A Nemzeti Topless Nap szervezői arra hívják fel a figyelmet, a félmeztelen napozás az Egyesült Államokban az alkotmányos jog része. Vagyis, ha a férfiaknak nem kell eltakarni a mellbimbójukat, akkor a nőknek se kelljen. A szervezet egyúttal meg szeretné tanítani a férfiakat arra, más a meztelenség és a szexualitás. Elképzeléseik szerint képesnek kellene lenniük ugyanúgy kontrollálni magukat egy félmeztelen nő mellett, mint egy miniruhás mellett.

A GoTopless elnevezésű szervezet augusztus 23-án az Egyesült Államok hét városában rendezett tüntetést, mellyel azt szeretnék elérni, legyen legális a félmeztelen napozás a nők számára is. Véleményük szerint a nők alkotmányos joga a topless, és ha a férfiaknak nem kell eltakarniuk a mellbimbójukat, akkor a nőknek se kelljen, olvasható weboldalukon a hitvallásuk.

Rael, a GoTopless alapítója a szervezet honlapján kifejtette, a tüntetéssel valójában a nők és a férfiak közötti alkotmányos egyenlőséget próbálják elérni. Az esemény leírásában kifejtik, ha egy nő félmeztelenül lép az utcára az Egyesült Államokban, letartóztatják, megbírságolják, megalázzák.

Éppen ezért a Nemzeti Topless Nap dátumának kiválasztására kiemelten odafigyeltek. 1920. augusztus 26-án az Egyesült Államok megváltoztatta az alkotmányát, ettől a naptól kezdve a nőknek is volt szavazati joga, 1971-ben pedig erre emlékezve ezt a napot jelölték meg a női egyenjogúság napjának. A szervezet szerint azonban hiába léptünk a XXI. századba, a nőknek még mindig harcolniuk kell, és fel kell hívniuk a figyelmet arra, az egyenjogúságot ne csak szavakkal támogassuk.

Álláspontjuk szerint a nőknek büszkének kellene lenniük a melleikre (és nem csak akkor, amikor szoptatnak), nem szabadna rejtegetni őket, csupán annyira, mint a karunkat vagy a lábainkat. A tüntetéssel azonban nem csak a nők helyzetén szeretnének javítani, a szervezet szeretné megtanítani a férfiakat a meztelenség és a szexualitás közötti különbségre. Véleményük szerint a topless nők okozta szexuális impulzust pont olyan könnyedén lehetne kezelni, mint ahogy a férfiak kontrollálni tudják magukat egy miniszoknyás nő társaságában.

Kik hordjanak melltartót a strandon?

A fenti célokkal teljes egyetértésben New Yorkban, a kaliforniai Venice Beach-en, Chicagoban, Miami Beach-en, az ohiói Columbusban, az oregoni Portlandben és a Hawaii-on található Mauin léptek az utcára a félmeztelen nők. A New York-i tüntetők a Central Parkban jelentek meg félmeztelenül, igaz nem túl nagy számban. A csoport Michael Jackson We Are The World című nótáját énekelve hirdette a topless napozást, és valószínűleg betartották a szervezők jó tanácsát is, miszerint a résztvevők mindenképpen kenjék be melleiket naptejjel.