12 napon keresztül élt magokon és gyomokon Ausztrália délkeleti sivatagos területén a 19 éves angol fiatal. Több százan vettek részt a keresésben, azonban csak a 12 napos kutatás leállítása után két órával talált rá két turista. A dél-ázsiai és az oroszországi körútból ezek után már nem lesz semmi.

Jamie Neale július 3-án egyedül indult el az új-dél-wales-i Katoombából túrázni a Kék-hegységbe, ahol eltévedt. A 19 éves fiút több százan keresték, azonban végül két turista talált rá eltűnése után 12 nappal – írja a Daily Mail. Neale elmondása szerint látta, ahogy helikopterekkel keresik, de ő mindig rossz helyen volt, rossz időben, így sosem vették észre. A helyi rendőrfőnök szerint a fiú teljesítménye elképesztő, pályafutása során sosem találkozott még ehhez foghatóval.

Apja nem hitte, hogy életben van

A brit fiú apja, Richard Cass szintén a odarepült, hogy segítsen fia keresésében. Bár elmondása szerint azt hitte, a fia leesett egy szikláról és meghalt. A 12. napra már ő is teljesen feladta, és éppen a repülőre akart felszállni, amikor megkapta a hírt: két turista – két órával a keresés abbahagyása után – megtalálta a fiát.

A fiú elmondta, magokon és gyökereken élt, és éjszaka igyekezett magát melegen tartani, nehogy kihűljön. Jamie Neale azt is elmesélte kórházba szállítása után, hogy látta az őt kereső helikoptereket. Igyekezett magas pontokra feljutni, azonban mindig rossz időben volt rossz helyen. Neale-t jelenleg kiszáradás és kimerültség miatt kórházban ápolják.

Nem vitt magával mobilt

A fiút több százan keresték helikopterekkel, kutyákkal. A kutatásban részt vettek a rendőrség és tűzoltóság emberei, parkőrök és önkéntesek is. Azonban apja szerint a több millió dollárt felemésztő keresésre csupán azért volt szükség, mert "nyilván ő az egyetlen tinédzser a világon, aki a mobiltelefonja nélkül indul útnak".

Jamie Neale tervei között egyébként szerepelt még egy délkelet-ázsiai, illetve egy oroszországi körút az egyetem megkezdése előtt, ezt azonban most kénytelen lesz újragondolni, mivel már így is "elég izgalmat okozott az anyjának" – nyilatkozta az apa.