A Jaycee Lee Dugardot elrabló férfit lebuktató rendőröknek az vált gyanússá, ahogy a Garridoval lévő két elhanyagolt és holtsápadt gyerek robotszerűen válaszolgatott a kérdéseikre. Garrido azt állította az őt igazoltató rendőröknek, most szocializálja a gyerekeket. A nyomozók jelenleg holttesteket keresnek Garrido otthona környékén. A családjához 18 év után visszatért Jaycee Lee Dugard valószínűleg Stockholm-szindrómás: bevallottan kötődik fogvatartójához, és jelenleg még ő küzd bűntudattal.

A 11 évesen elrabolt, 18 éven át fogva tartott lány gyerekei „élettelen, agymosott zombinak néztek ki”, ezzel hívták fel magukra két civil rendőr figyelmét, ami végül a lebukásukhoz vezetett - értesült a news.com.au. A rendőrnő, akinek köszönhetően felfedezték a 18 éves titkot, szokatlanul sápadtnak és elhanyagoltnak találta a gyerekeket. "Az anyai ösztöneim azt súgták, valami nincs rendben velük" - nyilatkozta később a rendőrnő.

Phillip Garridót és a két kislányt két szolgálaton kívüli rendőrtiszt szúrta ki. Ally Jacobs és Lisa Campbell szerint a férfi a két gyerekkel ragasztott ki vallási plakátokat, amikor felfigyeltek rájuk.

„Látszott [a gyerekeken], hogy nem sok kapcsolatuk van a valósággal, és robotszerűen viselkedtek. Nyugtalanító érzésem támadt. Nagyon sápadtak voltak, a fiatalabb nagyon megbámult, és a válaszok, amiket a kérdésekre adtak, nagyon életszerűtlenek voltak” – nyilatkozta Jacobs, aki szerint a gyerekek úgy viselkedtek, mint akik be vannak programozva.

Betanított szöveget mondtak a robotszerű gyerekek

„Észrevettem, hogy a fiatalabbnak egy folt van a szeme fölött, és egy kicsit eltakarta a haja, de a folt nagy volt. Megkérdeztem, mi történt a szemével, és anélkül, hogy hibázott volna, azt mondta: Ez egy születési rendellenesség, nem operálható, és életem végéig ilyen lesz” – folytatta Jacobs, akinek leginkább a gyerekek ruhájának stílusa keltett feltűnést. „Úgy néztek ki, mint a Farm ahol élünk című sorozat jelmezei” – tette hozzá.

Garrido arra a kérdésre, hogy kik a vele lévő gyerekek, azt mondta, a lányai, akiket most szocializál, és épp azt mutatja meg nekik, mi hogyan működik. Amikor azonban Jacobs beszélt a férfi felügyelőtisztjével, kiderült: nem is tudnak róla, hogy a férfinak egyáltalán lennének gyerekei. Ezután a rendőrség behívta a férfit, a két gyereket és Jaycee Lee Dugardot, és ekkor derült ki, Dugard az a lány, akit 18 éve hiába kerestek.

A 29 éves lány Stockholm-szindrómás lehet

A most 29 éves lány azóta visszakerült valódi családjához, de mostohaapja szerint bűntudata van, amiért szoros kapcsolata alakult ki a fogvatartójával. Alison Wall klinikai pszichológus szerint Dugardot fokozatosan kell visszavezetni a normál életbe. Ráadásul kialakulhatott nála az ilyen hosszú fogva tartás esetén gyakori Stockholm-szindróma is, vagyis Dugard a borzalmas bánásmód ellenére is kötődni kezdett érzelmileg fogvatartójához. Hasonlóan történt az osztrák Natascha Kampusch esetében is, akit 1998-ban, tízéves korában rabolt el és tartott 8 éven át fogva Wolfgang Prikopil: a lány kiszabadulása után ellentmondásos érzelmekről számolt be fogvatartójával kapcsolatban, és bevallottan gyengéd érzéseket is táplált iránta, sőt sajnálta is.

Stockholm-szindróma

1973-ban egy túszdrámára került sor Stockholmban. Két fegyveres ember megtámadott egy bankot, túszul ejtett négy alkalmazottat, majd öt és fél napig fogva tartotta őket. Ezalatt a túszok annyira megkedvelték fogvatartóikat, hogy kiszabadulásuk után gyűjtést rendeztek jogi védelmük költségeire, sőt egy volt túsz később el is jegyezte magát az egyik bűnözővel. Azóta nevezik az áldozatoknak az őket terrorizálók iránti vonzalmát Stockholm-szindrómának.

A Stockholm-tünetegyüttes nemcsak túszokban alakulhat ki, hanem szektatagokban, rendszeresen vert feleségekben és testileg vagy lelkileg bántalmazott gyermekekben is. A lélektani magyarázat szerint a Stockholm-szindróma a védekezés egyik formája. Az áldozat jól tudja, hogy sorsa fogvatartójának a kezében van, ezért megpróbálja elérni, hogy az illető elégedett legyen vele, mert így talán több esélye van a túlélésre. Ehhez azonban bele kell élnie magát a rajta uralkodó személy helyzetébe. Ha a terror sokáig tart, az áldozat annyira átveheti támadójának a nézőpontját, hogy már nehezére esik elszakadnia tőle. Forrás: sulinet.hu

Dugardnál is hasonló lehet a helyzet: „Nagyon aggódom az állapota és a gyógyulása miatt. Mindenképpen részt kell vennie egy traumakezelési programon, specialisták kezébe kell kerüljön, és ez hosszú időbe fog telni” – nyilatkozta Wall. „Néhányan nem tudják felbecsülni a család elvesztésének tényét. Ebben a korban elrabolva Dugard azt érezhette, mintha az egész családja meghalt volna” - fejtette ki a szakértő, majd elmondta, szerinte Dugard a rabságban töltött éveket "robot-üzemmódban" tölthette, azaz „szellemileg és érzelmileg teljesen kikapcsolt, hogy túléljen. Átvészelte a napot, ott volt a gyerekei számára, és igyekezett túlélni".

Mostohaapja szerint 29 éves lánya az eltelt 18 év ellenére pont ugyanúgy néz ki, mint amikor eltűnt: ugyanolyan az arca, és testileg is visszamaradt a fejlődésben, pont ugyanakkora, mint 11 évesen. Carl Probyn elmondta, mostohalányát és a gyerekeit fogvatartója néha kiengedte, persze nem egyedül. Állítólag elvitte őket egy akváriumba és egy helyi étterembe is. Ugyanakkor Dugard hiába 29 éves, bizonyos értelemben még mindig 11 éves szinten áll: „A tanulmányai végetértek az ötödik osztályban. Sosem vezetett autót, nincs igazolványa” – fejtette ki Probyn.

Holttesteket keres a rendőrség Garrido házának környékén

A lány és gyerekei hazatérése mellett a rendőrség továbbra is az önmagát az ügyben ártatlannak valló Philip Garrido után nyomoznak a rendőrök. Mivel a férfit azóta 10 másik lány eltűnésével is összefüggésbe hozták, most a házához közeli területeket – köztük egy telket, melynek Garrido 2006 óta volt a gondnoka - is átvizsgálják. A rendőrség bevetett olyan kutyákat, melyeket holttestek felkutatásánál használnak, továbbá fémdetektorokkal és ásással próbálnak újabb nyomokra bukkanni.

„Úgy tűnik, Garrido a telken lévő egyik fészerben élt” – nyilatkozta a rendőrség szóvivője, Jimmy Lee, aki elmondta, az új gondok szerint több fészeren is zárakat talált, azonban ezek inkább a házon belül akarták tartani az embereket, sem mint kívül. „Az egyik fészerben találtunk egy zenelejátszót, egy kanapét, egy matracot és egy kamerát. Nagyon vissza akarta kapni a kamerát, amikor megtudta, hogy megtaláltuk” – tette hozzá Lee.