Ikreket hozott világra egy heroinfüggő nő. Az asszony a szülés után lelépett. Gyerekei pár hetesen már átélik az elvonási tüneteket: fájdalmaik vannak, görcsölnek, izzadnak, folyik az orruk, remegnek, rendkívül nyugtalanok, táplálhatatlanok. Hazánkban a drogfüggő anyáknak nem sok esélye van rendezni az életüket, a rehabilitációs intézetben nincs helye a csecsemőknek, az anyaotthonokba pedig a drogozás miatt nem mehetnek.

„Sok mindenben hibásnak érzem magam. Tudtam, hogy drogos vagyok és mégis felvállaltam a gyerekeket. Nagy a kísértés, ha látom, hogy valaki csinálja. Nem azért csinálom, hogy jól érezzem magam, hanem, hogy a betegségeim menjenek el” – mondta az ikreknek életet adó, heroinfüggő Zsuzsa az RTL Klub Házon kívül című műsorában. A nő ikrei ópiumot kapnak, hogy enyhítsék a függést, melyben polidrog-használó édesanyja miatt szenvednek.

„Zsuzsa fiai császármetszéssel születtek, átmenetileg kielégítő állapotban voltak” – mondta el a csecsemők orvosa, Dr. Jeager Judit a SOTE I. számú női klinika adjunktusa. Azonban a csecsemők születésük után egy-két órával már súlyos elvonási tünetekben szenvedtek. Függőségüket ugyanúgy kezelik, mint a felnőttekét. Morfinszármazékokat kapnak meghatározott adagban, melyet folyamatosan csökkentenek. Az újszülöttek belehalhatnak az elvonási tünetekbe. Görcsölnek, izzadnak, folyik az orruk, remegnek, rendkívül nyugtalanok, táplálhatatlanok.

Anyjuk elmondása szerint tisztában volt drogozásának hatásaival, mivel már van két másik fia. Elmesélte, második gyereke szintén függőként látta meg a napvilágot, de egy hét alatt lehozták a szerekről és mára már egészséges. A riportból kiderült, a nő nem is emlékszik gyerekei nevére, ráadásul a szülése után egyszer elszökött a kórházból. Ekkor még visszament – a riporterek visszavitték –, de végül ismét meglógott, és azóta sem tudni, merre lehet.

A riportban megszólal egy másik drogfüggő asszony is. Nóra az ötödik hónapban volt, amikor rájött, terhes, és ekkor a metadonon kívül mindennel leállt. „Nem volt választásom, nem csak az én életem volt a tét. Így is látom, milyen szenvedés ez neki. Sokkal többet sír, mint más gyerekek” – mesélt háromhetes fiáról, aki már túl van az elvonókúrán. Nóra küzd a gyerekéért, és állítólag esélye is van arra, hogy megkapja fiát. „A gyerek megléte arra sarkalja az embert, hogy minél kevesebbet fogyasszon, és ne használjon drogokat. Viszont a felelősség, a teendők, amik tömegesen szakadnak az ember nyakába, azt szokta indukálni, hogy mégis használjon az ember még drogot” – festette fel a nem túl rózsás kilátásokat.

A drogfüggő anyák számára nincs köztes megoldás, vagy rendezi az életét, vagy élnek tovább a gyerek nélkül. A drogfüggő anyáknak azonban hazánkban nincsen lehetősége életük rendezésére. Van rehabilitációs intézet, de ott nincs helye a csecsemőknek, az anyaotthonokba pedig a droghasználat miatt nem mehetnek.

A drogfüggő anyáktól született csecsemőkkel a koraszülött utógondozóban foglalkoznak. Az ilyen gyermekeknél nagy valószínűséggel figyelemzavar, agresszivitás, memória- vagy látászavar alakulhat ki. Azonban az I. számú Női Klinika gondozójának vezetője, Dr. Beke Anna szerint először az anya sorsát kell rendezni, mivel döntő szerepe van a gyerek fejlődésében. „Nem táplálja megfelelően gyerekét, és sorvadással kerül kórházba. Voltak ilyen eseteink. Vagy pedig visszatérő, fluktuáló drogfogyasztás változó anyai gondoskodást eredményez” – mondta Beke.