Megbocsátott a csecsemőgyilkos dunakeszi nő férje

2009.09.11. 19:31 Módosítva: 2009.09.11. 19:31
Jogtalannak tartja családja annak a nőnek az fogvatartását, aki négy hónappal ezelőtt megölte újszülött gyermekét. H. Zsuzsa fia rejtett terhességből született, sem a családja, sem a munkatársai, de állítása szerint még ő maga sem vette észre, hogy állapotos. A csecsemő meggyilkolásáért 5-15 évig terjedő vagy életfogytiglani szabadságvesztést kaphat.

H.Zsuzsa még májusban beismerte, megölte újszülött gyermekét, ám azóta az ügyben nem történt változás. Sem H. Zsuzsát, sem a nő húgát nem hallgatták ki, az elmeorvosi szakértők is csak három héttel a gyilkosság után kezdték vizsgálni a nőt. A férj házi őrizetet kért, de azt egyelőre nem engedélyezték.

Megfojtotta, majd a fagyasztóba rejtette

Az asszony május elején fojtotta meg újszülött fiúgyermekét, majd – a vádak szerint – a fagyasztóba rejtette. „Hajnalban fölkeltem, kimentem, a vécénél találkoztam vele, mondta, hogy egy picit rosszul van. Egy-két csepp vért láttam. Mondta, hogy minden rendben, mindjárt jobban lesz. Amikor kimentem a fürdőszobába, még több vért láttam, mondtam, hogy menjünk az orvoshoz” – emlékezett vissza az asszony férje, Miklós a TV2 Mokka című műsorában.

Az asszonyt 16 és 18 éves gyermekei kísérték be a kórházba, ahol az orvosok rögtön megállapították, H. Zsuzsa nem sokkal korábban egy gyermeknek adott életet. A nő állítja, nem tudott róla, ahogyan a családtagok, és a munkatársak sem. Szakemberek szerint a megfojtott csecsemő genetikailag örökölhető rejtett terhességből született, ami az asszony édesanyjánál és húgánál is előfordult már.

Poszttraumás stressz miatt gyilkolt

A férj közben otthon tartózkodott, majd amikor a lánya arról értesítette, nejét rögtön műteni kell, nyomozók érkeztek a dunakeszi lakásba. A házkutatás során a fagyasztóban találták meg a halott csecsemőt. H. Zsuzsa férje, Miklós a Mokkában elmondta, gyerekeivel együtt megbocsátott nejének, aki feltehetően a poszttraumás stressz következtében követte el a gyilkosságot.

„Úgy hívja a szakma, hogy poszttraumás stressz, tehát a szülésből fakadó tudatelvonódás következtében cselekszik akként, amit józan helyzetben ő maga is elítél. Ennek van most büntetőjogi relevanciája, és a büntetés kiszabásánál ezt szakértői alapon fogja majd a bíróság is mérlegelni” – nyilatkozta a család ügyvédje, dr. Magyar György, aki hozzátette, az elkövető ilyenkor pillanatok alatt hoz döntést, majd elrejti tettének nyomait.

Ha az asszonyt bűnösnek találja a bíróság, akár 5–15 évig terjedő vagy életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatják kiskorú sérelmére elkövetett gyilkosság miatt. Dr. Magyar György kiemelte, a Btk. korábban kedvezményezetten értékelte az újszülöttek meggyilkolását, négy évvel ezelőtt még csak 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethették az elkövetőt.