Komoly biztonsági intézkedések mellett csütörtök délután eltemették Bujtor Istvánt. A balatonszemesi temetőt a család rendelkezése szerint kordonokkal zárták körül, a gyászolókat pedig három turnusban engedték a sírhelyhez, amit hosszú ideig fekete paravánnal védtek a kíváncsi szemek elől. A helyszínen többen méltatlannak vélték a zárt körű megemlékezést, a csendes eseményt pedig egy részeg látogató is megzavarta, egy idős asszony összeesett. A színész özvegye és két gyermeke végül az ismeretlen emberektől is fogadta a részvétnyilvánítást.

Csütörtök délután szűk családi körben, a legnagyobb biztonsági intézkedések mellett helyezték örök nyugalomra Bujtor Istvánt, az ország Ötvös Csöpijét. A szertartás 13 órától kezdődött, ám a rokonok feltehetőleg már a délelőtt folyamán megérkeztek a temetőbe, amit kordonokkal zártak el a kíváncsiskodók szeme elől. A bejáratok elé biztonsági őröket állítottak, ők név és rendszám alapján engedték be a hozzátartozókat – akik közé többek között Gór Nagy Máriát és Kern Andrást is besorolták. A ceremónia pár négyzetméteres területét fekete paravánnal kerítették körbe, így még csak véletlenül sem lehetett semmit látni a háromnegyed órán keresztül tartó szertartásból.

Mindeközben a helyi lakosok felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy annak ellenére, hogy a színésznek Balatonszemes nyújtott nyughelyet, a temetés nem kap nyilvánosságot, tisztelőit, barátait csak egy későbbi időpontban engedik be. Bujtor egyik rajongója például autóbusszal érkezett Győrből a helyszínre, és déltől várt a bebocsátásra. A rendkívüli biztonsági intézkedésért az ott lévők a művész testvérét, Frenreisz Károlyt okolták. „Ilyen még nem volt Szemesen” – szajkózta egy idős asszony.

A kegyeleti megemlékezés felénél begördült a Veszprémi Petőfi Színház teljes társulatának busza is. Ők félórával később juthattak be a sírhoz. Még a külön autóval érkezett Eperjes Károlyt sem engedték be a biztonságiak a kiírt 14 óra előtt. Míg a közeli hozzátartozók a hátsó bejáratot használták a távozásra, a kollégákat elöl engedték be, Piros Ildikóval és férjével, Huszti Péterrel együtt.

Mire a megemlékezés 15 órára nyilvánosságot kapott, addigra Bujtor sírhelye tele volt virágokkal és koszorúkkal. A színészt korábban elhunyt féltestvére, Latinovits Zoltán sírhelyével szemben temették el, a lélekharang tövében. A gyászolókkal együtt egy erősen ittas állapotban lévő helyi lakos is bejutott, őt a biztonsági őrök távolították el a helyszínről, miután ráesett az egyik látogatóra. Többen elsírták magukat, majd a figyelem középpontjába hirtelen az elhunyt művész özvegye Bujtor Judit, két gyermeke (Bujtor Balázs hegedűművész és Bujtor Anna jogász, drámapedagógus) és Frenreisz Károly került, akik megvárták az immáron harmadik turnusban érkezőket, és fél órán keresztül fogadták a részvétnyilvánításokat, miközben a Sándor Mátyás zenéje szólt. Egy idősebb asszony rosszul lett és összeesett a sírkövek között.

A gyászolók nem feledkeztek meg az 1976-ban személyvonat által halálra gázolt Latinovits Zoltánról sem, és miután Bujtor sírjánál lerótták kegyeletüket, a színészkirályként emlegetett féltestvére nyughelyénél is többen mécsest gyújtottak.

Bujtor István színművész, filmrendező és forgatókönyvíró halálát az Állami Népegészségügyi Központ igazgatójának közlése szerint tüdőembólia, keringési és légzési problémák okozták 2009. szeptember 25-én.