Elmaradtak a harsány ruhák, a megosztó csókok, a fanfárok és a bőrtangák is az idei melegfelvonuláson. Heterogén és hihetetlenül hétköznapi tömeg vonult a melegek jogaiért, és a vonulók szerint ez a létező legtermészetesebb dolog.

Teljesen átlagos városi tömegnek tűnt az a néhány száz ember, akik szombat délután a melegek jogaiért tartottak felvonulást a budapesti belvárosban. Semmi feltűnő sem volt bennük azt leszámítva, hogy gyakorlatilag alig lehetett eljutni hozzájuk.

Budapest Pride 2009

A tömegben a melegek mellett a heteroszexuálisok is nagy százalékban képviselték magukat. Őket arról kérdeztük, miért fontos résztvenniük egy ilyen rendezvényen. Röviden összefoglalva: azért, mert a lehető legtermészetesebb, hogy az ember kiáll egy másik ember jogaiért.

Kelemen

pride uh 1

"Az én szempontomból azért fontos ilyen felvonulásra járni, mert ugyanúgy egy nemzethez, egy fajhoz tartozunk mindannyian. És egy család vagyunk. Én hetero vagyok, de fontosnak tartom, hogy támogassak másokat. Itt az emberek a jogaikért küzdenek, és minden kisebbség demonstrációjára elmennék, akik a jogaikért küzdenek" – nyilatkozta Kelemen, aki házi készítésű pólóban hívta fel a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem nagy ügy, ha valaki homoszexuális.

Blanka

pride uh 2

"Szerintem sok melegfelvonulás nem kell, egy az pont elég ahhoz, hogy megmutassák az emberek, hogy ilyenek is vagyunk, meg olyanok is vagyunk. Én a magam részéről heteroszexuális vagyok, de azért támogatom a homoszexuálisokat, mert ugyanúgy emberek, mint én" – sommázta véleményét Blanka, aki egy barátnőjével együtt sétált végig az Andrássy úton az őszi napsütésben.

Miki

pride uh 3

"Nem a fontossága miatt jöttem el erre a rendezvényre. Látni akartam a felvonulást, azt, hogy milyen sokféle ember létezik a világon. Azért állok ki, hogy az embereket ne ítéljék el, és ne ítéljék meg a nemi identitásuk alapján, hiszen mindenki nagyjából azt csinál a világban, amit akar. Itt alapvetően átlagember kinézetű emberek vannak, és ez a dolog lényege, nem lehet azért másképp megítélni őket, mert azt mondják, hogy melegek. Minden ember más, és minden ember ugyanolyan, és ez a szép benne. Azzal a ténnyel, hogy egy meleg más, mint mi, azzal nincsen semmi gond, ezt nem lenne szabad elítélni" – állt ki a homoszexuálisok mellett Miki.

Feri

pride uh 4

"Azért fontos ilyen felvonulásra járni, hogy az emberek lássák, hogy léteznek közöttünk melegek. Fontos, hogy láthatóvá váljanak, mert csak így tudják elnyerni azokat a jogokat, amelyekkel a többségi társadalom is rendelkezik. Nagyon sokféle jogfosztott csoport létezik a társadalomban, és ha az ember elmegy az egyik érdekében demonstrálni, az nem jelenti azt, hogy a másik ne lenne fontos" – mondta Feri, aki a melegek mellett mások oldalán is kiállna, hogy megfelelő jogokat kapjanak.

Ági

pride uh 5

Azért vagyunk itt, hogy demonstráljuk a sokszínűséget a társadalomnak. Én heteroszexuális vagyok, de itt ez most szerintem lényegtelen. Más kisebbség demonstrációján is voltam már. Egyszer elmentem például egy romafesztiválra is" – mesélte Ági, aki a maga részéről már tett is azért, hogy ne csak a melegek jogai mellett sorakozzon fel, hanem más kisebbségek érdekében is.