Nagyon ritka terhességet él meg egy arkansasi nő, a világon eddig összesen 10 hasonló esetet jegyeztek föl. Az asszony méhében két és fél hét különbséggel fogant meg két gyerek, egy fiú és egy lány. Hogy a történet még érdekesebb legyen: a kisebb gyerek valószínűleg hamarabb jön világra, mint testvére, valamint az egyik születési időpontja hivatalosan 2009-re, míg a másiké már 2010-re esik.

A Fort Smith-ben élő házaspár évek óta próbálkozott a gyerekvállalással, már arra is készen álltak, hogy örökbe fogadjanak, amikor kiderült, Julia Grovenburg teherbe esett. Amikor a terhességi tesztet elvégezte, még nem sejtette, hogy nem egy, hanem két gyerekkel várandós, akik még csak nem is ikrek. „Június negyedikén mentünk vissza ultrahangra, ami nagyon sokkoló élmény volt” – mondta Julia Grovenburg a 5News-nak.

Két és fél hét különbséggel fogantak meg

A vizsgálat során az asszony méhében ugyanis egy 11 hetes magzatot találtak, amin Grovenburg megdöbbent, mert úgy tudta, hogy mindössze 8,5 hete várandós. „Két-három perccel később a második magzatnak is megjelent a szívhangja” – mondta az asszony, aki hozzátette, a két gyerek közötti fejlődési különbség már az ultrahangon is szemmel látható volt. Az idősebbik magzat, Jillian sokkal nagyobb öccsénél, Hudsonnál, mivel két és fél héttel előbb fogant meg.

„Próbáltunk visszaemlékezni az időpontokra. Tudjuk, hogy Juliának volt egy migrénes fejfájása, amivel bementünk a kórházba. Elvégeztek egy terhességi tesztet is, akkor tudtuk meg, hogy várandós” – mondta a 5News-nak a nő férje, Todd Grovenburg. A június negyediki ultrahangig a pár abban a hitben élt, hogy a magzat még csak 8,5 hetes, holott - mint ekkor kiderült -, az asszony már két és fél héttel korábban is várandós volt.

Tíz ilyen esetet jegyeztek fel

A szokatlan eredmény után Grovenburgékat a Little Rock-i Gyermek Kórházba küldték, ahol száz százalékosan ugyan még nem tudták kijelenteni, de gyanítják, hogy az asszonynál az úgynevezett dupla terhesség (más néven szuperterhesség, superfoetation) áll fenn. Így nevezik azt az esetet, amikor valaki úgy esik teherbe, hogy közben már várandós. A dupla- vagy szuperterhesség okai egyelőre nem ismertek, de vélhetően a peteérési ciklus összezavarodása állhat a hátterérben, ennek eredményeként lehet közel egy időben két érett pete is a méhben. Eddig azonban mindössze 10 ilyen esetet jegyeztek fel.

Grovenbur szülészorvosa, Michael Muylaert megerősítette, hogy ez a terhesség szinte orvosi csodaszámba megy, de hogy biztosan szuperterhességről van-e szó az, csak akkor derül ki, ha születésük után vizsgálatokat – többek között kromoszómavizsgálatot – végeznek a gyerekeken.

A pár mindenesetre áldásként fogja fel a dolgot, mondván szerencsések, hogy egy ilyen ritka dolog megesett velük, ráadásul a gyerekek is jól vannak. A 5News információi szerint várhatóan a fiatalabb gyerek, Hudson jön majd előbb világra – hogy természetes úton vagy császármetszéssel, az még nem tisztázott - egyszerűen azért, mert úgy helyezkedik a méhben. Hogy a történet még csavarosabb legyen: a különböző időpontokban fogant gyerekek pár hét különbséggel fognak világra jönni is, de ez a különbség épp elég ahhoz, hogy különböző években is szülessenek. Az előbb kiírt Hudson várhatóan 2009. decemberében, míg nővére, 2010 januárjának első napjaiban jönne világra a hivatalos számítások szerint, de az elképzelhetőbb, hogy egyszerre születnek meg decemberben: az orvosok szerint a később esedékes Jill egészségére semmilyen veszélyt nem jelent, ha két és fél héttel korábban, öccsével együtt születik meg, emiatt már nem lesz koraszülött.