horoszkóp

Női börtönbe szállítanak egy férfiként elítélt transzszexuális bűnözőt

2009.09.06. 09:56
Egy emberölés és nemi erőszak kísérlete miatt életfogytiglanra ítélt rab a börtönben megkezdte nővé alakulását, szedett hormontartalmú gyógyszereket, és a felesleges szőrt is eltávolíttatta. A férfiként született elítélt hivatalosan már nő, csak az átalakító műtétek hiányoznak, amíg azonban férfibörtönben van, erre nincs mód. A londoni felsőbíróság szerint nincs rendjén, hogy továbbra is férfiakkal van összezárva, igaz, egyes illetékesek szerint az átköltözés sem könnyítené meg a helyzetét, sőt! Pár hét múlva mindenesetre átköltöztetik egy női börtönbe.

A londoni felsőbíróság döntése értelmében egy női börtönbe kell átszállítani azt a férfiként született elítéltet, aki büntetése alatt női hormonokat kezdett el szedni, és már hivatalosan is a másik nemhez tartozik. A bíróság szerint az emberi jogok tekintetében kifogásolható, hogy a transzszexuális elítéltet nem költöztették át egy női börtönbe – írja a Daily Mail. Ügyvédje a bíróság előtt úgy jellemezte emberölés és nemi erőszak megkísérlése miatt elítélt kliensét, mint egy nőt, aki férfitestbe született. Mint kiderült, az illetékesek már elkezdték megszervezni az átköltöztetést, és az egyébként életfogytiglanra ítélt rab pár héten belül már egy női börtönben töltheti le büntetésének hátralevő részét.

Eltérő vélemények

Az elítélt, akinek nevét nem írták le az újságok, nem volt jelen a bíróságon, amikor megszületett a döntés, és a korábbi meghallgatások során is csak a börtönből követte nyomon az eseményeket egy kamera segítségével. Az illetékes szervek, akik nem támogatták az átköltözést, arra hivatkoztak, hogy az elítéltet valószínűleg egy női börtönben sem fogadnák be jobban, és így évente nyolcvanezer fontot kell költeni arra, hogy elkülönítsék őt a többi rabtól. Másrészt azzal érveltek, hogy a költözés bizonyára komolyan befolyásolja majd a lelkiállapotát, és vélhetően nehezebb lenne a beilleszkedése a társadalomba, így pedig kisebb lenne az esélye arra, hogy korábban szabaduljon. Legkorábban egyébként 2007-ben helyezhették volna szabadlábra.

jail450

Nem viselhet szoknyát

A 27 éves elítéltnek a férfibörtönben értelemszerűen tilos volt szoknyát, női blúzt hordani, és csak minimális sminket viselhetett. Először emberölés miatt ítélték el, állítólag férfipartnere provokálta ki a tettet. Majd öt nappal azután, hogy letöltötte ötéves büntetését, amit az emberölés miatt szabtak ki rá, megpróbált megerőszakolni egy nőt. Mint a bírósági meghallgatások során kiderült, korábban nemi azonosságtudati zavart diagnosztizáltak nála, és állapotával már régebben is tisztában volt. A nővé váláshoz szükséges első lépéseket csak a börtönévek alatt tette meg.

Hivatalosan is nő

A női hormonokat 2003 elején kezdte el szedni, és egy lézeres kezeléssel eltávolították a nem kívánatos arc- és egyéb szőrzetet. A kezelés után, 2006-ban pedig megszerezte azon hivatalos papírokat, amelyekre azért volt szükség, hogy ezentúl hivatalosan is nőként tekintsenek rá. Többek közt születési anyakönyvi kivonatán is módosították a nemét. „Ez egy nagyon fontos lépés volt. Most már senki nem vonhatja kétségbe, hogy nő vagyok. Halálom napjáig nő leszek. Életem elején becsúszott egy kis hiba, de most már minden rendben van” – tette hozzá a 27 éves elítélt. Hogy átalakulása teljes legyen, természetesen át kell esni néhány műtéten is, erre azonban nincs lehetősége, amíg férfiak számára kialakított börtönben ül.