Élete első munkájával a 19 éves Pap Rudolf megnyerte Kylie Minogue klipkészítő versenyét. A győztes klipet levetítették Hollywoodban Minogue koncertje előtt, a szerencsés győztes már munkaajánlatot is kapott. Azt mondja, fel sem tudja fogni, mi történik, mert világéletében azt szerette volna csinálni, ami úgy néz ki, most valóra válik.

Tegnap jelentették be Kylie Minogue honlapján, a Kylie.com-on, hogy a Speakerphone című számhoz kiírt klipkészítő verseny győztese egy magyar srác, Pap Rudolf. A nyeremény az volt, hogy a klipet levetítették október 4-én Kylie Minogue fellépése előtt a Los Angeles-i Hollywood Bowlban.

"A verseny főnyereménye az volt, hogy Hollywoodban lesz a bemutató, valamint utána a Kylie.com-ra is felrakják. Több nyereményt nem hirdettek meg, viszont ezeket is nagyon fontosnak tartom főleg az én szempontomból, mivel ez volt az első munkám, amit direkt azzal a céllal készítettem, hogy mint animátor, felfigyeljenek rám. Hollywood pedig egy óriási lehetőség! Ezeken kívül viszont tárgyalunk egy találkozóról Kylie-val, de csak miután befejezte a koncertsorozatát Amerikában és visszatért Londonba. Ezzel kapcsolatban még nem tudok ennél pontosabb információkat adni, de az egyik ügynökével folyamatos kapcsolatban vagyok" – nyilatkozta Pap Rudolf a Velvetnek.

A győztes videóklipben a történet szerint a rajzfilm Kylie Minogue elcsábít egy férfit, akit viszont Minogue gonosz alteregója szoborrá változtat, ezért a jó Kylie Minogue végül egyedül marad. "A klip hagyományos animációval készült, tehát mint bármelyik másik rajzfilm, képkockáról képkockára rajzoltam a mozdulatokat. Kis különbség, hogy több árnyékolást, meg színt használtam Kylie-n, hogy élethűbb legyen. Az elkészítés körülbelül két és fél hónap, plusz egy kis idő volt, amíg megterveztem a karaktert, meg a történetet és a háttereket. Külön pénzbe nem került, mert csak egy digitális ceruzát és egy rajzprogramot használtam a kliphez" – mesélt a munka részleteiről a fiatal nyertes.

A versenyt meghirdető énekesnő alaposan feladta a leckét a nevezőknek, akik közül Pap Rudolf elmondása szerint akadt, aki 3D-s animációt készített, magáról forgatott videót, vagy hozzá hasonlóan hagyományos animációt készített. "A klip elkészítéséhez Kylie semmilyen segítséget nem adott, sőt nehezítés volt az, hogy megszabta, hogy nem lehetett használni semmilyen jogvédett tartalmat, olyat, mint a képei vagy a videói vagy akármi más. Csakis saját eredeti videót lehetett készíteni" – mesélte Pap.

A nyertes úgy érzi, abból szempontból volt jobb a klipje, mint a többieké, hogy kreált egy történetet, és a képi világ igazodott a szám mondanivalójához. A szám mondanivalója nagyjából abban merül ki, hogy az ember bulizzon jókat a lüktető zenére. A szám első sora a Hot Streak - Body Workjét idézi, amit a Les Rythmes Digitales dolgozott fel 1999-ben Music Makes You Loose Control címmel. "Hogy miben érzem jobbnak a klipemet? Nehéz kérdés, de szerintem abban, hogy az enyémnek volt története, ráadásul eléggé felépített. Nagyon sok időt fektettem a karakterek és a hátterek kidolgozásába, valamint hogy a klip összességében is kifejezze a számnak a mondanivalóját, mindeközben Kylie-s is legyen. Tehát nagyon, iszonyatosan sok munka van benne" – foglalta össze klipje erényeit a fiatal nyertes.

Az első munkája

Pap Rudolf nem foglalkozik régóta klipkészítéssel. Nagyjából annyi ideje, mint amióta elkezdte a Kylie-klip elkészítését. Mint mondja, ez volt az első munkája, nemcsak klipkészítőként, de nagyjából animátorként is.

"Ez a győzelem szerintem nagyon sok szempontból hozzájárult ahhoz, hogy ismert animátor lehessek. Először is, mint mondtam, levetítették Hollywoodban, ami szerintem óriási dolog, főleg, hogy nagyon sok híresség ott volt, mint például Nicole Kidman vagy Paris Hilton. Ezek után kirakták Kylie oldalára, amit innentől kezdve bárki láthat, így, mint ti is, kapcsolatba tud lépni velem, és el kell mondjam, hogy az első ajánlatom már meg is érkezett, egy orosz klipkészítő cégtől, akik szívesen dolgoznának együtt velem! Ezen kívül az a hihetetlen sok pozitív visszajelzés és reakció, amit kapott a klip az elmúlt időszakban, valamint az, hogy Kylie maga választotta ki a klipemet, tovább erősítette a rajzfilmkészítés iránti elhivatottságomat" – lelkendezett Pap Rudolf.

Hobbiból vált hivatássá

A történet egészen hollywoodi, különösen, ha azt nézzük, Pap Rudolf nem egy művészeti iskola diákja vagy egy olyan fiatal, aki szervezett keretek között tanult rajzfilmeket készíteni. Néhány könyv elolvasása után maga fejlesztette ki a képességeit, amihez az elhivatottsága már tízéves korában megvolt.

Pap Rudolf egy korábbi munkája

"Tanulni a rajzfilmkészítést teljesen magamtól tanultam, kiskoromban elolvastam az alapokkal kapcsolatban néhány könyvet, utána pedig megfigyeltem, hogyan mozognak az emberek, és azokat próbáltam utána lemásolni. Ezt körülbelül 10 éves korom óta – tudom viccesen hangzik, de így van – fejlesztettem tovább és tovább, és most úgy éreztem, eljutottam egy olyan szintre, amivel kezdhetek valamit. Mindenesetre szeretnék még tanulni és tovább fejlődni" – mondta Pap Rudolf.

Annak ellenére, hogy nincs komoly tapasztalata, Pap Rudolf meglepően határozott és ambiciózus a terveit illetően. "További terveim is vannak, és most éppen azokon dolgozom. Szeretném kiadni a képregényemet, amihez szintén csinálok egy animációs klipet, valamint nagyon szívesen dolgoznék együtt más rajzfilmkészítőkkel – mind magyar, mind külföldiekkel. Nagy példaképeim Csupó Gábor, Walt Disney és Hayao Miyazaki. Azt hiszem 19 évesen, az első munkámmal ilyet elérni hihetetlen dolog, én őszintén szólva még mindig nem tudtam felfogni teljesen. Nagyon remélem, hogy innentől kezdve nincs megállás, mert szerintem nincs jobb, mint azzal foglalkozni, amit a legjobban szeretsz!" – bizakodott Pap Rudolf.