A héten már elérhető a H1N1 elleni védőoltás, de rögtönzött minifelmérésünkből az derült ki, hogy az emberek nem igazán kíváncsiak az oltásra. Alapvetően kevés információval rendelkeznek az oltásról, rendszeresen egymásnak ellentmondó dolgokat hallanak róla, úgyhogy még a kisgyermekes szülők sem tudták eldönteni, hogy beoltatják-e a gyereküket.

Keddtől kérhető a H1N1 elleni védőoltás, viszont az óbudai utcákat járva csak olyan emberrel találkoztunk, aki szinte biztos, hogy nem lesz ott azok között, akik beoltatják majd magukat.

Nehéz meggyőzni az embereket egy védőoltás fontosságáról, pláne úgy, ha az emberek azt érzik, hogy kevés információval rendelkeznek a szerről. Többen úgy gondolják, a gyógyszergyártók lobbizásáról van szó.

Zsolt

Zsolt

"Különösebben nem érzem fontosnak, mivel a gyerek nem jár közösségekbe. A párom is otthon van, úgyhogy nem fontos. Nem is konzultáltunk erről a háziorvossal. Azt érzem, hogy nem érdemes beoltatnom a gyereket. A másik oltást sem kapta meg, a párom se, és influenzát sem kaptunk soha".

Kata

Kata

"Abszolút nem gondolkoztunk még rajta. Az a baj, hogy megoszlanak a vélemények az oltóanyagokkal kapcsolatban. Vannak szülők, akik teljesen elzárkóznak tőle, és vannak, akik azt mondják – amit kicsit én is –, hogy ha meg tudom előzni, akkor miért ne tenném. De azért nem veszélytelenek az oltóanyagok sem. Most még nem vagyunk kellőképpen tájékoztatva arról, hogy az oltásnak milyen hátrányai lehetnek, milyen esetleges szövődményei lehetnek. Szerintem évek kellenek ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy ennek lett volna-e értelme".

Viki

Viki

"Nagyon is gondolkozom az oltáson, és teljesen tanácstalan vagyok egyelőre, mert nagyon ellentétes infók vannak az interneten. Szokás szerint mindenki nagyon erős meggyőződéssel nyomatja a saját véleményét. A veszélyeztetett korcsoporttól kezdve a megelőzésen át a mindenig olyan ellentétes vélemények és információk vannak, hogy egyelőre teljesen tanácstalan vagyok. [...] Az oltásról azt is olvasni, hogy az gyógyszergyártók, csalók, hazudók és nemtomkik biznisze, és azt is lehet, hogy ez egy nagyon jó dolog, és mindenképpen be kell oltatni magunkat. Én alapvetően oltás- és orvosságellenes vagyok. A gyerekem is kevés oltást kapott, a kötelezőket persze igen, választhatókat szinte semmit nem kapott, és gyógyszerezni sem nagyon szoktam, de azért ez most nagyon ijesztő".

Gyöngyvér

Gyöngyvér

"Nem is tudtam róla, hogy holnaptól lehet. Nem tervezem magam beoltatni, mert odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. Szerintem ez főleg az ételeken múlik, és valamennyi immunrendszere kell, hogy legyen az embernek. Szerintem ez olyan, hogy vagy elkapja az ember, vagy nem. Ötven-ötven százalék oltással és anélkül is".

Péter

Péter

"Magamat nem tervezem beoltatni, a gyerekeket esetleg. Konkrétan nem tudok az oltásról igazából semmit, csak azt, hogy mondták, hogy majd jön. Alapvetően fontosnak tartom a védőoltásokat, főleg, ha ilyen komoly kór ellen. Nyilván lazább influenzák és kevésbé heves lefolyású betegségek esetében nem, de ha valami visszafordíthatatlan bajt előz meg, akkor természetesen fontos".

Tibor

Tibor

"Nem tervezem beoltatni magam. Azok alapján, amit eddig a nem bulvár lapokban olvastam, azok alapján nem kisebb a veszélye az oltásból adódó komplikációknak, mint amennyi a betegségnek magának van. Úgy tűnik, hogy ez inkább a gyógyszergyártók biznisze. Azt hallottam, hogy a vírus azokra jelent inkább veszélyt, akiknek van valamilyen más egészségügyi problémájuk".

Mónika

Mónika

"Nem tervezem beoltatni sem magamat, sem a családot. Nem tudom miért, de nem tervezem. Egyébként sem szoktam semmilyen oltást kérni. A kötelezőket persze megkapta a kislány, de mást nem".

Sándor

Sándor

"Nem tervezem az oltást, mert nem tartom olyan komolynak ezt a dolgot. Nem tartom fontosnak az oltásokat, a kötelezőket persze a gyerekeimnek beadattam, nem is válogathattam meg a dolgot, de nem vagyok oltásellenes".