Sziámi ikreknek adott életet egy afgán nő csütörtökön. Az ikerpár egyik tagja egészséges, teljesen kifejlődött kisfiú, akihez hozzánőtt testvére fejetlen teste. A szülést követő néhány napban még élő, mozgó test az egészséges gyerek mellkasával nőtt össze. Ha nem tudják leválasztani, egészséges testvére is meghal.

„Ez az első eset, hogy ilyet láttunk itt, Kunduz tartományban” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Hamayon Kamoosh, a helyi kórház orvosa. A doktor elmondta, az édesanya csütörtökön adott életet a sziámi ikreknek, amelynek egyik tagja egy fejetlen test, ami testvére mellkasához nőtt. Testvéréhez hasonlóan fiú, de csak törzse és végtagjai fejlődtek ki.

Kamoosh arról is beszámolt, hogy a test a szülést követő első néhány napban még élt, ugyanis a végtagjai mozogtak. A keringése azonban később leállt, a test pedig meghalt. Az orvosok jelenleg azon dolgoznak, hogy szétválasszák az ikerpárt, mielőtt a halott test bomlásnak indul, és megöli az egészséges csecsemőt is.

A 35 éves afgán anya, aki négy gyermeket nevel az újszülöttön mellett, nem járult hozzá, hogy lefényképezzék, és a nevét sem volt hajlandó nyilvánosságra hozni - adta hírül a Független Hírügynökség. Afganisztánban egyébként nagyon magas a szülés közben elhalálozó édesanyák és csecsemők aránya, amiért a borzasztó egészségügyi körülményeket teszik felelőssé.