A nyári szünet után két brit iskolásfiú is lányként jelent meg az iskolában. A többi diákot egy-egy – amúgy nem túl informatív - gyűlés keretében tájékoztatták a tanárok, de mindkét esetben elfelejtettek szólni a többi szülőknek, akik természetesen nagyon dühösek. Korukból fakadóan egyelőre egyik gyermek sem esett át nemátalakító műtéten és hormonkezelést sem kaptak, csupán a nevük és az öltözködésük változott meg. A világ legfiatalabb átoperáltja így továbbra is a német Kim Petras, aki 12 évesen győzte meg orvosait, hogy szüksége van a beavatkozásokra.

Egy brit általános iskolában a diákoknak nem kis meglepetésben volt részük, ugyanis a nyári szünet után egy kilencéves fiú osztálytársuk lányként tért vissza. Erről azonban az iskola elfelejtette tájékoztatni a szüleiket – írja a Sun. A tanulók természetesen az első tanítási nap után rengeteg kérdést tettek fel otthon, a szülők pedig igencsak dühösek voltak, hogy az iskola személyzete miért nem szólt nekik előre. „Amikor a fiam hazajött az iskolából, megkérdezte, hogy miért lett egyik barátjából lány. Azt hittem, hogy viccel, de nem tágított, választ akart kapni a kérdésre. Ekkor esett le a tantusz" – nyilatkozta egy édesanya.

A szülőkkel ellentétben a diákokat már az első tanítási napon tájékoztatták a fejleményekről. Igaz, elég idétlen hazugság formájában: a gyerekeknek azt mondták, a fiú otthagyta az iskolát, és egy lány jött a helyére. „Figyelmeztették őket, hogy nem szabad bántani vagy csúfolni az új lányt. És ha bárki is szemtanúja lesz egy ilyen esetnek, akkor védjék meg őt” – tette hozzá az édesanya, aki úgy érzi, hogy az iskola nagyon nehéz helyzetbe hozta a szülőket, akik nem tudják, hogyan magyarázzák el a helyzetet gyermekeiknek. „A fiam még nem igazán tudja, hogy miben különbözik a lányok és a fiúk teste. Attól félek, hogy egyszer megkérdezi, hogy nem lehetne-e ő is inkább lány.” Az első tanítási napon megtartott gyűlésen felmerült, hogy osztálytársai esetleg felismerik majd diáktársukat, de a tanárok kikötötték, hogy mindenképpen az új nevén szólítsák őt.

Mindig is lányos volt

A nemet váltó tanuló az első tanítási napon még nem jelent meg, de a második napon egy blúzban és csípőnadrágban érkezett meg az iskolába. „A fiú mindig kissé lányos jelenség volt, de a tanárok és a diákok szülei is igencsak meglepődtek, amikor a család bejelentette, hogy a gyermekük lányként akar visszatérni az iskolapadba. Az iskola illetékesei végül úgy döntöttek, hogy együttműködnek a családdal. Állítólag azután határoztak úgy, hogy tesznek is valamit az ügy érdekében, miután öt orvos is igazolta azt, hogy a kisfiúnak jobb lenne, ha lányként élne tovább” – nyilatkozta egy bennfentes. Persze a fiú átalakulása egyelőre nem teljes, hiszen a hormonterápiához és nemátalakító műtétekhez be kell töltenie a 18. életévét.

A Beaumont Society, a világ egyik legnagyobb transzneműekkel foglalkozó szervezete szerint a kilencéves kisfiú esete meglehetősen egyedi, ők legalábbis még soha nem hallottak arról, hogy valaki ilyen fiatalon váltott volna nemet. „A gyermeket bizonyára nagyon zavarja a sok csúfolódás és terror. Alaposan félretájékoztatták a történet szereplőit. Még egy felnőtt embert is megvisel a nemi átalakulás folyamata” – nyilatkozta a szóvivőjük. James Caspian szakértő pozitívan nyilatkozott az esetről: „Nem meglepő, hogy egy ilyen fiatal gyermeknek is vannak ilyen érzései. Az sokkal furcsább, hogy képes volt ezeket nyíltan felvállalni. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a környezete mindenben támogatta őt.”

Nincs egyedül

A kilencéves transznemű diák esetére pár nappal azután derült fény, hogy a Sun beszámolt egy hasonló cipőben járó, 12 éves dél-angliai fiú esetéről. A lap szerint a fiú már korábban, barátai előtt is gyakran hangoztatta, hogy szívesebben élne lányként, a nyári szünet alatt, szülei beleegyezésével pedig megnövesztete a haját, lányként kezdett öltözködni, és amint mód lesz rá, hormonokat kap majd, és a szükséges műtéteket is elvégzik. A tanárok itt is egy gyűlésen tájékoztatták a diákokat arról, hogy ezentúl lányként tekintsenek a diáktársukra. A gyerekek állítólag nem tudtak mit kezdeni ezzel a helyzettel, ami természetesen alaposan felbosszantotta a szülőket: szerintük ez az eljárás a nemet váltó diákkal szemben is tisztességtelen volt.

„Állítólag már így is sokan piszkálják. Minket, szülőket leginkább az zavar, hogy nem értesítettek időben, pedig így felkészíthettük volna a gyerekeinket. A szülőknek jogukban áll tudni arról, hogy a gyermekeik milyen kényes problémákkal szembesülhetnek. Ilyen például, ha egy fiatal diák nemet vált. A gyerekeinknek csupán ennyit mondtak: 'Bizonyára észrevettétek, hogy az egyik tanuló nincs jelen a gyűlésen. Nos, ez azért van, mert lány lett'. De a gyerekek természetükből fakadóan éretlenek és érzéketlenek. Ez bizony nem tisztességes azzal a gyermekkel szemben, aki úgy döntött, hogy a másik nem képviselőjeként él tovább. A kislány a poklok poklát fogja átélni azért, mert ilyen módon kezelték ezt az ügyet” – nyilatkozta egy édesanya, akinek lánya egy osztályba járt a nemet váltó gyermekkel.

Elsírták magukat a diáktársai

A Dél-Angliában található iskola állítólag külön mosdót és öltözőt biztosít a diák számára. A Sun szerint egyébként az érintett tanuló abban reménykedett, hogy senki nem veszi észre a változást, mivel idén egy hatosztályos gimnáziumban folytatta a tanulmányait. Korábbi osztálytársai azonban felismerték őt, a pletyka gyorsan továbbterjedt, és sokan csúfolni kezdték őt. A tanárok erre összehívtak egy gyűlést, ahol komoly büntetést helyeztek kilátásba azok számára, akik nem az új nevén szólítják diáktársukat, vagy nem lányként tekintenek rá. A szigorú szavak hallatán egy-két diák állítólag azonnal sírva fakadt.

A fiú korábbi iskolájának igazgatója állítólag ragaszkodott ahhoz, hogy a gyereket meglehetősen lányos viselkedése ellenére fiúként kezeljék, például a férfi vécét kellett használnia. Az úszóedzéseken egyébként bikinit viselt úszónadrág helyett, Barbie-s törülközője volt, egy rózsaszín rollerral járt iskolába és rózsaszín masnit viselt a hajában. „A szülei elfogadták, hogy ezentúl lányként szeretne élni. A gyűlés óta nem jött iskolába, ugyanis olyan dolgok történtek a közösségben, amik meglehetősen felzaklatták a családot. A gyermek biztonsága érdekében úgy döntöttek, hogy egyelőre inkább nem engedik iskolába járni. Még nem tudjuk, hogy mikor láthatjuk viszont, de biztos, hogy vissza fog jönni” – nyilatkozta egy bennfentes. A Sun szerint a gyermek családját többen is megfenyegették, és jelenleg is rendőrségi védelem alatt állnak.

14 éves volt a világ legfiatalabb átoperáltja

Mivel egyik brit fiú sem feküdt egyelőre kés alá, ezért a világ legfiatalabb átoperáltja cím továbbra is a német Kim Petrast illeti meg. Állítása szerint már kétévesen úgy érezte, hogy ő valójában lány, és 12 évesen sikerült meggyőznie az orvosokat arról, hogy nemátalakító műtétekre lesz szüksége. 14 éves korában már hivatalosan is lányként regisztrálták, és két évvel később a műtétsorozat is lezárult, amit Németországban elvileg csak 18 éves kor felett engedélyeznek. „Mindig is ellene voltam a fiatal gyerekeken elvégzett operációknak, de miután láttam, hogy az egyik páciensem milyen boldog volt, és mennyire rendbe jött a műtét után – hiába volt tinédzser – rájöttem, vannak olyan esetek, ahol ez a legjobb megoldás” - nyilatkozta Bernd Meyenburg, a frankfurti egyetem Különleges Pszichiátriai Klinikájának vezetője.