A 16 éves lány, akinek édesanyja és testvére elhunyt a lakástűzben, továbbra is válságos állapotban van. Orvosai szerint minimálisak a túlélési esélyei. A hatóságok vizsgálják a tűz keletkezésének okát, és arra a kérdésre is keresik a választ, mennyi köze volt a szigetelőanyagnak a tűz gyors terjedéséhez.

Minimálisak a túlélési esélyei annak a tizenhat éves lánynak, aki a szombati paneltűzben szenvedett füst-és szénmonoxid-mérgezést Miskolcon - mondta el Polgárdi József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház toxikológiai osztályának részlegvezető főorvosa a Független Hírügynökségnek hétfőn. A lány, akinek az édesanyja és öccse meghalt a tűzben, állapota továbbra is válságos, kétszer újra kellett éleszteni, jelenleg géppel lélegeztetik.

A szigetelőanyag miatt terjedhetett gyorsan a tűz

A miskolci Avasi lakótelep egyik tízemeletes panelházában szombaton este csaptak fel a lángok. A tűz a hatodik emeleten keletkezett, majd felfelé terjedt. A tűzoltók egyelőre még nem tudták megállapítani, pontosan mi okozta a tüzet, ráadásul a lakás tulajdonosa is értetlenül áll az eset előtt. Elmondása szerint nem főzött, nem melegített semmit. „Elaludtam a tévé előtt. Arra riadtam, hogy ég a lakás” – mondta a neve elhallgatását kérő nő a Blikknek.

A tűzoltók szerint az alig két éve, a panelprogram keretében felújított épület szigetelőanyaga jelentősen befolyásolta a tűz terjedését. „Elképzelhető, hogy valóban a szigetelőanyag miatt terjedt tovább a tűz. Magyarországon ilyen még nem történt. Nyugaton viszont többször is. Általánosságban annyit tudok elmondani, hogy van erre vonatkozó tűzvédelmi előírás. A vizsgálat egyik iránya az lehet, hogy ezt betartotta-e a kivitelező” – nyilatkozta Csuba Bendegúz, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzési és Piacfelügyeleti Főosztályának vezetője. A vizsgálatokat tűzszakértő, villamos szaktanácsadó és statikus közreműködésével folytatják le.

Ketten meghaltak, nyolcan füstmérgezést kaptak

A hetedik emeleten a 39 éves Sz. Evelin és 13 éves fia, Viktor füstmérgezésben életét vesztette. Nyolc ember került kórházba, köztük az asszony jelenleg is életveszélyes állapotban lévő lánya, a 16 éves Gréta. Rajta kívül négyen enyhe füstmérgezést szenvedtek, ők másnap az ellátást és a vizsgálatokat követően hazamehettek. Három beteg közepes fokú füst-, illetve szénmonoxid mérgezést szenvedett. Őket egynapos kezelés és megfigyelés után gyógyultan bocsátották haza.