A fiatal nő a New York-i múzeum egyik kiállításának közepén hirtelen ledobta a ruháját, majd fotózni kezdték. Mint kiderült, az aktfotó-gerillaakció Zack Hyman fotóművész projektje, aki meztelen önkénteseket örökít meg a város nevezetességei előtt. A rendőröket nem hatotta meg a művészi cél, őrizetbe vették a lányt.

Letartóztatta a rendőrség azt a fiatal nőt, aki a New York-i Metropolitan Múzeum Fegyverek és páncélok című kiállításán hirtelen meztelenre vetkőzött. A lány Zack Hyman fotóművésznek pózolt, aki ilyen gerillaakciók keretében készíti pucér portrésorozatait.

Hyman az utóbbi időben vált közismertté portrésorozatával, amelyen New York-i önkéntes amatőrök álltak modellt meztelenül a város nevezetességei előtt a Times Square-től a kínai negyedig. A fotós harminc másodpercet ad magának 10 meztelen fotó ellövésére, projektjéhez Hasselblad 500 C/M filmes gépet használ, és minden képét természetes fénynél készíti. A gerillaakciók kifizetődőnek tűnnek: Hyman képei 2000 és 9500 dollár közti árakon (kb 380 ezer – 1,8 millió forintért) kelnek el.

A 30 másodperc azonban ezúttal kevésnek bizonyult, mert a rendőrség félbeszakította az akciót, és előállították a 26 éves modellt, KC Neillt közszeméremsértésért. Mivel Hyman munkáját épp az NBC New York filmezte, így készült felvétel az eseményről, bár már csak a modell meztelenségét kitakarva tették közzé.

Hyman korábban már elmondta, hogy gerillaakciói több elővigyázatosságot igényelnek a megszokottnál. Mindig magánál tartja ügyvédje számát, valamint az óvadékra szánt összeget, a helyszínt pedig előzőleg alaposan feltérképezi, rendőrök után kutatva. Az óvadékra félretett összeget egészen eddig nem kellett használnia.

"Fel voltam készülve arra, hogy letartóztatnak, de eddig valahogy mégis sikerült bilincsek helyett képekkel távoznom" – mondta a Time Square-i fotózás után. Hyman – akit Helmut Newton, David La Chapelle és Guy Bourdin munkássága inspirált – ezúttal nem volt olyan szerencsés, de ez nem törte le: „Az álmaidért néha meg kell szenvedni” – kommentálta a történteket.