Július elsejétől van lehetőségük a homoszexuális pároknak, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek egymással, az első szertartásra majdnem egy hónapot kellett várni. A pár szerint a melegek házassága természetes kell, hogy legyen, de azzal nem értenek egyet, hogy homoszexuálisok örökbe is fogadhassanak.

"Örülnünk kell, hogy megtehettük azt, amit mások már megtehetnek időtlen idők óta. Én is magyar állampolgár vagyok, ennek a dolognak már rég működnie kellett volna, nem kellene ekkora szenzációnak lennie, az a nagy szenzáció, hogy eddig ezt nem lehetett" - mondta a Tabu TV-nek Berki Viktor az első hivatalosan bejegyzett magyarországi meleg pár egyik tagja.

Magyarországon július elseje óta van lehetősége a homoszexuálisoknak, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatra lépjenek egymással, ami nagyjából megfelel a házasságnak. Az első bejegyzett pár tagjai - Berki Viktor és Ács Gábor - lépésüket természetesnek tartják, de persze azt is jelezni szeretnék vele a társadalomnak, hogy ezt a dolgot el kell fogadni, ha tetszik, ha nem.

A szertartást az ötödik kerületi Anyakönyvi Hivatalban tartották, a páron és tanúikon, valamint az anyakönyvvezetőn kívül csak fotósok és videósok vettek részt rajta. A szertartás végén a házasságkötéshez hasonlóan az ifjú párnak köszöntenie kell egymást, ami ugyan akár kézfogás is lehetett volna, de Berkiék a csók mellett döntöttek, ami elsőre bizarr volt a helyszínen lévőknek. "Én azt csináltam, hogy picit odanéztem, aztán nem" - mondja egy ismeretlen hang a Tabu TV felvételén a csókról.

A pár a bejegyzett kapcsolatot természetesnek tartja, viszont azt nem engedélyezné, hogy meleg párok örökbe fogadhassanak. Nem tartják normális dolognak, ha egy gyereket egy homoszexuális pár nevel fel.

A magyarországi bejegyzett élettársi kapcsolat kifejezetten homoszexuálisok számára fenntartott intézmény, mivel, ha ez az opció a heteroszexuálisok számára is nyitva lenne, az sértené az alkotmányt. A házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat annyira közel állnak egymáshoz, hogy heteroszexuális párok esetében ez a házasság megkettőzését jelentette volna. Ezért módosították a törvényt, ilyen kapcsolatra csak melegek léphetnek egymással. A melegek élettársi kapcsolata nem ütközik a magyar alkotmányba, sőt a bejegyzett kapcsolathoz való jog levezethető követelmény - írja a Wikipedia.

Magyarország a júliusi törvénnyel csatlakozott ahhoz a nagyjából húsz országhoz, ahol a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek egymással. Ezeken az országokon kívül van még néhány, ahol a szabályozás még enyhébb, és a homoszexuálisok választhatják a házasság klasszikus intézményét is.