Szeptember 13-án találtak rá a Yale egyetemen Annie Le-ra, arra a gyógyszerészhallgatóra, aki még szeptember 8-án tűnt el az egyetem egyik épületében. A 24 éves lány holttestét az épület falának egyik mélyedésében találták meg, ahol a vezetékek futnak. A rendőrség szerint Le-t nem találomra választotta ki a gyilkosa, még az is lehet, hogy az egyetemi lapban megjelent cikke miatt kellett meghalnia. A rendőrök már találtak is egy gyanúsítottat, aki megbukott az egyik hazugságvizsgálaton, a testén pedig harc nyomait találták.

Annie Le, a Yale egyetem egyik gyógyszerészhallgatója szeptember 8-án este tíz körül egy biztonsági kamera felvételének tanúsága szerint bement az egyetem egyik épületébe. Ezen a felvételen látható utoljára életben. A 24 éves lány holttestét szeptember 13-án, az esküvője napján találták meg egy, a kábelek és csövek elrejtésére szánt falmélyedésbe tuszkolva – írja a Telegraph.

A New Haven-i rendőrség azt feltételezi, hogy Le-t nem találomra választotta ki az elkövető, hanem kifejezetten kiszemelte magának. A lány eltűnésének napján a Molekuláris Biológia Tanszék épületébe ment, ahol a később az alagsorban kutakodó rendőrök az álmennyezet felett vérfoltos ruhákat találtak, de mint kiderült, ezek nem a lányhoz tartoztak, sokkal valószínűbb, hogy a feltételezett elkövetőhöz. A nyomozók egy közeli hulladékfeldolgozóban, ahova a laborból is viszik a szemetet, további bizonyítékokat gyűjtöttek össze, és el tudták kezdeni kiszűrni a lehetséges gyanúsítottakat, akik közül először a lány vőlegényét zárták ki.

A CBS News eközben arról ír, hogy a rendőrség azonosított egy férfit, akit eddig még nem vádoltak meg hivatalosan, de állítólag hazugságvizsgálatot végeztek rajta, amin megbukott. Ezen kívül a mellkasán szintén csak állítólag, de több karmolásnyom is van. A több napja tartó intenzív nyomozás alatt a rendőrség beszámolója szerint rengeteg fizikai bizonyítékot találtak, jelenleg ezeket vizsgálják.

Az egyetemi lapnak nyilatkozó dékán szerint abból kiindulva, hogy a lányt az alagosrban találták meg, feltehetően az egyetem személyzetének egyik tagja lehet az elkövető. Az alagsorba csak külön engedéllyel és mágneskártyával lehet lemenni, mert itt tartják a különféle kísérletekhez az állatokat. Ilyen engedélye viszont a dékán szerint csak nagyon kevés embernek van. "Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy valaki olyan volt, akinek volt bejárása arra a helyre. Nagyon nehéz lenne valakinek az egyetemen kívülről bejutnia arra a helyre. Nem lehetetlen, de nagyon nehéz" – mondta Robert Alpern dékán a Yale Daily Newsnak.

Mindenki szerette

A lányt boncolással azonosították, de már a vizsgálatok eredménye előtt elkezdték gyászolni, mert mindenki biztosra vette, hogy Le-t találták meg vasárnap a fal mögé tuszkolva. A KCRA Le ismerőseit szólaltatta meg, akik mindannyian azt mondták, a meggyilkolt lány egy igazán különleges teremtés volt, aki senkinek sem ártott.

"Felragyogott a szoba, amikor belépett. Csodálatos ember volt. Ez egész egyszerűen lesújtó. Annyi mindent adhatott volna" – mondta a lapnak a lány egy korábbi munkatársa a Marshall Kórházból.

A család egyelőre nem nagyon nyilatkozott az ügyben, de a különféle oldalak cikkeiben és hozzászólásaiban megszólaló ismerősei szerint igazán különleges lány volt, aki igyekezett kitűnni tanulmányi eredményeivel.

A cikke miatt halhatott meg

Az eltűnése után az egyetemen 10.000 dolláros (kb. 1,8 millió forint) nyomravezetői díjat ajánlottak fel, de végül hiába. Le eltűnése azonnal beindította a vészharangokat, 1998 decemberében ugyanis halálra szurkálták Suzanne Jovint, az egyetem egyik hallgatóját, és az ügyet azóta sem sikerült megoldani (az ügyön a legutolsó információk szerint egy veterán nyomozókból válogatott négyfős csapat még mindig dolgozik).

Több helyen, többek között a Telegraph cikkében is megjelenik az a motívum, hogy Annie Le-nek talán egy, az iskolai újságba írt cikke miatt kellett meghalnia. Le a cikkében az Ivy League – az Egyesült Államok legrégebbi, legnevesebb egyetemeinek gyűjtőneve – nyolc tagjának otthont adó városok közbiztonságát hasonlította össze.

"Röviden: New Haven egy város, és minden városnak megvannak a veszélyei. De egy kis józan ésszal el lehet kerülni, hogy az ember statisztikai adattá váljon" – írta cikkében Annie Le, ami a lapok szerint a vesztét okozhatta.