Újabb vádemelés Geréb Ágnes ellen

2009.09.18. 17:54
Az ügyészség most egy 2007-es otthonszülés miatt emelt vádat a foglalkozásától eltiltott szülésnő ellen, két másik ügyét szeptemberben tárgyalja a bíróság. Egyelőre hivatalosan meg nem erősített információk szerint Geréb Ágnes pénteken hajnalban egy kórházban végződött solymári szülésnél is jelen volt.

Újabb vádemelést rendelt el az ügyészség Geréb Ágnes és egy bába ellen, ezúttal egy 2007-es otthonszülés ügyében. A két nőt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Közben a rendőrség vizsgálja a pénteki solymári otthonszülést, ahol Geréb szintén jelen volt - ott is komplikáció lépett fel, az anyát és az újszülöttet kórházba vitték, jól vannak.

A IX. kerületi ügyészség csütörtökön emelt vádat Geréb Ágnes és a bába ellen - tájékoztatott pénteken a Fővárosi Főügyészség. Az eset 2007. október 29-én történt. A kismama elvégzett egy otthonszülésre felkészítő tanfolyamot. Geréb Ágnesnél akart szülni, bábának a másik, a vádban szereplő nőt választotta, akinek szülésznői képesítése volt. Geréb Ágnes tájékoztatta a kismamát, ha baj van, azonnal mentőt hívnak. A méhlepény leválása kapcsán komplikáció lépett fel, végül mentőt kellett hívni, az anyát kivérzett állapotban vitték kórházba, 6-700 milliliter vért veszített. A kórházban megfelelő kezeléssel további szövődmény nélkül sikeresen eltávolították a méhlepényt - derül ki a vádiratból.

Geréb Ágnes
Geréb Ágnes

Geréb Ágnes és a szülésznő a vádirat szerint annak ellenére vett részt az otthonszülésben, hogy tudatában voltak: az a jogszabályok szerint nem megengedett. Azt is tudták, hogy a méhlepény leválásával kapcsolatos lehetséges szövődmények, problémák elhárítására nincs megfelelő eszközük. Az ügyészség ezért mindkettőjüket foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

Geréb Ágnesnek más ügyei is vannak már bíróság előtt, ezeket nemrég egyesítették. Az egyik büntetőügy egy maradandó egészségkárosodást okozó eset, amit nemrég egyesítettek egy másikkal, utóbbiban egy újszülött meg is halt. Mindkét ügyet szeptemberben tárgyalja a Fővárosi Bíróság.

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint pénteken Solymáron is Geréb Ágnes működött közre egy otthonszülésnél, ahonnan az újszülöttet és az anyát is kórházba kellett vinni. Abban az ügyben a Független Hírügynökség információi szerint meg kell még hallgatni az anyát és Geréb Ágnest is, hogy kiderüljön, ő milyen minőségben volt a helyszínen. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy az ismert szülész-nőgyógyászt pontosan milyen tevékenységektől tiltották el korábban más ügyek kapcsán, ettől is függ ugyanis, hogy milyen eljárás indulhat ellene. A rendőrség információi szerint egyébként a Solymárról kórházba vitt anya és a baba is jól vannak.