A bírói indoklás szerint „démoni” és „állatias” dolgokat művelt az a Pápua Új-Guinea-i férfi, akit hat évre ítéltek, amiért éveken át megerőszakolta lányát. A lánynak három gyereke is született a vérfertőző viszonyból, miközben apja - mindezzel párhuzamosan - buzgón készült lelkészi pályájára.

A Mt. Hagen melletti faluban élő 49 éves férfi, John Jack Pep éveken át, 2001 és 2007 közt folyamatosan követett el nemi erőszakot lányán, aki három gyereket is szült neki. Az esetről Pápua Új-Guinea Western Highlands tartományának helyi lapja, a The National számolt be.

Jó pásztor

Pep lánya 21 éves volt, amikor apja először megerőszakolta. A férfi ekkoriban épp a Pabrabuk Bibliakör tagja volt, ahová továbbképzésre járt, hogy lelkipásztor lehessen belőle. A férfi később mindhárom gyerek születésekor erőszakkal kényszerítette lányát, hogy környezetük előtt tartsa titokban az apa kilétét. Az évekig tartó testi és pszichikai zaklatásnak végül 2007-ben az vetett véget, hogy a szomszédok gyanakodni kezdtek a fura családra, a lány pedig bevallotta egyik rokonának a történteket, aki értesítette a rendőrséget.

Már csak alig négy évet kell ülnie

Az ügyben pénteken hirdettek ítéletet, ami alapján Pep hatévi letöltendő börtönbüntetést kap. „Ez egy olyan démoni erők vezérelte, vadállati tett volt, ami felrúgja a normális, a család alapját jelentő szülő-gyerek bizalmi viszonyt” – indokolt felháborodottan Regina Sagu bírónő.

A férfinak azonban már csak három évet és 11 hónapot kell leülnie, mivel 2007-es letartóztatása óta két évet és egy hónapot töltött előzetesben. A bírónő indoklásában el is mondta, ilyen súlyos bűntettnél – ami eddig nem volt jellemző országuknak erre a területére – a büntetésnek is súlyosabbnak kellene lennie, de egy 2002-ben érvénybe lépett törvénymódosítás alapján – ami kötelezővé teszi a már börtönben töltött időszak beszámítását – kénytelenek így tenni. A lap nem említi, hogy Pep végül teljesítette-e a lelkészi képzést.