A TASZ szerint az egri kijárási tilalom rendelettervezete valószínűleg alkotmányellenes. A jogvédő társaság szerint az önkormányzatnak azzal kellene foglalkoznia, hogy a 18 éven aluliak ne kapjanak cigarettát és alkoholt. A polgármester szerint ennyi azonban nem elég a probléma megoldására.

Lépjen életbe a kijárási tilalom?

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) szerint az Eger város által közzétett rendelet-tervezet - mely a 14 és a 16 éven alattiak kijárási tilalmára vonatkozik - valószínűleg alkotmányellenes, a társaság szerint nem az önkormányzat feladata, hogy beleszóljon a nevelési kérdésekbe. A Fidelitas szerint már annyi is elég lenne, ha betartanák a tilalmat, és a fiatalokat nem szolgálnák ki alkohollal és cigarettával. Ugyanakkor Habis László, Eger polgármestere szerint valós problémákra csak valódi megoldásokkal lehet reagálni, és nem szabad beérnünk látszatmegoldásokkal.

Alkotmányellenes és diktatórikus

A TASZ abszurdnak tartja azt az egri rendelet-tervezetet, melyben az önkormányzat megszabná, meddig maradhatnak ki a 18 éven alatti fiatalok. „A fiatalokra vonatkozó kijárási tilalom valószínűleg alkotmányellenes. Azt gondoljuk, nem az önkormányzat feladata az, hogy nevelési kérdésekbe beleszóljon. Az a feladatuk, hogy a hatósági jogkörükkel eljárva elérjék, ne árusítsanak alkoholt és cigarettát fiatalkorúaknak” – mondta el a Velvetnek a szervezet elnöke, Dénes Balázs. „Az, hogy egy fiatalkorú mikor megy haza, egy olyan nevelési kérdés, amibe az önkormányzatnak szerintünk nincs joga beleszólni” – tette hozzá.

Szintén ezen a véleményen van a Fidelitas Heves megyei szervezete is, ugyanakkor azt ők is elismerik, valós probléma kezeléséről van szó. Oroján Sándor megyei elnök szerint a rendelet-tervezetet aláíró jegyzőt kellene szobafogságra ítélni, derül ki a heol.hu cikkéből. Véleménye szerint a fennálló probléma kezelésére tökéletesen elég lenne, ha ellenőriznék és betartanák az alkohol- és cigaretta 18 éven aluliakra vonatkozó tilalmát.

Nem elég a látszatmegoldás

Ezekre a vádakra reagált Habis László, Eger polgármestere is. Véleménye szerint a valódi problémákra csak valódi lépésekkel lehet reagálni, és nem szabad csupán látszatmegoldásokat alkalmazni, főleg akkor, ha olyan fontos korosztályról van szó, mint a 14–16 év közöttiek. „Világos számunkra, hogy az alkohol- és cigarettafogyasztás 18 év alattiakra vonatkozó tilalmának betartása önmagában kevés” – írja közleményében Habis, aki azt is kifejti, ez a tervezet ebben a formában semmiképpen sem került volna a közgyűlés elé. Elmondása szerint csupán azért jelent meg, hogy elindítsa a közös gondolkodást, melybe a szülőket és a pedagógusokat is szeretnék bevonni.

Kijárási tilalom

A rendelettervezet szerint a 14 évesek 22 óráig, a 14-16 év közötti korosztály 24 óráig tartózkodhat közterületen, szórakozóhelyen vagy üzletben, nagykorú felügyelete nélkül. A tervezet értelmében a szórakozóhelyek üzemeltetői ellenőrizhetnék a fiatalok okmányait. Ha egy fiatal a törvényes képviselője beleegyezésével szegi meg a szabályt, akkor az előbbi 30 ezer forintos büntetést kapna. Valamint ugyanekkora büntetéssel sújtanák az előírásokat be nem tartó szórakozóhelyeket. Héromszori szabálysértés után az adott szórakozóhelyet 30 napos bezárással büntetnék.