Vádlottal szexelt a kenőpénzt kérő ügyész

2009.07.30. 18:31
Varga Gergelyt, a Fővárosi Főügyészség egykori szóvivőjét hivatalvesztéssel büntette a legfőbb ügyész, amiért Varga egy 2007-es ügy vádlottjával szexuális kapcsolatba került. Varga akkor azt is kilátásba helyezte a vádlottnak, hogy 600 ezer forintért cserébe felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz számára. A kerületi ügyészt pénzátadás közben kapták el hétfőn.

Varga Gergely kerületi ügyészt hétfőn gyanúsították meg az ügy miatt – írja az MTI. Ihász Sándor főügyész elmondta, azért csak most hozták nyilvánosságra a történteket, mert a megalapozott gyanúsításhoz megfelelő szintű és mértékű bizonyítékokra van szükség. A kedden indult és csütörtökön lezárult fegyelmi vizsgálattal kapcsolatban a főügyész arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy hétfőn felfüggesztették a munkavégzés alól Varga Gergelyt, majd csütörtöktől, a legfőbb ügyészi döntést követően azonnali hatállyal elbocsátották. Ihász Sándor hangsúlyozta, az ügyészi szervezet kiveti magából azt, aki ilyen bűncselekményt követ el.

Szexelt vele, de pénzt is kért

A korrupciós ügyről elsőként a Népszava számolt be csütörtökön. A főügyész több ponton is cáfolta a napilapban megjelenteket, például, hogy pénzbüntetést kínált volna fel Varga Gergely a vádlottnak, vagy hogy a vesztegetés összege kétmillió forint lett volna. Az alapügyről - amellyel kapcsolatban a bűncselekmény történt - annyit mondott: 2007. október 30-án nyújtotta be a vádiratot a X-XVII. kerületi ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságra csalás miatt. Ennek az ügynek a vádlottja volt az a nő, akivel Varga Gergely szoros kapcsolatba került.

Ihász Sándor azt is kifejtette, már önmagában az megalapozza a fegyelmi vizsgálat eredményét, hogy Varga Gergely ügyészként szoros kapcsolatba került a vádlottal. A fegyelmi vizsgálat indításához nem volt szükséges annak megállapítása, hogy a vesztegetés megtörtént-e, illetve milyen összegű volt. Kitért arra is, hogy a korrupciós ügyre feljelentés során derült fény.

Épp átvette volna a pénzét

A főügyész kiemelte, a fegyelmi eljárást ő, mint munkáltató folytatta le, de a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja Varga Gergely ellen "fontosabb ügyben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette" miatt. Az ügyészt nem vették őrizetbe, Ihász Sándor szerint azért, mert ennek a feltételei nem álltak fenn. A Népszava csütörtöki cikkében arra is kitért, a kenőpénzt kérő varga Gergely jó kapcsolatot ápol a főügyésszel, valamint a legfőbb ügyész helyettesével, ám Ihász cáfolta, hogy bármiben is kivételeztek volna a kihágást elkövető Vargával.

A Legfőbb Ügyészség Kiemelt Ügyek Főosztályának vezetője, Kovács Attila az MTI-nek elmondta, tízévente egy-két ügyész ellen indul vesztegetés miatt eljárás. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Farkas Géza arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a kerületi ügyészt tettenérés közben fogták el hétfőn, amikor egy Budapesthez közeli település bevásárlóközpontjánál a pénzátadásra sor került volna. Megerősítette, hogy egy folyamatban levő vagyon elleni büntetőüggyel kapcsolatban történt a bűncselekmény.

Varga Gergely - aki korábban rövid ideig a Fővárosi Főügyészség szóvivője volt - neve legutóbb akkor merült fel, amikor tavaly január közepén az Index nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelynek tanúsága szerint egy 2007 szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán rendőröktől szerzett információkra hivatkozva azt állította: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.


Varga Gergely a hangfelvétel 2007 őszi készítésekor még nem volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője, de január 21-én pedig fegyelmi eljárást indított ellene a fővárosi főügyész, és ezzel egyidejűleg felfüggesztette szóvivői beosztásából. A volt szóvivőt a fegyelmi eljárás lezárultával megrovásban részesítették és visszahelyezték korábbi munkahelyére, a X-XVII. kerületi ügyészségre.