A terézvárosi önkormányzat a kerületi szórakozóhelyeket és a közönségüket felháborító csendrendeletével pontosan ugyanazt teszi, mint 2007-ben, amikor megtiltották a boltoknak este tíz után az alkoholárusítást. Akkor az volt az ügymenet, hogy hoztak egy túl szigorú rendeletet, a boltosok kiakadtak, érdekvédelmi szövetségre léptek egymással, majd együttesen fellépve sikerült közös álláspontot kialakítani az önkormányzattal. A terézvárosi vezetés most hasonlót vár a szórakozóhelyektől.

Az őszig terjedő időszak alatt dőlhet el, hogy a hatodik kerületben található szórakozóhelyeknek be kell-e zárniuk legkésőbb hajnali egykor, vagy sikerül az önkormányzattal megegyezni, és valami köztes megoldást találni. A terézvárosi önkormányzat sajtófőnöke, Szilágyi Erika azt mondta a Velvetnek, leginkább azt szeretnék elérni, hogy – a Liszt Ferenc téri kávézók érdekvédelmi egyesületéhez hasonlóan – a kerületben található szórakozóhelyek létrehozzák a saját érdekvédelmi egyesületeiket, mert így lényegesen könnyebb sikeres tárgyalásokat folytatni, mint külön-külön az egyes kocsmákkal, kávézókkal, vendéglőkkel, non-stop szoláriumokkal.

Nyomással az összefogás felé

A Liszt Ferenc tér felújításakor a téren üzemelő kávézók tulajai Broadway Egyesület néven összetömörültek, hogy egységesen tudjanak egyezkedni a lakókkal és az önkormányzattal, így alakították ki a mostani megoldást, amely szerint a helyek éjfélig működnek. Szilágyi szerint az önkormányzat többször javasolta már, hogy a leginkább érintett területeken (Ó utca, Dessewffy utca, Király utca, Hajós utca, Nagymező utca) hozzanak létre a Broadway Egyesülethez hasonló érdekvédelmi szövetségeket. "Többször javasoltuk, hogy jó lenne, ha ott is lenne érdekvédelmi egyesület, valahogy nem működik az egymásratalálás" – mondta Szilágyi a Velvetnek.

Mivel a kerületi szórakozóhelyek nem fogtak eddig össze, az önkormányzat a 2007-es italrendelethez hasonló megoldás mellett döntött. Akkor először egy olyan rendeletet hozott, ami megtiltotta a boltok este tíz utáni nyitva tartását, amit végül az érdekvédelmi egyesületbe tömörült boltokkal egyeztetve úgy módosított, hogy csak alkoholt nem lehet kapni este tíz után. Szilágyi és a rendeletet előterjesztő – valószínűleg a kerületi ingatlancsalások legújabb gyanúsítottja – Kékesi Tibor szerint, ha a helyek közös ötletekkel állnak elő, nyitottak az együttműködésre és a kompromisszumokra. Szilágyi örült a hírnek, hogy a rendelet hatására a kerületi vendéglátósok egyből az összefogás mellett döntöttek.

"Az önkormányzat eddig is nyitott volt a megoldásokra. Ez nem presztízskérdés a részünkről. Ha a mostani rendeletünk ismeretében jobb megoldást tudnak megfogalmazni, akkor nyitottak, konstruktívak vagyunk" – mondta Kékesi Tibor a Velvetnek. A helyek részéről jobb megoldás lehetne, ha tovább lehetnének nyitva, az olvasóink hozzászólásai alapján a legtöbb helyen egy, a mostaninál lényegesen szigorúbb biztonsági szolgálat, valamint erősebb rendőri jelenlét az utcákon segíthetne megoldani a helyzetet. Kékesi azt mondta, el tud képzelni például olyan módosítást a rendeletben, hogy amennyiben egy ház lakóinak 2/3-a engedélyezi a házban üzemelő helynek a nyitva tartást hajnali egy után, akkor ezt a külön engedélyt megkaphassa az adott szórakozóhely.

Kékesi egyébként elegendőnek érzi a hajnali egyben maximalizált nyitvatartási időt, és nem gondolja, hogy ez a mostani rendelet ellentmondana annak a 2007-es kezdeményezésnek, amikor a nagykörúti kerületek (VI., VII., IX.) úgy döntöttek, hogy itt alakítják ki Budapest szórakoztatónegyedét. "A nyitvatartást szabályoztuk, nem a csukva tartást. Nem kell elmenni a világ végére, a kerület közelében is lehet olyan helyet találni, ami sokáig van nyitva" – mondta Kékesi, annak ellenére, hogy tisztában van vele: a napközben dolgozó emberek leginkább csak este tudnak szórakozni menni, így a kerületi helyek hiába nyitnak ki a rendeletben engedélyezett legkorábbi nyitás időpontjában, reggel hatkor.

A távozókkal van a baj

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a problémát nem is igazán a szórakozóhelyek okozzák, hanem az onnan hangosan távozó vendégek. "Azokkal nagyon nehéz mit kezdeni, akik kijönnek, de nem lehet minden szórakozóhely elé rendőrt állítani" – mondta a szóvivő a Velvetnek. Szilágyi hozzátette, hogy az utcai kiabáláson, autórongáláson, üvegtörésen és úgy általában a vandálkodáson úgy szeretnének változtatni, hogy a kerület kifejezetten a nyári időszakban egy külön finanszírozású járőrszolgálatot indított. Rendőrök és közterületfelügyelők éjszaka együtt járják az utcákat, hogy rendre utasítsák azokat, akik képtelenek betartani a békés együttélés szabályait. A sajtószóvivő különösen támogatandónak tartja azt az esetleges megoldási javaslatot, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetői a rendet megfelelően felügyelő biztonságiakat alkalmaznának.

A rendelet nem is annyira az alkoholfogyasztásról és a szórakozásról, mintsem a decibelekről és az éjszakai nyugalomról szól, mint azt megtudtuk Kékesitől. Ezért nem korlátozták a rendeletet csak az alkoholt árusító helyekre. Ennek köszönhetően a kerület nagy bevételektől eshet el, amelyek Kékesi szerint nem is annyira nagyok, mint elsőre tűnnek, ezért nem is végeztek a kiesés mértékét vizsgáló hatástanulmányt. A területfoglalási engedélyre a korábbi bezáratás nincs túl nagy hatással, az iparűzési adót meg nem a kerület kapja, hanem a közös kasszából osztják vissza arányosan. Így persze áttételesen kevesebb pénz jut, de Kékesi szerint ez nem lehet akkora probléma. "Természetes, hogy kiesik, de ez akkor is így van, ha csődbe megy egy cég" – mondta, hozzátéve, itt szó sincs arról, hogy cégek csődbe mennének.