Bűnösnek találták Ambach Ferdinándot, amiért 2007 decemberében megvert egy új-zélandi férfit, aki melegnek nézte. A 32 éves magyar férfi egy bendzsóval ütötte a 69 éves Ronald Brownt, és az ütésektől eltört hangszer nyakát lenyomta a torkán. Az áldozat három nap múlva belehalt sérüléseibe. Büntetését augusztus 28-án hirdeti ki az aucklandi bíróság.

Bűnösnek találta halált okozó testi sértésben csütörtökön az illetékes aucklandi bíróság azt a magyar turistát, aki dühében bendzsóval megölt egy idős helybeli férfit, mert az homoszexuális ajánlatot tett neki. Büntetését várhatóan augusztus 28-án hirdetik ki, a vádlott továbbra is előzetes letartóztatásban marad, írja az MTI.

A 32 éves, búvároktatóként dolgozó magyar, Ambach Ferdinánd és áldozata, a 69 éves Ronald James Brown egy bárban találkoztak 2007. december 6-án éjjel Új-Zéland fővárosában, Aucklandben, majd együtt mentek a későbbi áldozat lakására. Brown tévesen azt hitte a magyar férfiról, hogy homoszexuális, és megpróbált közeledni hozzá. A két férfi között ezután heves vita tört ki, és a fiatal magyar többször erőteljesen fejbe ütötte Brownt egy majdnem 3 kilogramm súlyú bendzsóval, majd a hangszer nyakát, amely letört az ütésektől, lenyomta az áldozat torkán.

A kiérkező járőrök – akiket a szomszédok hívtak ki - súlyosan sérült állapotban találták Brownt, miközben Ambach magyarul üvöltözött, és egy emeleti ablakból bútorokat dobált ki a kertbe. A magyar férfi későbbi rendőrségi vallomásában azt állította, hogy csak egy-két részletre emlékszik abból, ami azon az éjszakán történt. Brown három nappal később a kórházban meghalt.

Önvédelemre hivatkozott

A férfi - aki egyébként korábban zenélt, zenekarával, a Los Vampirosszal a Youtube-on is jelen van - ügyvédje önvédelemre hivatkozott a tárgyalás során, korábban a Velvetnek azt nyilatkozta, Ambach Ferdinándot a 69 éves férfi drogokkal elkábította, és elképzelhetőnek tartotta azt is, Brown megerőszakolta a férfit.

Ambach ügyvédje, James Felato nyilatkozata szerint a magyar férfi azért ment el Brown lakására, mert ezt jó lehetőségnek tartotta az angol nyelv gyakorlására. A két férfi útközben megállt sört venni és később Brown házában iszogattak és beszélgettek. Ambach - ekkor már kissé részegnek érezte magát – távozni akart, mert vendéglátója szintén ittas volt, és félreérthetetlen szexuális ajánlatot tett neki, majd megérintette a térdét, a nyakát és az ágyékát. Vallomása szerint azonban nem talált ki a házból, és Brown még a villanyt is lekapcsolta. Ekkor kezdődött a dulakodás, és a férfi következő emléke az, hogy alsónadrágban áll és magyarul próbál segítséget kérni.

Itthon ÁFA-csalás miatt körözik

Az aucklandi felsőbíróság esküdtszéke három napon át összesen 12 órát tanácskozott, mielőtt kihirdette, hogy halált okozó testi sértésben és nem szándékos emberölésben találta bűnösnek a magyar férfit. Ambach Ferdinánot egyébként itthon is körözik. A VPOP ÁFA-csalás miatt keresi a férfit. A pénzügyőrök az emlékezetes, balesettel végződő 2007-es Porsche-Lamborghini verseny óta körözik Ambachot, aki az egyik sofőrhöz hasonlóan valószínűleg szintén benne volt az ÁFA-csalásban és a regisztrációs díjak elcsalásában.