185 kilót fogyott és személyi edző lett a 300 kilós szűz

2009.07.14. 14:52 Módosítva: 2009.07.14. 15:16
David Smith 2003-ban még 295 kiló volt, nem volt egyetlen barátja sem, és az öngyilkosság helyett választotta a fogyást. Három év alatt testsúlyának több mint felét, 185 kilót adott le - ebből csak 13 kiló volt az a kinyúlt bőr, amit a fogyás után műtöttek le róla -, és kisebb celeb lett belőle, miután bemutatták a fogyásról és a kitartásáról szóló dokumentumfilmet. Most személyi edző és a szerelmet keresi.

A Today Show július 12-i adása egy kék lepedővel indult, ami mögött három ember elférne, ez azonban nem egy darab nem lepedő volt, hanem David Smith 2003-as pólója, amit akkor hordott, amikor még 295 kilót nyomott. A műsorban bemutatkozó Smith három év alatt összesen 185 kilót adott le, élete értelemszerűen teljesen megváltozott: jelenleg ő maga is személyi edzőként dolgozik, bár csajozni még mindig nem nagyon mer.

Hat éve a 295 kilós, 26 éves Smithnek nem voltak barátai, szűz volt, és azon gondolkozott, hogy öngyilkos lesz. Azt tervezte, hogy lelocsolja magát benzinnel, és jöhet a gyufa. Ha elég, nem marad belőle semmi, amin röhöghetnének az emberek, gondolta a majdnem 300 kilós fiatalember, aki ezt ma már magabiztosan, mosolyogva mesélte a reggeli műsorban. Fogyása egyébként a Discoveryn kívül MySpace-oldalán is nyomon követhető.

Smitht a Discovery TLC (The Learning Channel) fedezte fel magának. Ők a The 650-pound Virgin (A háromszáz kilós szűz) címmel vetítették július 12-én a róla készült dokumentumfilmjüket (a film az iménti linken egy regisztráció fejében megtekinthető). "Ez egy másik ember. Ez már nem én vagyok" - válaszolta a férfi a műsorban, amikor egy pár évvel ezelőtti képét bevágva megkérdezték, mit érez, mikor viszontlátja egykori önmagát.

A férfi, miközben az öngyilkosságot fontolgatta rájött, hogy legbelül le szeretne fogyni, le szeretné győzni a rettegését attól, hogy kimenjen az utcára. Azt is ekkor döntötte el, hogy fogyását dokumentumfilmen is megörökíti: "Úgy döntöttem, a legjobb módja annak, hogy legyőzzem a félelmemet, ha elpusztítom... És úgy tűnt, erre a legjobb megoldás, ha a tévében viszontláthatom magam" - mesélte Smith a műsorban.

Végül elküldte a magáról készített fotókat a helyi KTVK tévében fitnesz és életmód-műsort vezető Chris Powell edzőnek, hogy segítséget kérjen tőle. Az edző hetekig nem kereste meg Smitht, fogalma sem volt, hogyan tudna lefogyasztani egy akkora embert, aki semmilyen kocsiba sem fér bele, és kétszáz métert gyalog sem tud megtenni. De nem hagyta nyugodni a kihívás: végül elvállalta az ügyet, és nagyon apró lépésenként haladva, a kalóriadús ételeket sem teljesen kizárva, a jutalmazás, mint a büntetés módszerét használva három év alatt sikerült lefogyasztani Smitht.

Smith és ezdője semmilyen műtétet, beavatkozást nem vettek igénybe a fogyáshoz. Powell segítségével megtanult egészségesen étkezni, elkezdett apránként mozogni. Mikor megszabadult a súlyfeleslegétől, összesen 13 kiló bőrt vágtak le róla, de orvosai szerint még két műtétre mindenképpen szüksége lesz, hogy a bőre ne lógjon túlságosan. A látványos sikernek bizonyult módszert azóta Powell és ügyfele STAX System néven árucikké alakították, és Smith már maga is személyi edzőként dolgozik.A film címére rákérdezve Smith arra ugyan nem válaszolt, hogy még mindig szűz-e, de azt mondja, a látványos külső változás ellenére a visszautasítástól való félelmét és a félénkségét még nem sikerült legyőznie. "Minden megváltozott. A gúnyolódások céltáblája voltam, most meg a lányoknak kiesik utánam a szemük. De még mindig nagyon össze kell szednem a bátorságom, hogy megszólítsak valakit" - mondta el az interjúban.

A róla szóló műsorból kiderül, hogy nem kifejezetten a mértéktelen zabálások és lustálkodás miatt hízott el annyira, amennyire. Hétéves volt, amikor családja Phoenix közelébe költözött és a legjobb barátja szexuálisan molesztálta. Smith nem tudta feldolgozni a sokkot, teljesen bezárkózott, megszakította barátságait, csak éjszaka mozdult ki, hogy minél kevésbé találkozzon emberekke, és folyamatosan evett. "Nem akartam, hogy újra bántsanak. Szégyenben éltem" - mondta, de a hízása csak tovább rontotta a helyzetét. Az iskolai rosszfiúk célpontja lett, akik csapatokban folytattak hajtóvadászatot utána, hogy megverjék. "Leköptek, koszos ruhákkal, kövekkel, csavarokkal, kosárlabdákkal, könyvekkel és többek között még szarral is megdobáltak. Elkezdtem gyűlölni az embereket. Senki sem akart a barátom lenni. Én sem akartam több barátot, azt akartam, hogy hagyjanak végre békén" - írta egy önéletrajzi részben Smith a dokumentumfilmben, aki végül 17 éves koráig bírta az iskolát. Helyzetére még egy lapáttal rátett, amikor édesanyja, akihez az egyetlen igazán szoros érzelmi kapcsolat fűzte, ötévi betegeskedés után meghalt rákban. Smith ezután már egyáltalán nem mozdult ki a lakásból, saját bevallása szerint ekkor vált valódi zabagéppé.

Tizenöt évvel később Smith azt mondta a Today Show-ban, hogy mára eljutott odáig, hogy túltette magát régi életén, és elkezdte felépíteni az újat. Már csak egy barátnőt szeretne, akivel családot alapíthat: "Most apránként gyűjtögetem a hiányzó részeket. Remélem, ezek egyike lesz a lány, akitől gyerekem születhet".