Ragaszkodnak a franciák pedofilgyanús miniszterükhöz

2009.10.12. 20:32
Frederic Mitterrand kulturális miniszter eddig is nyíltan vállalta homoszexualitását, négy éve önéletrajzában thaiföldi fiúprostikról regélt, most pedig kiállt Roman Polanski mellett. De a franciák többsége szereti, mégha néha tüntetnek is ellene.

A franciák kétharmada szerint maradjon kulturális miniszter Frederic Mitterrand, annak ellenére, hogy a baloldali és a szélsőjobboldali ellenzék egyaránt hevesen támadja őt egy 4 évvel ezelőtt megjelent és pedofilnak minősített könyve miatt - derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből.

A néhai szocialista államfő, Francois Mitterrand 62 éves unokaöccse nyíltan vállalja biszexualitását, és azokhoz is csatlakozott, akik követelik Roman Polanski szabadon bocsátását. A lengyel-francia filmrendezőt a zürichi filmfesztiválon vették őrizetbe szeptember végén, az amerikai hatóságok ugyanis körözik őt, mert 1978-ban szexuális kapcsolata volt egy 13 éves amerikai lánnyal az Egyesült Államokban, és megszökött a tárgyalása elöl.

Frederic Mitterrand
Frederic Mitterrand

A Polanski melletti kiállása után a francia szélsőjobb elővette a 2005-ben megjelent regényt, amelyben Mitterrand leírja, hogy főhősét milyen örömökben részesítették az általa felkeresett különféle ázsiai bordélyokban. A Rossz élet (La Mauvaise Vie) című könyvben a fiatal fiúk iránti vonzalomról van szó, és arról, miként veszi igénybe a főszereplő fiatal prostituáltak szolgálatait. A könyv 190 ezer példányban kelt el Franciaországban, és kivívta a kritikusok elismerését.

Mitterrand a könyv megjelenésekor azzal reklámozta az önéletrajzot, hogy az "félig valós, félig megálmodott". Azt nem tudni, hogy a thaiföldi és indonéz bordélyokban játszódó jelenetek a valóságban is megtörténtek-e, vagy a képzelet szüleményei. Mitterrand a botrány kipattanása után tévéinterjút adott, amit nyolcmillióan néztek Franciaországban. A miniszter azt állította, hogy ő nem nézi el a szexturizmust, és a regényben említett ázsiai fiúk felnőttnek vallották magukat.

A lemondását követelőkkel ellentétben most a felmérésben megkérdezett franciák 67 százaléka azt mondta, hogy Mitterand maradjon miniszter, csupán egyötödük állította azt, hogy távoznia kellene a jobboldali kormányból, míg 13 százalék mondta azt, hogy nincs véleménye.

A bal- és jobboldal együtt tiltakozik ellene
A bal- és jobboldal együtt tiltakozik ellene

A felmérést végző BVA intézet kutatója szerint a franciákra hatást gyakorolt Mitterand tévéinterjúja, amely ahhoz elég volt, hogy a többség számára ne legyen fontos a pedofília gyanúja. "Egy francia politikus aludhat más nővel, lehetnek intim kapcsolatai a házasságán kívül, igénybe veheti prostituáltak szolgáltatásait a közvélemény többségének szemében. A pedofíliát viszont nem tűrik el, de ebben az ügyben engedményt tettek Mitterand-nak, megadva neki a kételkedés előnyét" - mondta a kutató. (FH)