Luigi, Michael Jackson magyar hasonmása szerint még az imitátorok sincsenek biztonságban az utánzóktól. Az ő nevével több alkalommal is visszaéltek, videós referenciáját felhasználva számtalan diszkóban léptek fel ál-Luigik, akik ráadásul borzalmas teljesítményt nyújtottak. A Jackson-hasonmás az énekes halála óta nem vállalt fellépéseket, és úgy véli, ezután még profibban kell színpadra lépnie, hiszen a nézők már csak az imitátorok show-jain láthatják a Jackson-mozdulatokat.

Korábban Farkas Sándort, a Petőfi Csarnok rajongói klubjának vezetőjét kérdeztük az énekes haláláról, és cikkünkben tévesen Luigival, a Michael Jackson Show előadójával azonosítottuk. Luigi azonban jelezte, semmi köze Farkas Sándorhoz, majd ennek kapcsán elmondta, több alkalommal is előfordult már, hogy visszaéltek nevével, ami ellen semmit sem tud tenni. Bár mostanában már szinte alig hall ál-Luigikről, a '90-es évek közepén, végén bőven akadt belőlük.

Könnyű koppintani

A Michael Jackson Show főszereplője, Luigi – akinek eredeti nevét kérésre nem közöljük – 14-15 évvel ezelőtt kezdte fellépéseit Jackson-hasonmásként, a Bad című videóklip hatására. Autodidakta módon, egyedül tanult meg táncolni, míg a smink– és hajkészítést szakemberektől sajátította el. „Elég sok mindent megtettem azért, hogy minél profibban, minél gördülékenyebben működjön ez a dolog. Saját készítésű Michael Jackson-mixre táncolok, videóklipet is készítettem referenciának, ami egyébként nem jellemző sem a magyar, sem a külföldi Jackson-hasonmásokra. A videót egyedül vágtam, ehhez el is végeztem egy számítógépes iskolát" – mondta a Velvetnek a főállású Jackson-hasonmásként dolgozó Luigi, aki nem énekel, csak táncol az előadásokon.

A 32 éves imitátor szerint könnyű az ő hasonmásának lenni, hiszen az interneten bárki megtalálhatja a bemutatkozó táncos videóklipet, ami referenciaként felmutatható. „Az az ember, akinek nincs videóklipje, nyilván azt szeretné, hogy legyen. Így, hogy az enyémet használja, sokkal könnyebb és olcsóbb is érvényesülnie, mint nekem" – világosított fel minket a Jackson-hasonmásipar rejtelmeiről Luigi, majd kifejtette, a ruhák varratásával, videók, mixek elkészítésével már így is több millió forintjába kerül a hasonmásság.

Állcsúcsos ütéssel tenné helyre a csalókat

„Jó néhányan visszaéltek már a nevemmel. Öt évvel ezelőtt felhívott a szervezőm, hogy egy Debrecenhez közeli diszkóból hívta a tulajdonos, mégis hogyan képzeltem, hogy egy ilyen szar produkcióval fellépek. A szervezőm nem értette a dolgot, majd amikor érdeklődött nálam a dologról, kiderült, hogy nem is én léptem fel a diszkóban, hanem egy ál-Luigi. Sőt, olyan is többször előfordult már, hogy valaki kiadta magát a menedzseremnek, és előleget vett fel a nevemben egy fellépésért, amiről természetesen nem tudtam" - emlékezett vissza a Jackson-imitátor, aki – mivel a visszaéléseket nem tudja kikerülni – kifejlesztett egy módszert jó hírneve fenntartására. „Ilyenkor fel szoktam ajánlani, hogy vegyék meg ismét a műsort – bár az első 'fellépésem' nem sikerült jól -, és ha ez is rossz lesz, nem kell kifizetniük. Ebbe bele szoktak menni, mert abban bíznak, hogy hátha egy fokkal jobb lesz, de azért nem annyira, hogy fizetni kelljen. A show végén mindig kifizettek, mert látták, hogy először másvalaki járt ott a nevemben."

Persze egyéb módszereket is el tudna képzelni a helyzet megoldására, ám az ál-Luigik anonimitása miatt erre még nem nyílt lehetősége. „Ha egyszer ott lennék egy olyan fellépésen, amit az én nevemmel hirdettek meg, de nem én lennék a színpadon, biztosan lerángatnám a gyereket. Ebben nem hasonlítok Michael Jacksonra" – mondta, majd a folytatás után megértettük, Luigi módszere összeférhetetlen egy Heal the world-szemlélettel, bár állítása szerint olykor Jackson is ideges volt, ha átverték. „Két olyan állcsúcsost tolnék az arcára, hogy megjegyezné, amíg él, és biztosan nem élne vissza többet a nevemmel. Nem vagyok a pereskedés híve, ezt így egyszerűbbnek vélem elintézni" – tette hozzá a táncos, aki a Jackson-imitátorkodás mellett egy Zen buddhista tanítói diplomát is megszerzett.

Nem hagyja abba a táncot

A lassan 33. életévét betöltő Luigi azt tervezte, főállású Jackson-imitátorból hobbi hasonmássá válik az idő előrehaladtával, és más dolgokkal is foglalkozik, például vágással. „Szerettem volna az életemet más dolgoknak is szentelni, mert nagyon szeretek operatőrködni, illetve vágni, amit egyébként épp a Michael Jackson Show-nak köszönthetően tanultam meg. Szeretnék csinálni egy alapítványt, és Budapestről is rendszeresen készítek videófelvételeket, amiket majd ki szeretnék adni" – tudtuk meg Luigi jövőbeni terveit, majd arról is értesültünk, az énekes halála áthúzta a számításait. „Úgy gondoltam, hogy lassan visszaveszek ebből a dologból, és már csak akkor járok el fellépni, ha van kedvem. Jackson halála után azonban úgy érzem, nem léphetek vissza, hiszen tartozom ennek a 15 évnyi hasonmásságnak vagy magának Jacksonnak annyival, hogy tovább táncolok. És ez nem a pénzről szól, mert a gázsimat nem fogom emelni."

Luigi sokszor saját elemeket visz a show-jába, ami miatt többször is méltatlankodtak már a nézők. Ő azonban továbbra is improvizál a színpadon, hiszen a kötekedések ellenére bebizonyosodott, jól csinálja. „Többször is előfordult, hogy odajöttek hozzám Jackson-rajongók, hogy ők még sosem látták ezt a mozdulatot az énekestől, nem is eléggé autentikus. Majd jött a Ghosts című kisfilm, és ugyanaz a mozdulat szerepelt benne, mint amit korábban bemutattam. Nagyon jó érzés volt, hogy a jelek szerint sikerült valamit megértenem a Jackson-feelingből."

Kreativitásra és tudásra lesz szükség

Az imitátor szerint az énekes halálával biztosan meg fog ugrani mind a hasonmások, mind a felkérések száma, állítása szerint a történtek óta legalább 10 fellépést mondott vissza. „Ez egy hatalmas veszteség mindenkinek, nincs is kedvem táncolni. Egy felkérésnek sem tettem eleget a halála óta, pedig hívtak Máltára, Ciprusra, de még Spanyolországba is. Természetesen teljesíteni fogom ezeket, de nem most".

Luigi úgy érzi, ezek után sokkal komolyabban kell vennie a táncot, mert Jackson halálával a hasonmások felelőssége is megnőtt. „Nagyon sokan vannak olyanok, akik sohasem mehettek el Jackson-koncertre, ezután pedig már nem is tudnak. Így a hasonmások feladata lett, hogy bemutassák az énekes mozdulatait, szóval szerintem kötelességünk a lehető legkomolyabban csinálni ezt a dolgot" – tette hozzá a Michael Jackson-imitátor, aki azt sem tartja kizártnak, hogy – amennyiben tényleg megjelennek eddig kiadatlan számok – a kiadók a Michael Jackson-hasonmásokat kérik majd fel a lemezpremierekre. Akkor pedig nem csak táncolni kell, de a kreativitás sem hiányozhat.

„Nem mindegy, hogy ezekre a dalokra milyen koreográfiák születnek majd, hiszen pontosan ugyanazt nem táncolhatják majd, mint ami a Billie Jeanben vagy a Thrillerben volt. Ez egy olyan felelősség, amihez tudni kell táncolni, és kreatívnak is kell lenni. Olyan mozdulatokat kell alkalmazni, amit még sohasem láthattál Jacksontól, de megfelel az ő stílusának. Félek is ettől egy kicsit" – tudtuk meg Luigitől, aki annyira azért nem retteg, hogy visszautasítson egy ilyen felkérést.