Megkezdődött a kertjét árammal védő kesznyéteni férfi büntetőpere kedden Miskolcon, a Borsod megyei bíróságon. A több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt idős férfi azt mondta, korábban mindenét ellopták a kertből, az udvarról, a tolvajoktól akarta megvédeni tulajdonát.

Nem érzi magát bűnösnek, de nagyon sajnálja a történteket az a férfi, aki áramot vezetett a kerítésébe és ezért egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek. A kesznyéteni – most 69 éves – férfi büntetőügye kedden kezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon.

A kesznyéteni férfi – aki a tárgyalásra saját termesztésű gyümölcsökkel érkezett – elmondta, a nyolcvanas évektől kezdve minden évben többször ellopták a kertjéből a terményt. Szoboszlai Barna állítása szerint évente 2-400 ezer forint kára keletkezett. Ezt elégelte meg, amikor áramot vezetett a kerítésébe. Hangsúlyozta, nem a portát határoló kerítésbe vezette az áramot, hanem az attól 3-6 méterre lévő belső, kisebb kerítésbe.

A férfi arra számított, ha valakit megcsíp az áram, majd elmondja a többieknek, hogy ne menjenek a kertjébe, mert veszélyes lehet. A saját bevallása szerint alapfokú villanyszerelési ismeretekkel rendelkező férfi szerint az okozta a tragédiát, hogy előzőleg 25 mm csapadék esett.

A bíróság tanúként hallgatta meg azt a két férfit, akik bemásztak a kertben, és szintén áramütést szenvedtek. Egyikük nem emlékezett az eset körülményeire, csak arra, hogy a lopást megelőzően rokonaival italoztak. A másik férfi azt mondta, a lopás ötlete attól a férfitől származott, aki végül a helyszínen meghalt.