A 14 éves fiú öt éven keresztül benzinen élt, mert a Transformers robotjaira akart hasonlítani. A szülők először csak öngyújtólopáson kapták gyereküket, később pedig már a szomszédoktól lopott motorolajat. A függővé vált gyerek mostanra már a legegyszerűbb összeadást sem tudja elvégezni.

A 14 éves szecsuáni fiú öt éven keresztül naponta benzint ivott, azért, hogy példaképeihez, a Transformers robotjaihoz hasonló módon jusson energiához, írja a Shanghai Daily. A Kína középnyugati részén élő fiú azonban robottá válás helyett – függőségének köszönhetően – teljesen leamortizálódott, és ma már a legegyszerűbb összeadást sem tudja elvégezni.

A gyerek apja elmondása szerint öt éven keresztül benzint ivott, csupán azért, hogy olyan bátor harcos váljon belőle, mint a rajzfilmsorozat főhőse, Optimusz Fővezér. „Öt éve kezdett benzint inni, amikor rájöttünk, bűzlött az öngyújtóban található benzin szagától" – mondta az apa, aki azt is elmesélte, 2004-ben vették először észre, valami nincs rendben. Elmondása szerint a család üzletéből naponta 2-3 öngyújtó tűnt el. A szülők amint rájöttek, hogy a fiú lopta el őket, beszéltek vele, és mondták neki, többé ne tegyen ilyet.

„De ezután azt vettük észre, hogy mindig eltűnik a motorolaj, és egy nap rájöttünk, a fiunk megivott egy fél üvegnyit. Annyira sokkolt minket az eset, hogy nem tudtunk mit mondani" – folytatta a történetet az apa. A motort ezután elzárták, de a fiú ekkor már a szomszédoktól kezdett lopni, egyre többet és többet ivott, néha már két-három üvegnyit naponta.

„Mióta a fiam elkezdte, az IQ-ja teljesen lecsökkent, most már a legegyszerűbb összeadásokat és kivonásokat sem tudja elvégezni" – nyilatkozta az apa. „Korábban nagyon okos fiú volt, még a televíziót is meg tudta javítani. De ma már nem tudja a választ arra, hogy mennyi 7 meg 17" – tette hozzá. A szülők végül elvitték a fiukat egy kórházba, ahol megállapították, a gyerek komoly függőségben szenved. „A benzin rengeteg ólmot tartalmaz, ami károsíthatja az ember agyát. A dolgokat a fiú fizikai állapota teszi rosszabbá, az ólom komoly károsodásokat okozott az egész testében" – nyilatkozta Peng Houquan, Yibin város kórházának orvosa.

Ólommérgezés

Az ólom a szervezet több szervére van hatással, köztük az agyra, az idegekre, a vesére, a májra, a vérre, az emésztőrendszerre és a nemi szervekre. A gyermekek különösen veszélyben vannak, mert az ólom a legnagyobb kárt a még fejlődőben lévő idegrendszerben okozza. Ha napokig magas a vér ólomtartalma, általában kialakulnak a hirtelen agykárosodás (enkefalopátia) tünetei. Hosszú ideig fennálló, ennél alacsonyabb ólomszint a vérben gyakran maradandó értelmi károsodást okoz.

Forrás: Dr. Info