Halállal végződött egy császármetszéses szülés a győri kórházban

2009.07.14. 12:56 Módosítva: 2009.07.14. 15:18
Vérmérgezésben halt meg egy fiatalasszony a győri kórházban, miután kilenc nap alatt nem vették észre, hogy császármetszéses ikerszülése közben megsértették a beleit, és széklete a hasába ürült - állítja az elhunyt asszony családjának ügyvédje. Az árvák és a férj jogi képviselője kártérítési pert fontolgat, a kórház vizsgálódik, szerintük nem hibáztak, hanem a fiatalasszony egy néha halállal végződő terhességi mérgezés áldozata lett. A Velvet információi szerint a család képviselője várhatóan a jövő héten nyújt be panaszt az Egészségbiztosítási Felügyelethez.

Vérmérgezésben meghalt egy fiatalasszony, miután császármetszéssel egészséges ikerfiúknak adott életet. A gyermekek június 22-én születtek a győri kórházban, azonban a császármetszés után az asszonynak több mint egy hétig nem volt széklete. Férje emiatt többször panaszkodott az orvosoknak, de ők azt mondták, ez természetes a császármetszés után.

Az asszony közben súlyos vérmérgezést kapott és a győri kórház intenzív osztályán - gyermekei születése után alig két héttel - a szövődményekbe belehalt. A vérmérgezést az okozhatta, hogy a császármetszéskor több helyen megsérült a nő vékonybele, így a béltartalom a hasüregbe ürült, amit az orvosok csak kilenc nappal a császármetszés után vettek észre, de ekkor az anya már menthetetlen volt.

Az asszonyt a császármetszés után többször is megoperálták, először a méhét, majd tíz nappal később mindkét petevezetékét távolították el. Ekkor vették észre, hogy még valószínűleg a császármetszéskor a vékonybelét több helyen megvágták, ettől a béltartalom a hasüregbe ürült, ez okozhatta a súlyos vérmérgezést, amelybe az asszony végül belehalt.

A fiatalasszony férje többször panaszkodott az orvosoknak, hogy feleségének napok óta nincs széklete, de azzal nyugtatták, hogy ez a császármetszés után előfordul. Az asszony állapota közben rosszabbra fordult, belázasodott. A császármetszést végző orvos ekkor eltávolította a nő méhét, mert a szülés után a méh nem akart összehúzódni és gond volt a laboreredményekkel.

A férfi ekkor újra panaszkodott az orvosoknak, hogy már egy hete nincs feleségének széklete. Az asszony egész testét ekkor már ödémák borították, tovább romlott az állapota, de még ekkor sem rendeltek el CT vizsgálatot az orvosok.

Az asszony állapota napról napra tovább romlott, ekkor a haskörfogata már nagyobb volt, mint a császármetszés előtt, az ikerterhessége alatt, a laborleletei vérmérgezést mutattak. A tünetek ellenére az orvosok még mindig nem kértek CT vizsgálatot, antibiotikus terápiát rendeltek el. Amikor a testén előbb piros, majd sárga, végül fekete duzzanatok alakultak ki az orvosok arra gyanakodtak, hogy az asszony allergiás lehet valamelyik antibiotikumra.

Az orvosok csak ezután, június legvégén - a férj szerint 29-én vagy 30-án - kértek CT vizsgálatot, ami az egyik petefészek súlyos gyulladását mutatta ki, ezért az asszonyt azonnal megműtötték, kivették mindkét petefészkét. A műtét után a sebész a férjnek azt mondta, az asszony vékonybelén több lukat, vágást talált, de ezeket is "bestoppolta".

Mivel az asszony állapota tovább romlott, újabb műtétet végeztek az orvosok, az ismételt beavatkozást a férjnek azzal indokolták: "hátha találnak még valamilyen kivehető gócot az asszony szervezetében."

A műtét után másnap - július 3-án - az intenzív orvos a férjnek azt mondta, újabb gócot nem találtak, de a vérmérgezést az idézhette elő, hogy a béltartalom a hasüregbe jutott. Az orvos ekkor azt is mondta, hogy az asszony annyira legyengült, hogy már válságos az állapota. A fiatalasszony másnap éjfél után meghalt a győri kórház intenzív osztályán.

Ábrahám László, a férj jogi képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta: a műtétek során okozott sérülések a műtéti kockázatok közé tartoznak, de az, hogy ezeket, ezek szövődményeit a beavatkozást és az intenzív terápiát végző orvosok nem veszik észre, ezek már szakmai szabályszegésnek számítanak, ez pedig már elegendő lehet a foglalkozás körébe elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének megállapítására. Az ügyvéd kártérítési pert indítását tervezi a kórház ellen. A Velvet információi szerint a család képviselője várhatóan a jövő héten nyújt be panaszt az Egészségbiztosítási Felügyelethez.

A kórház szerint nem hibáztak

A Petz-kórház álláspontja egyértelmű ebben a megrázó esetben - nyilatkozta a Kisalföldnek Nagy Sándor, a szülészet osztályvezető főorvosa. A kismamát a legsúlyosabb "terhességi mérgezés" szindrómával, a HELLP tüneteivel vették fel és kezelték, amelyhez még vérmérgezés is társult. "A lehető leghamarabb és legjobb tudásunk szerint cselekedtünk, de sajnos nagyon ritka és halálos komplikációkkal találtuk magunkat szembe. Húszéves praxisom során ilyenre még nem volt példa. Meggyőződésem, hogy szakmai hibát nem vétettünk, éppen ezért mi magunk kértük és kezdeményeztük az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot, amelynek eredményére várunk. Az eset az osztály dolgozóit is megrázta, a családnak felajánlottunk a segítségünket.".