George Sodini kedden három nőt megölt, kilencet pedig megsebesített, mielőtt magával is végzett egy pittsburghi konditeremben. A mészárlás után megtalálták a férfi blogját, amiben részletesen beszámolt a hónapok óta tartó előkészületekről. A napló szerint férfinak huszonöt éve nem volt barátnője, és közel húsz éve, hogy utoljára szexelt. Ez, valamint gyerekkori traumái frusztrálták annyira, hogy úgy döntött, több emberrel, majd magával is végez a konditeremben, ahova rendszeresen járt. Pedig a vérengzés előtt nem sokkal talált magának egy szimpatikus nőt a fitneszklubban: akkor azt írta, ha összejönne vele valami, talán nem gyilkolna.

Az első hírek alapján még nem lehetett tudni, miért követte el a kedd esti mészárlást a pittsburghi LA Fitness nevű konditeremben a tettes, aki a lövöldözés után a helyszínen öngyilkos lett. Az eset után azonban a tettest hamar azonosították: mint kiderült, a terem egyik rendszeres látogatója, a 48 éves George Sodini ölt meg három nőt és sebesített meg kilenc másikat, mielőtt magával is végzett. Nem sokkal később pedig előtérbe került a férfi blogja, amiben hónapok óta tervezgette a mészárlást - írja a New York Daily News.

A támadás augusztus 4-én este nyolc után történt, legalább hetvenen voltak még az edzőteremben. A férfi besétált a Latin Impact tánccsoport edzésére, lekapcsolta a villanyt, hogy ezáltal is nehezítse a menekülést, majd előhúzta két 45-ös kaliberű, legálisan vásárolt fegyverét, és tüzet nyitott a teremben lévőkre. Összesen harmincötször lőtt, a mészárlásban három nő vesztette életét, további kilencen pedig megsérültek - köztük az óraadó edzőnő, aki tízhetes terhes, és ez volt az utolsó munkanapja. Sodini végül magával is végzett - írja le a történteket a New York Daily News.

A blogot a mészárlás után elérhetetlenné tették, de az esetről tudósító hírforrások - például a wpxi.com - több részletet is közöltek belőle, amelyek a gyilkosságok előkészületeivel, Sodini magánéleti problémáival és a frusztrációival foglalkoznak.

Az első bejegyzés 2008. november ötödikei keltezésű, és egy Barack Obama elleni kirohanással kezdődik. Sodini itt azt állítja, már korábban szerette volna megtenni, amire készül, de aztán úgy gondolta, inkább megvárja az elnökválasztás végeredményeit: addig ugyanis Obama minden figyelmet magára irányít, így nem tudott volna érvényesülni a mészárlásával.

Huszonöt év öröm nélkül

Egy decemberi bejegyzésben leírja, hogy közel húsz éve nem volt nővel. A későbbi bejegyzésekből kiderül, frusztrációját leginkább ez okozta, és bár megpróbálta a konditermi edzésekkel enyhíteni, de nem sikerült kellő mértékben kieresztenie a felgyülemlett feszültséget. "Megint jön a karácsony. 1984 óta nincs barátnőm. Utoljára 1983 karácsonyán szexeltem. Ki tudja, miért. Nem vagyok ronda, vagy túl furcsa. 1990. júliusa óta (29 voltam) egyáltalán nem szexeltem. Nem! Több mint 18 éve. És életemben összesen csak nagyjából 50-75 alkalommal volt benne részem" - írta a blogban.

Első nekifutásra nem merte

2009 januárjában Sodini úgy ítélte, már kellőképp elült a választási hírverés, ideje véghezvinni az eltervezett ámokfutást. December 31-i bejegyzésében abban reménykedik, hogy a következő kedden nem fog havazni, mert akkor túl kevesen lennének az edzőteremben. Ebben a bejegyzésben el is búcsúzott az emberektől.

Január 5-én boldogan írta, hogy tömeg volt a konditeremben, ezért a következő nap tökéletes lesz a tettére, biztosan akkor is lesz elég ember. "Meg tudom tenni. Zombi voltam, amikor ma eljöttem a munkából - csak úgy történtek velem a dolgok. Fel a buszra, be az autóba, irány haza... Az agyam becsavarodott, nem tudok a munkára vagy bármire koncentrálni. Ez a napló nem részletes. Csak azért van, hogy legyen önbizalmam megtenni. A jövő még annál is kevesebbet tartogat, mint amim most van" - írja egy nappal később, január 6-án.

Később megírja a búcsúzásnak szánt bejegyzést: "Délután 6:40 van, nagyjából másfél óra még az indulásig. Kegyelmes Isten! Remélem mindenkinek jobb lesz az élete, és az őrült világ valahogy simábban megy majd tovább. Bárcsak lennének válaszaim. Viszlát.

Később azonban újra bejelentkezik: "20:45 van. Berezeltem! Vittem a töltött fegyvereket, mindent. Fenébe!" - dühöng két órával később naplójában.

Ezután hónapokig nem írt semmit, legközelebb áprilisban jelentkezett. A munkahelyén leépítések voltak, Sodini úgy érezte, a következő hullámban tőle is megválnak majd, már nem érezte magát jó munkaerőnek. Továbbra is kétségbeesett volt. "Semmit sem tartogat számomra a jövő. Huszonöt év öröm nélkül. Egész életemben még egy hétvégét sem töltöttem egy lánnyal, még a lakásomban sem. Valószínűleg hasonló munkát sem találnék. [...] Nincsenek gyerekeim, közeli barátaim, senkim. Csak én egyedül. Ha nincs semmid, elveszteni sem tudsz semmi" - írta április végén.

Kösz a semmit!

Ezután egyre többször írt a halálról, és bár közben voltak randijai nőkkel, de semmi sem jött össze neki. Azt is kiszámolta, hogy egy 16 éves fórumozó is többször szexelt már, mint ő egész életében. "Különböző fórumokon olvasgattam posztokat, és úgy tűnik, sok tinilány gyakran szexel. Egy 16 éves gyakran háromszor is csinálja egy nap a barátjával. Szóval, uhh, egy hónap így, és a kis kurva többet szexelt, mint ÉN egész ÉLETEMBEN, és én 48 vagyok. Még egy indok. Kösz a semmit! Viszlát" - írta júniusban.

Ezután nemhogy nem bocsátották el, de előléptették, aminek örült, de még mindig nem sikerült az egy randiig tartó kapcsolatoknál tovább jutnia. Augusztus 3-án végleg elbúcsúzott, Istenről és Jézusról írt, valamint arról, hogyan büntetheti meg Isten az embert, amikor Jézus az emberek minden bűnéért megszenvedett.

"Valamint minden jegyzetemet, amit a dohányzóasztalon hagytam vagy a sporttáskámban, szabadon kiadhatják. Nem leszek zavarban, mert, hát, mert halott leszek. Vannak emberek, akik szeretik az ilyesmit tanulmányozni. Talán ez az egész valamennyi fényt irányít arra, hogy néhány ember miért nem tudja elérni, hogy bizonyos dolgok megtörténjenek az életükben, ami talán használhat másoknak" - írta utolsó bejegyzésében Sodini.

Ha összejött volna valakivel, talán nem teszi meg

Egy, a wpxi.com-nak nyilatkozó pszichológus szerint Sodini frusztrációi a gyerekkorából származnak, mert az iskolában cikizték, és a szülei sem nevelték megfelelően. Egyik első blogbejegyzésében pontosan leírta, hogy gyerekkorában a lelkésze elmagyarázta neki, hogy tömeggyilkosok is bejuthatnak a mennyországba; hogy az anyja egy erőszakos szörny, apja pedig csak "egy haszontalan spermadonor" volt, és hogy a bátyja folyamatosan szekírozta. Egyedül a lánytestvérével volt jó a viszonya, de idővel vele is eltávolodtak egymástól.

Sodini a blogot ugyan hónapok óta folyamatosan vezette, de a posztokat csak nem sokkal a gyilkosságok előtt publikálta, így rajta kívül senki sem tudott róla, hogy mire készül.

A mészárlás előtt egy órával még felhívta az anyját: "Meg fogok ölni egy csomó embert. Nem hiszem, hogy túl fogom élni" - mondta neki a rendőrségi információk szerint; a hivatalos tájékoztatás azt nem említi, komolyan vette-e ezt az anya, próbálta-e lebeszélni, esetleg értesíteni a hatóságokat.

A blog felfedezése után találtak egy különálló bejegyzést, amelyet a férfi nem publikált: "Van egy nő a konditeremben, aki tetszik. Szoktam látni néha P+R-ben, szóval nem teljesen ismeretlen. Néha szemezünk is, olyankor mosolyog, meg ilyenek. Úgy 40 körül lehet és tetszik. Ma megpróbáltam szóba elegyedni vele [...]. Ha lenne egy ilyen barátnőm, mint ő (akivel éjszaka is elfoglalhatnám magam), elhalasztanám az egész tervet, vagy felfüggeszteném, legalábbis egy időre".