A moszkvai követség titkárát az orosz titkosszolgálat figyelte és videózta, majd meg akarták zsarolni, mikor lencsevégre kapták egy szállodai szobában egy prostituálttal. A diplomata nem ment bele a zsarolásba, ezért a klipet fellőtték egy orosz portálra. Az amerikai nagykövetség szerint egyáltalán nem biztos, hogy a filmen Hatcher van, meg egyáltalán, újra kitört volna a hidegháború?

Pár napja került fel az orosz Independent.ru portálra egy titkos kamerával készült videó, melyen állítólag Brendan Kyle Hatcher, a moszkvai amerikai nagykövetség titkára és vallási és emberi jogi kapcsolati összekötője látható.

A felvétel első perceiben Hatcher az utcán látható, amint mobiltelefonon három nővel egyezkedik oroszul, majd egy szállodai szobabelsőre vált a kamera, ahol Hatcher – ezúttal felismerhetően – alsógatyában-pólóban tévézget. A dolog bája, hogy a diplomata mintha gyanítana valamit, mert később még át is vizsgálja a szobát, és bár egész közel jár a mennyezetbe épített kamerához, mégsem veszi észre. Ezután egy vágással ugyanezt a szobát látjuk, csak már sötétben, az ágyon pedig egy férfi és egy nő látható, akik mintha szeretkeznének, később pedig egymás mellett ülnek, miközben a férfi a nő combját és mellét simogatja. A felvétel nem csak Hatcher pozíciója miatt kényes, hanem mert a 34 éves diplomata házas is.

„Nem szép dolog, hogy míg a követség vallási kapcsolattartójaként napközben a legfelsőbb ortodox keresztény, zsidó és muszlim vallási vezetőkkel tárgyal, éjszakánként örömlányokkal hetyeg” – mutatott rá kárörvendően a Komszomolszkaja Pravda. Az Izvesztyija úgy tudja, Hatchert és az amerikaiakat nem érte váratlanul a videó netre kerülése: a követségi titkárral már ez előtt kapcsolatba léptek a videó készítői, ami arra utal, hogy zsarolási próbálkozásról lehetett szó. „Hatcher a biztonsági protokollnak megfelelően azonnal értesítette a követséget, akik pedig a rendőrséget. A zsarolók erre közzétették a felvételt” – írja a lap.

Hatcher szerintük azért válhatott zsarolás célpontjává, mert az orosz titkosszolgálat, a KGB utódjaként létrejött Nemzetbiztonsági Szolgálat úgy gyanítja, hogy a diplomatának a követségen betöltött beosztása csak fedőtevékenység, és valójában a CIA beépített ügynökeként dolgozik az amerikai kormánynak. Az amerikai nagykövetség természetesen nem volt hajlandó felvilágosítást adni Hatcher esetleges CIA-hátteréről, de megvédte munkatársát, két fő indokot felhozva: egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy a felvételen végig Hatcher látható, hiszen tele van vágással, és „több független szakértő szerint is hamisítvány”, másrészt mert Hatcher nekik azt mondta, hogy nem ő az, ők pedig neki hisznek.

„Hatcher megbecsült munkatársunk, és feladatából adódóan lehet, hogy valakinek útjában volt” – mondta az ABC-nek adott interjújában John Beyrle, a moszkvai nagykövet.

David Majors, nyugalmazott FBI-tanácsadó húsz évig dolgozott a KGB ellen, és szerinte az utódszervezet ugyanúgy dolgozik, mintha a hidegháború soha nem is ért volna véget. „A Nemzetbiztonsági Szervezet ugyanolyan agresszív, kiterjedt és befolyásos, mint az előd volt a hidegháború alatt, és a módszereikben is ugyanolyan kevéssé válogatósak”. Majors ezzel arra célzott, hogy akkoriban is előszerettel csalták tőrbe hasonló csapdával a politikailag kényes célpontokat, és most sem Hatcher volt az első: egy hónapja egy brit diplomatát ugyanezzel a módszerrel tüntettek el az útból. James Hudsont két prostituálttal az ágyban filmezték le, a felvétel nyilvánosságra kerülése után pedig óriási botrány tört ki, melynek következtében Hudson kénytelen volt azonnal lemondani.

Majors szerint Hatcher esetében sem arról lehetett szó, hogy zsarolással megpróbálják kémkedésre bírni az amerikai – titkosügynöknek gyanított – követségi munkatársat, mindössze csak el akarták lehetetleníteni a működését.

Az amerikai állambiztonságiak egy szakértője szerint egyébként az egész videóban az a legaggasztóbb, hogy azok a részei, amelyek Hatchert az utcán telefonálgatva ábrázolják, valódiak: térfigyelő kamerák felvételei, csakhogy több évvel ezelőtt készültek, amikor Hatcher még csak egyszerű turistaként járt Moszkvában, és semmi köze nem volt a követséghez vagy az amerikai kormányhoz.