A világválság idején különösen fontos kitűnni a tömegből, hiszen a turisták száma megcsappant. Jó eséllyel indul a koporsókat ágynak befogó berlini hotel, a hobbitok házát lemásoló új-zélandi szállodás, de az óriás beagle-t formázó vendégház is. Ugyanakkor megéri kuporgatni a pénzt a mágikus hegyre, vagy a tenger fenekén található Poseidon üdülőre is.

A világválság idején az emberek a legkönnyeben a luxusról mondanak le, és lássuk be, ebbe a kategóriába beletartozik a külföldi nyaralás is. Azonban a szállodások rafináltak, és éppen ezért mindent megtesznek, hogy magukhoz csábítsák a turistákat. Jó megoldás, ha csökkentik az árat, mindenféle akciókat hirdetnek, de a legjobb módszer, ha kitűnnek a tömegből. Ezt pedig nem is lehet jobban megvalósítani, mint a különleges berendezéssel vagy környezettel. A világ számos pontján található olyan hotel vagy éppen motel, mely egyedi kialakításával próbálja magához vonzani a még el nem szegényedett és a még sertésinfluenzát nem összeszedő turistákat.

Koporsó, tükörszoba vagy óriási beagle

Berlinben a Propeller Island City Lodge az egyik legegyedibb hotel, melynek szobái különböző stílusúak. Van olyan szoba, ahol az ágyak valójában koporsók, akad olyan hálóhely, ahol a különleges hangulatot a tükörrel borított falak adják meg. De választhatjuk a narancssárga színben pompázó relaxációs szobát, a börtönre hajazó lakosztályt, vagy a gyerekvárra emlékeztető ággyal felturbózott hálót is.

Az Egyesült Államokban, Idahoban egy lelkes vállalkozó beagle formájú vendégházat épített, mely egyébként a világ legnagyobb beagle címét is elnyerte. A kutya testében a nappali található, és a fejében hajthatjuk álomra fejünket. Természetesen találunk ajándékboltot is a vendégház közelében, ahol különböző kutyafajták faragott mását vehetjük meg, hűen a hely hangulatához.

Nemes egyszerűséggel

Az extrém helyek kategóriában jó eséllyel indul a szennyvízcsatornából átalakított, minimális igényeket kielégítő hálóhely, melyet néhány bátor és lelkes osztrák készített el, és a biztosabb siker érdekében a Duna parton helyezték el a csőotthonokat. Szintén különleges élményekkel gazdagodhatunk, ha egy volt börtönt választunk szálláshelyünknek. Az ausztráliai Old Jail is rabok lakhelye volt egykoron, átalakításakor azonban nem sok mindenen változtattak, bár igen jelentős különbség, most már be lehet zárni az ajtókat belülről is.

Filmrajongóknak szánták a Hobbit Motelt Új-Zélandon. Az ablakok és az ajtók stimmelnek, a táj is egyezik, hiszen a Gyűrűk Ura című filmet itt forgatták, azonban szerintünk a lakberendezésen megcsúszott az egész projekt, mivel a szobák semmi egyediséget sem tartalmaznak.

Hollandiában a praktikusságra és az egyszerűségre szavaztak, amikor kitalálták a Capsule Hotelt. A hotel kifejezés azonban nem kicsit túloz, hiszen egy kis méretű, narancssárga fém kapszuláról van szó, mely tulajdonképpen nem sokkal nagyobb, mint egy kutyaház. Elhanyagolható mérete azonban azt a pozitív tulajdonságot hordozza magában, könnyedén szállítható a lakhely, és az elhagyott tengerpartot vagy a holland csatornarendszert is választhatjuk otthonunknak a vízbe is rakható kapszulával.

A svájciak válasza a világválságra a június 5-én nyitó nulla csillagos hotel lesz, mely kategóriájának megfelelően mellőzi az összes luxust. A hidegháború idején felhúzott bunkerben a vendégeknek be kel érnie egy ággyal, igaz a csökkentett szolgáltatásokért nem is kérnek sokat.

Barlangban, igluban, luxusban

A Beckham Creek Cave Heaven szálloda csupán a helyválasztásban egyéni, hiszen barlangban nem minden nap alszik az ember, legalábbis luxuskörülmények között biztos nem. A több év alatt elkészített hotel, mely a híres focista, David Beckham nevével próbál még több látogatót szerezni, a trendeknek megfelelően plazmatévével és jacuzzival is fel van szerelve, természetesen esküvők szervezését is vállalják.

Szintén extrém körülményeket teremtettek az osztrák Schneedorfban, ahol egy óriásu iglut húztak fel a Tiroli Alpokban, melyet levegővel töltött matracokkal, és erotikusnak szánt szobrokkal dobtak fel.

Kilátás a tengerbe

Chilében azonban sokkal jobban odafigyeltek, amikor létrehozták a Magic Towert, mely számtalan egyedi és látványos megoldással rendelkezik. A szikla formájú ház tetejéből víz tör el, az egész építmény úgy néz ki, mint egy vízesés. Alkalmi lakhelyünk egyik bejárata nemes egyszerűséggel egy kötélhíd, és a belseje pedig a legjobb luxushotelekre emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt nemet mondtak a giccses cuccokra.

Végezetül pedig egy igazi különlegességet ajánlanák, a Poseidon Üdölőhelyet, melyet a Bahamákon találunk. A hotel teljesen a víz alatt van, így a hagyományokkal ellentétben nem a tengerre, hanem a tengerbe nézhetünk az összes ablakon. A 40 láb mélyen található szálloda igazán ideális lehet a paparazzók elől bujkáló hírességeknek.