A divattervező és stylist Anand Jon Alexandert 59 év börtönre ítélték hétfőn Los Angeles-ben, ahol tizenhárman is megjelentek áldozatai közül. A nőkkel az interneten ismerkedett meg a tervező, akiknek modellkarriert ígért, majd megerőszakolta őket. Jon arcáról ugyan semmilyen érzelem nem volt látható az ítélethirdetésnél, korábban mégis új tárgyalást akart kiharcolni, de nem sikerült.

A nemi erőszakkal vádolt Anand Jon Alexander divattervezőt a tárgyalás berekesztése után végül hétfőn 59 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte David Wesley bíró. A 35 éves férfi nem mutatta ki érzelmeit az ítélettel kapcsolatban, mikor a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon meghozták a lehető legsúlyosabb büntetést, amiért a tervező fiatal lányokat és nőket bántalmazott. Alexandert tizennégy vádpontban találták bűnösnek novemberben, többek között nemi erőszakért. Másik négy bűncselekménnyel összefüggésben viszont nem derült ki a férfi bűnössége, és további három vádpontban nem tudott ítéletet hozni az esküdtszék. Jonnak ugyanezekkel a vádakkal kell szembenéznie New Yorkban és Texasban is.

Modellkarriert ígért

A tárgyalóteremben egy csapat fiatal nő gyűlt össze azt állítva, Alexander szexuálisan zaklatta őket, és sírva is fakadtak, mikor Wesley felsorolt néhányat a bűntettek közül, amiket a divattervező elkövetett ellenük. A tizenhárom nő egymás kezét fogva hallgatta végig az ítélet kihirdetését. Közülük három elmondta, hogy Alexander miként fosztotta meg őket ártatlanságuktól: „14 éves voltam. Tönkretetted a kamasz éveimet, elvesztettem a bizalmamat, az álmaimat, amik által manipulálni tudtál, hogy beteljesítsd szexuális vágyaidat” – idézi az egyik áldozatot a The Associated Press. Az áldozatokkal az interneten ismerkedett meg a tervező, akiknek modellkarriert ígért, hogy felcsábítsa őket Beverly Hills-i otthonába.

Keresetlen szavak

Habár Alexander az ítélethozatalnál már elrejtette érzéseit, aznap korábban egyszer sírásban tört ki, miközben új tárgyalást próbált kiharcolni, de a bíró elutasította a kérését. Ezt Wesley már korábban is megtette, mikor kiderült, hogy az esküdtek egyike, Alvin Dymally kapcsolatba lépett testvérével, Sanjanával. Dymally felajánlotta a segítségét Sanjanának annak reményében, hogy így közelebb kerülhet a nőhöz, és emiatt újabb tárgyalásra kerül majd sor szeptemberben. Az utolsó tárgyaláson önmagát védő Alexander hétfőn természetesen kifejtette, hogy milyen rossz véleménnyel van Dymallyról, és volt pár keresetlen szava a nyomozókhoz is, akik szerinte nem végeztek túl jó munkát, és nem szolgáltattak ki neki minden bizonyítékot. Wesley bíró ezzel nem értett egyet. Alexander egyébként édesanyját, Shashi Abrahamot is beidézte tanúnak. Az asszony állítása szerint Dymally őt is megkereste a tárgyalás előtt, és biztosította arról, hogy fia szabad lesz.

Paris Hilton is a kliense volt

Anand Jon Alexander Indiában született, majd idővel az Egyesült Államokba költözött, és egy neves New York-i divatiskolában szerezte meg diplomáját. Saját divatcégét 1999-ben indította útjára. Később feltűnt a Topmodell leszek amerikai verziójában, és olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint például Paris Hilton és Mary J. Blige. Honlapján egyébként számos ismert embert feltüntetett kliensként. A rendőrség 2007-ben kezdett el nyomozni utána, miután egy nő azt állította, hogy a férfi megerőszakolta őt lakásában. A vád főként a megerőszakolt nők vallomásaira alapozott, míg a védelem megpróbálta kétségbe vonni az áldozatok szavainak hitelességét. Szerintük így akartak bosszút állni a férfin, amiért mégsem lettek sikeres modellek. Anand Jon Alexander mindvégig ragaszkodott ártatlanságához.