Szeptember elsejétől nem kocsmázhatunk hajnalig a Kuplungban, a Kiadóban, vagy a Liszt Ferenc téren: a hatodik kerületi önkormányzat rendelete értelmében ugyanis a szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva este tíz után. Speciális engedélyekkel ugyan megoldható, hogy éjjel egyig működjenek a helyek, de a szórakozóhelyek üzemeltetői szerint ezek megszerzésére kicsi az esély. A rendeletet állítólag a lakossági panaszok miatt, a helyekkel egyeztetve hozták meg, de a rendelet híre a semmiből előtörve futótűzként indult néhány napja az egyik Nagymező utcai szórakozóhelyről. A kocsmák azt mondják, senkivel semmiféle egyeztetés sem történt.

Szeptember elsejétől nem érdemes hajnalig tartó bulizást szervezni a Sirályba vagy az Instantba, a Szilvupléban se fog hajnalig salsázni a törzsközönség, és a Liszt Ferenc téren se koktéloznak majd a trendi fiatalok: a terézvárosi önkormányzat rendelete értelmében este tízkor mindenki mehet aludni. Szórakozóhely legalábbis nem lesz nyitva.

"2010 választási év, ez az intézkedés annak szól. A szórakozóhelyek nem szavaznak, a lakók igen" – mondta a Velvetnek az egyik terézvárosi szórakozóhely üzemeltetője, aki értetlenül állt a hatodik kerületi önkormányzat június végi rendelete előtt, amelyben 2009. szeptember 1-től este 10 órában határozták meg a legkésőbbi nyitva tartási időt a kerületben található szórakozóhelyek számára. A rendelet értelmében kivételes esetben - például ha a szórakozóhelyet befogadó ház lakóinak 2/3-a támogatja ezt, a hely zajszintjét bemérték, illetve mindenféle extrakívánságokat teljesítenek az üzemeltetők – a teraszok éjfélig, a zárt helyiségek pedig hajnali egyig kaphatnak hosszabbítást.


Cím nélküli nagyobb térképen való megjelenítése

A főleg a Nagymező, a Jókai, a Király utcában és a Liszt Ferenc téren található szórakozóhelyek képviselői egyelőre nem szeretnének névvel nyilatkozni, mert ők maguk is néhány nappal ezelőtt szereztek tudomást a rendeletről, és még csak most próbálnak utánajárni, pontosan mit kellene tenniük. De azért írjuk le – a teljesség igénye nélkül –, hogy melyik helyekről van szó: az egész Liszt Ferenc tér, Kiadó, Szilvuplé, Instant, Soho London, Cheho, Moulin Rouge, Portugál, Picasso Point, Szandokán, Balettcipő, B7, Retropolis, Kuplung stb. Az egyik szórakozóhely munkatársa azt mondta, ők a környékbeli, Nagymező utcai helyekkel összefogva közösen szeretnének ügyvédet bérelni, aki esetleg fogást talál a rendeleten.

A nagyüzem éjfél körül indul

"Lokális kis mozgalmak vannak, és szépen egymásra fogunk találni. Jövő hétre összeboronáljuk a környékbeli kocsmárosokat" - mondta a forrásunk. Hozzátette, bízik benne, hogy a kerület más gócpontjaiban is az összefogás mellett döntenek a helyek, így sokkal hatásosabban tudnak fellépni a döntés ellen. Elmondta, a helyek nem a rendelet semmissé tételét szeretnék elérni, hanem csupán azt, hogy legalább hajnali háromig nyitva lehessenek.

Hamarosan már a kutya sem mehet, klikk!

A terézvárosi önkormányzat szerint a rendelet a rengeteg lakossági panasz miatt született. „A mostani rendeletet megelőzően 2007-ben lépett az önkormányzat, amikor elsőként megalkotta azt a rendeletet, hogy 10 óra és reggel 6 óra között nem lehet az éjjel-nappali üzletekben alkoholt árusítani. Ezt azóta több budapesti és vidéki város is átvette, mert ők is érzik, hogy a lakók nem tudnak pihenni” – mondta el a Velvetnek Szilágyi Erika, a Terézvárosi Önkormányzat sajtófőnöke, hozzátéve, mindössze egy ellenszavazat érkezett, és „politika feletti döntés volt, tehát a pártok egyetértettek abban, hogy a lakóknak joguk van a pihenéshez”.

A rendeletet Kékesi Tibor (MSZP) terjesztette elő – mondta Szilágyi, majd hozzátette, Kékesi mind a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hatodik kerületi tagcsoportjával, mind pedig a Terézvárosi Társasházi Képviselők érdekvédelmi szervezetével folytatott egyeztetéseket, és javaslataikat beleépítette a rendeletbe. Szilágyi megjegyezte, nem céljuk, hogy tönkretegyék a vendéglátóipari egységeket, mindössze a lakók nyugalmát szeretnék biztosítani. Az egyik szórakozóhely megkeresésére azt mondta az önkormányzat, hogy a rendelet a helyekkel egyeztetve készült, de az általunk megkérdezett szórakozóhelyek nyilatkozói azt mondják, őket valójában kihagyták az egyeztetésekből.

A lakók ellenállásával a szórakozóhelyek többnyire inkább közvetlenül találkoznak: "Az utóbbi években ellenünk nem indult eljárás, de azt vettük észre a lakógyűléseken, ha valamit lehet tiltani, akkor azt akarják is tiltani" – mondta az egyik hely üzemeltetője.

Az önkormányzat sajtósa elmondta, a lassú hatósági ügyintézést szeretnék kiváltani a rendelettel, ugyanis eddig, ha egy lakó panaszt tett, akár fél – egy évbe is telhetett, mire megbírságolt vagy bezáratott egy helységet a hatósági osztály. Szilágyi hozzátette, a hatodik kerületben 2500-3000 működési engedéllyel rendelkező vendéglátóipari helyiség található, de mindössze nagyjából száz az, amire rendszeresen panaszkodnak a lakók.

Az önkormányzat és a lakók is buknak rajta

"Egy nem túl nagy forgalmú, nem túl nagy hely a hatodik kerületben egy hétvége alatt nagyjából egymillió forintot termel. A nagyüzem éjfél után indul, de vannak helyek, ahol ez inkább hajnali egy. Amennyiben tízkor be kellene zárnunk, úgy a bevételeink jelentős százalékától esnénk el" – végez gyors becslést az egyik, a névtelenségben önmagát "nem túl nagy forgalmú, nem túl nagy" helyként meghatározó létesítmény üzletvezetője, hozzátéve, ők ez alapján évente mintegy kétmillió forint iparűzési adót fizetnek be az önkormányzatnak. Szeptember elseje után a drasztikus forgalom-visszaeséssel azonban ez az összeg is jelentősen csökkenni fog, ami végső soron az önkormányzatnak, azon keresztül pedig a lakóknak se jó – mutatott rá az üzletvezető.

Ez lesz tíz után, klikk!

Az egykori Bank Dance Hall helyén üzemelő Retropolisnál azt mondják, hogy ők minden eszközt bevetnek majd, mivel az ő létezésüket ez a rendelet teljesen ellehetetleníti. Este kilenckor nyitnak, ha tízkor be kellene zárniuk, akkor a rendőnyt is lehúzhatnák végleg. Hozzátették, ráadásul hozzájuk néhány éve, amióta retródiszkóként üzemelnek, a 30-as, 40-es, 50-es korosztály jár csak, elég nagy tömegekben, és nem a sokszor kritizált, szórakozni vágyó tiniréteg. Mint elmondták, ők például évente több tíz millió forintot fizetnek az önkormányzatnak adók, illetékek, ÁFA és minden egyéb formájában.

Könnyen kiszámolhatjuk, hogy az önkormányzat akár több százmilliós nagyságrendben bukhat el bevételeket a rendelet miatt, de megkeresésünkkor nem készült még arról tanulmány, hogy az önkormányzati kasszát hogyan érinti a helyek korai bezárása. A nagy vesztesek között vannak még a különféle kiszolgálócégek is, amelyektől a szórakozóhelyek, az italokat, a jeget, a működéshez szükséges bármit kapják.