18 év után előkerült az a kaliforniai lány, akit 1991-ben 11 éves korában raboltak el szülei házának közelében. Az áldozatnak elrablójától két gyereke született, és a férfi hármójukat a háza kertjében, sátrakban és raktárhelyiségekben tartotta.

Az Észak-Kalifornában levő Concord rendőrsége azt állítja, szinte bizonyos, hogy a náluk jelentkezett 29 éves nő az, akinek állítja magát: Jaycee Lee Dugard, akit 18 évvel ezelőtt raboltak el South Lake Tahoe városban - írta az MTI. A hatóságok DNS-tesztet végeznek a személyazonosság tisztázása végett. Szemtanúk szerint a két elkövető 1991. június 10-én a mostohaapja szeme láttára ragadta el a lányt.

A rózsaszín ruhát viselő, kék szemű, szőke gyerek iskolába ment, a buszmegálló felé tartott, amikor idegenek kocsiba tuszkolták, és magukkal vitték. Mostohaapja a házuk kocsikijárójától, alig két utcányi távolságból figyelte az esetet. Azonnal terepbiciklijére pattant, hogy a lánnyal elrobogó szürke kocsi nyomába eredjen, de egy emelkedőn lemaradt. A rendőrség az értesítés után perceken belül a helyszínre érkezett, és lázas keresés kezdődött, de sem a kocsinak, sem a lánynak nem akadtak nyomára.

A rendőrség - amely 18 év óta nem zárta le az ügyet, de már szinte minden reményt elveszett, hogy a lány előkerül - őrizetbe vett egy házaspárt: a gyerekrablással az 58 éves, nemi erőszakért és emberrablásért korábban már elítélt és börtönviselt Phillip Craig Garridót és 55 éves feleségét, Nancy Garridót gyanúsítják.

A lány mostohaapja és felesége zokogtak, amikor megtudták, hogy a lány életben van. A mostohaapa, Carl Probyn azt mondta, hihetetlennek tartja, ami történt, 18 év elteltével már feladta a reményt, hogy a lány megkerülhet. Az El Dorado megyei seriffhelyettes (ebben a térségben található a San Franciscó-tól keletre fekvő South Lake Tahoe) csütörtökön elmondta a sajtónak: kiderült, hogy a lányt elrabló férfitól az áldozatnak két gyereke született, és a férfi hármójukat a háza kertjében, sátrakban és raktárhelyiségekben tartotta.

Az elrabolt Jaycee és a két kiskorú - egy 11, illetve 15 éves - lány soha nem járt iskolába és nem volt orvosnál, a férfi a külvilágtól elzárva, teljes elszigeteltségben, mostoha körülmények között tartotta őket az elmúlt 18 évben a kicsiny Antioch település egy elővárosi telkén, a lány szüleinek házától mintegy 270 kilométerre. Jaycee-t szexuális rabszolgaként használta, aki először 14 évesen szült gyereket az őt megerőszakoló férfitól.

Az egész ügyre úgy derült fény, hogy Garrido gyanút keltett, amikor két kiskorú gyerekkel látták. Próbaidős tisztje berendelte és kikérdezte a feleségével, az elrabolt lánnyal és a két gyerekkel megjelent férfit, aki végül bevallotta Jaycee elrablását és azt is, hogy a gyerekek tőle vannak. Garridót korábban 50 évre ítélték egy emberrablási ügyben, büntetéséből 11 évet töltött le. Egy másik alkalommal hét hónapra került rács mögé nemi erőszak miatt; 1988-ban szabadlábra helyezték, élete végéig próbaidős feltételekkel. Az elrabolt lánnyal csütörtökön találkozott édesanyja, aki kitörő örömmel vette tudomásul, hogy halottnak hitt gyereke él és egészséges.

A lány eltűnése annak idején országos hír volt. A kaliforniai gyerekrablási eset kísértetiesen hasonlít Natascha Kampusch esetére. A tízéves osztrák kislány 1998. március 2-án tűnt el: iskolába indult, de nem érkezett meg. Egy iskolatársnője állítólag látta, amint betuszkolják egy fehér kisbuszba. A rendőrség hajtóvadászatot indított, még Magyarországon is nyomoztak utána, de nem akadtak nyomára. Elrablója nyolc és fél éven át tartotta bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben Bécs közelében, Strasshofban.