Lesz még jó idő, de nem ezen a héten. A meteorológusok még nem tudják, mikor lesz kánikula, így nem is adnak tippeket, hogy mikor menjünk szabadságra. Mindenesetre Németh Lajos és Véber István szerint inkább ne foglalkozzunk Medárddal.

Az előrejelzések szerint az időjárásnak ezen a héten semmi köze sem lesz a nyárhoz. Örülhetünk, ha a hőmérséklet eléri a 20 fokot, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha megússzuk száraz bőrrel a munkábamenetelt. Németh Lajos és Véber István azonban arra kér minket, ne temessük a nyarat az esős június miatt, és ne higgyünk a Medárd napi hiedelmekben.

Németh Lajos nem irigyli a nyaralókat

„Ha naptár szerint nézzük a dolgot, már most is nyár van, hiszen a csillagászati nyár is elkezdődött, de az időjárás erről nem vesz tudomást. Nem lehet hosszútávú előrejelzést készíteni, amelyre valamilyen döntést lehetne alapozni. Nem lehet eldönteni, mikor menjünk szabadságra, nem tudni, júliusban vagy augusztusban lesz-e jobb idő" - mondta el a Velvetnek Németh Lajos. A meteorológus szerint csupán egy dolog biztos, az elkövetkező egy hét nem kedvez a nyaralóknak.

Ezzel a megállapítással teljesen egyetért Véber István is, aki szerint örülhetünk ha 20 fokot mutat majd a hét első felében a hőmérő. „A következő napokban marad a csapadékosabb idő, főként a hét első felében lehet sok csapadékra számítani. Ráadásul a felhős, csapadékos idő miatt a napokban sokfelé lesz hűvösebb idő. Különösen azokon a területeken, ahol egész nap borult idő lesz, a hőmérséklet a 20 fokot sem fogja elérni" - mondta Véber, aki azért hozzátette, hétvégén ugyan még várható némi csapadék, de az ország nagy részén már 25 fok felett alakul a hőmérséklet.

Ne temessük a nyarat

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz nyár, egyelőre még nem lehet pontos választ adni, de a meteorológusok szerint mindenképpen megkapjuk a kánikulát. „Hogy lesz-e az idén nyár, arra határozottan mondhatom, igen. Magyarországon nagyon ritka az, amikor nem fordul elő valamelyik nyári hónapban olyan időszak, amikor ne lenne 30-35 fokos hőmérséklet. A nagy kérdés az, mikor. De ezt nem lehet még megmondani" - mondta Németh.

„Vannak hosszútávú előrejelzések, amelyek megpróbálják a következő hónapokra megmondani, milyen időjárás várható, de ezek eléggé megbízhatatlanok. A legutóbbiaknak nem sikerült a júniusi előrejelzést eltalálni, ezért ezeket inkább hosszútávú esélylatolgatásoknak szoktam őket hívni" - nyilatkozta Véber István. „Van még hátra egy július és egy augusztus is a nyárból, nem hinném, hogy a kicsit csapadékosabb június miatt az egész nyarat temetni kéne. Ráadásul, ha valaki külföldre utazik, ott most teljesen más az időjárás" - tette hozzá.

A meteorológusok nem foglalkoznak Medárddal

Németh Lajos szerint a Medárd napi népi regula az esetek 60-65 százalékában igaz. „Ha megnézzük az elmúlt 100-150 év meteorológiai adatait Magyarország térségében, akkor megállapíthatjuk, az év legcsapadékosabb, legesősebb időszaka júniusban és július elején van. Természetesen ez nem úgy kötődik Medárdhoz, hogyha június 8-án esik, akkor negyven napig esik, és ha nem esett, akkor negyven napig egyáltalán nem esik. Ez csupán annyit jelent, az esetek nagy részében, vagyis körülbelül 100-ból 60 esetben csapadékos időjárás volt júniusban" - foglalta össze a lényeget.

Véber István Medárd nappal kapcsolatos kérdésünkre hasonló választ adott, mint kollégája, de kifejtette azt is, szerinte súlyos következménye lenne, ha tényleg negyven napig esne az eső. „Medárd napja miatt negyven napos esőről nem beszélhetünk. Ez a megfigyelés arra alapozódik, hogy abban az időszakban gyakran fordulhatnak elő csapadékos időszakok. Mi, meteorológusok nem alapozunk ezekre a népi hiedelmekre. Ez a negyven nap nem is szokott bejönni, nagyon durva következményekkel járna" - mondta Véber.