Az orvosoknak egyelőre még fogalmuk sincs, miért kezd el naponta akár többször is spontán vért könnyezni a tizenöt éves amerikai fiú, Calvino Inman. Azt már tudják, hogy a fiú nem szenvedett fejsérülést a közelmúltban, és nagy traumát sem kellett átélnie, melyek okozhatnának hasonló tüneteket. De egyelőre nem zárták ki még a szimulálás lehetőségét sem, ugyanis elképzelhetőnek tartják, hogy a fiú esetleg így szeretne a figyelem középpontjába kerülni.

Idén májusban jelentkezett először az ijesztő jelenség a tizenöt éves Calvino Inmannál: a fiú a zuhanyzás után a tükörbe pillantva vette észre, hogy vérkönnyek folynak a szeméből. „Azt hittem, meg fogok halni” – mondta a CNN-nek Inman, akit a pánikkeltő tünet után anyja, Tammy Mynatt egyből bevitt a kórházba. Mire odaértek, a vérzés elállt, az orvosok pedig hazaküldték őket. A rockwoodi fiú napokkal később egy kiránduláson sírt újra vért, akkor a gyors intézkedést követően a doktorok is szemtanúi lehettek a fiú esetében egyelőre megmagyarázhatatlan jelenségnek. A vér(nek látszó) könnyeket ugyanis ismeri az orvostudomány, haemolacriának nevezik, Inmannál azonban nem találják az okát.

„A kórház dolgozói azt mondták, még sosem láttak ehhez hasonlót” – emlékezett vissza a fiú anyja, Mynatt. A nő hozzátette, 15 éves gyerekét ezt követően ultrahanggal, MRI-vel és CT-vel is megvizsgálták, de egyik műszer sem mutatott ki rendellenességet. Az asszony azóta új kórházba, a Tenesse-i Egyetem Hamilton Szemészeti Központjába vitte fiát, ahol az intézet kutatócsoportja keresi a magyarázatot a naponta legalább háromszor előforduló, pár perctől akár egy óráig is tartó jelenségre. Szerintük ugyanis van.

Dr. Barret G. Haik, a központ vezetője szerint a vérsírás, amit az orvosi nyelvben haemolacriának neveznek, egy olyan állapot, ami főként extrém traumát vagy fejsérülést elszenvedett betegeknél jelentkezik. Az olyan eset azonban, mint Inmané, egyelőre orvosi rejtély. Haik és kutatócsoportja már ezelőtt is találkoztak a fiúhoz hasonló esetekkel, de az Amerikai Szemsebészeti Plasztikai- és Rekonstrukciós Műtéti Közlönyben 2004-ben megjelent kutatási anyaguk szerint 1992 februárja és 2003 januárja között mindössze négy olyan esettel találkoztak, amire nem tudtak reális magyarázatot találni.

A szokatlan jelenség miatt a fiúnak számtalan teszten kell átesnie, amiket különféle specialisták – szemész, hematológus, fül-orr-gégész – végeztek rajta. Dr. James C. Flemming, a központ szemész szakorvosa szerint nehéz megállapítani, hogy a fiúnál esetleg tumor, alvadt vér vagy bakteriális fertőzés okozza a gondokat, hát még, ha a probléma összetettebb. Erre pedig igen nagy az esély. „Nem könnyű megmondani, miért vérzik a szeme. Várhatóan más tüneteket is kell keresnünk, hogy megkapjuk a választ”.

A 15 éves fiú pszichológiai vizsgálatokon is átesik majd, hogy kizárják a szimulálás lehetőségét. „Amikor valaminek nem találod az eredetét, minden opciót számításba kell venned” – utalt Haik a figyelemre vágyó gyerekekre, akik kreativitásuknak köszönhetően a legelképesztőbb tüneteket képesek produkálni. Tammy Mynatt, a fiú anyja folyamatos rettegésben éli az életét, mióta fiánál jelentkezett az ijesztő jelenség, az orvosok szerint van az ok a bizakodásra - írja a CNN. Az édesanya egyelőre csak a tudományban bízik, szemben annak a 13 éves indiai lánynak a családjával, akiről tavaly októberben adtunk hírt.

Az indiai Twinkle Dwivedi a fiúval ellentétben nemcsak a szeméből, hanem különféle testrészeiből kezdett spontán vérezni. A kislány szülei végigjárták az indiai orvosokat és vallási vezetőket, akik nem tudtak segíteni Dwivedi problémáján. Egy brit doktor akkor azt mondta, a lánynál valószínűleg a vérzékenység egyik fajtája, a Von Willebrand-szindróma ütötte fel a fejét. A betegség sokak szervezetében megtalálható, de csak keveseknél jelentkeznek ennek – általában enyhe – tünetei.

A haemolacria

A haemolacria – más néven vérsírás – tünete könnyen érzékelhető: a beteg könnyei vöröses színt vesznek fel, ezért úgy tűnhet, mintha az teljes egészében vért tartalmazna, holott valójában nem. A haemolacra számtalan betegséget jelezhet, például utalhat a könnycsatornában található tumorra, gyakrabban bakteriális fertőzésre, valamikörnyezeti károsító hatásra, vagy fejsérülésre. A vérsírás állapotos nőknél is megjelenhet, esetükben a hormonváltozással magyarázzák a jelenséget.

Forrás: Wikipedia