Már nem razziáznak a terézvárosi szórakozóhelyeken, a szórakozóhelyek meg működnek, mintha mi sem történt volna. Az egyik fél azt mondja, az önkormányzati belharcok áldozatai a helyek, a másik azt, hogy nincsenek harcok, csak összeesküvés-elméletek. Annyi biztos, hogy a párbeszéd megindult, és hogy októberben újratárgyalják a rendelet sorsát. Addig meg maradnak a beszólásokkal tarkított óvatoskodó nyilatkozatok.

"Ha bezárunk, lehúzhatjuk a rolót. A beosztottak, meg a saját megélhetésünkről van szó" – mondta a hatodik kerületi Instant egyik vezetője a Velvetnek arról, hogy miért tartanak nyitva annak ellenére, hogy az érvényben lévő csendrendelet szerint be kellene zárniuk legkésőbb hajnali egykor. A Nagymező utcai helyhez hasonlóan viselkedik a többi is, amely tagja a terézvárosi szórakozóhelyek érdekképviseleti egyesületének. A júliusi önkormányzati közgyűlési döntés előtti nyitvatartási rend fenntartása mellett döntöttek ugyanis a Róna András ügyvéd által vezetett egyesület tagjai.

Átverte őket az önkormányzat

Róna András elmondta, úgy érzik, az önkormányzat átverte őket, amikor szeptember 10-én nem függesztette fel a rendeletet, és ezzel a tárgyalásokra mondtak így nemet. Az ügyvéd emlékezetett rá, írásos megállapodást kötöttek Hatvani Csaba alpolgármesterrel és Kékesi Tiborral, a rendelet előterjesztőjével arról, hogy a szeptember 10-i testületi ülésen előterjesztik a rendelet visszavonását, és a tárgyalópartnereik támogatják majd a visszavonást. Kékesi Tibor be is nyújtotta az előterjesztést, és a visszavonás mellett szavazott, Hatvani Csaba viszont tartózkodott.

Csendrendelet Terézvárosban

A Terézvárosi Önkormányzat egyik rendelete értelmében 2009. szeptember 1-től a kerületi szórakozóhelyek legfeljebb hajnali egyig maradhatnak nyitva, amennyiben nem volt ellenük panasz, és a helynek otthont adó ingatlan lakóinak 2/3-a beleegyezik a nyitva tartásba. Egyéb esetben este tízkor zárniuk kell. A meglehetősen kemény rendelet összekovácsolta az internetezőket és a szórakozóhelyek tulajdonosait is, akik egy egyesületbe tömörültek, hogy megfelelően tudják képviselni az érdekeiket. A rendeletet elméletileg újratárgyalják majd szeptember tizedike után, jobban odafigyelve a kooperációra a szórakozóhelyekkel. Annak ellenére, hogy az önkormányzat tárgyalásokat folytat a szórakozóhelyek üzemeltetőivel, a rendelet hatályba lépése után mégis razziáznak esténként.

"Én magam tartózkodtam, mivel a területért felelős alpolgármesterként nekem kell az egyeztetéseket vezetnem, így nem kötelezhetem el magam egyik fél mellett sem" – mondta Hatvani Csaba alpolgármester a Velvetnek arról, hogy miért tartózkodott a szavazáson.

Róna szerint viszont azzal, hogy hatályban hagyták a rendeletet, igazából arról szavazott az önkormányzat, hogy ne tárgyaljanak. Az egyesület az önkormányzatnak eljuttatott javaslatcsomagjában ugyanis a rendelet visszavonásához kötötte a rendelet módosításáról szóló tárgyalások megkezdését. Az önkormányzati testület részéről viszont azt mondták, nem vonnak vissza rendeleteket annak reményében, hogy a jövőben sikerül a feleknek megállapodniuk egymással. Az ok-okozati összefüggés tehát pont a fordítottja: a sikeres tárgyalások után lehetne visszavonni a rendeletet.

Hatalmi harcok áldozatai

Róna azt mondja, még csak állóháború sincs jelenleg a kerületben, az élet esténként úgy zajlik, ahogy korábban, mintha semmiféle olyan rendelet nem lenne, amit azért kellett meghozni, mert a korábbiakat nem tudták betartatni. "Nem tudják betartani a létező szabályokat, ezért hozták az újat, de ezt sem tudják betartani" – mondta az ügyvéd a Velvetnek, utalva a hatályos csendrendelet feleslegességére.

Életképek Terézvárosból, klikk!

"Erre [a rendeletre] szükség van. De a rendelet egyes szakaszainak nem egyértelmű tartalma miatt szükséges, és az egyeztetéseken kialakuló konszenzusos javaslatokkal pedig lehetséges módosítani" – mondta Hatvani a Velvetnek.

Róna úgy vélekedik, az önkormányzaton belüli hatalmi játszmák áldozatai lettek a szórakozóhelyek. Szerinte az rendeletet előterjesztő Kékesi Tibor és az alpolgármester, Hatvani Csaba csatározásai miatt alakult ki ez a helyzet a kerületben.

"Róna úrnak ez már a sokadik összeesküvés-elmélete az ügyben, most éppen azt mondja, hogy közöttem és a Kékesi úr között. Ez egy újabb butaság" – reagált Róna András feltételezéseire Hatvani Csaba.

Az eddigieknél nyugodtabb egyeztetésekre van szükség, és akkor talán októberre megfogalmazódhatnak olyan javaslatok, amelyek elfogadhatóak, mondta az alpolgármester. A testületi tagok ugyanis a szeptember 10-i ülésen úgy döntöttek, októberben újra előveszik a rendelet ügyét. "Intenzív együttműködés indult meg, ami korábban nem volt tapasztalható" – mondta az alpolgármester a rendelet hatásáról.

Aki meg nem ért egyet az egésszel, annak szeptember 21-én lesz lehetősége tüntetés formájában kifejezni a véleményét, leginkább arról, hogy a különféle önkormányzati tagok az ígéreteikkel szemben nem szavazták meg a rendelet felfüggesztését.