A Britain’s Got Talent tehetségkutatóban indult az a 73 éves angol férfi, aki breaktánc-tudásával aratott zajos sikert. Sikeréről azonban a rokkantsági segélyét folyósító hivatal is értesült, majd be is nyújtották a maguk 3000 fontos számláját, mivel rájöttek: ha ilyen vagányan figurázza, nem is lehet annyira rokkant, mint amennyire ők tudták.

A 73 éves brit öregúr, Fred Bowers májusban aratott óriási sikert a Britain’s Got Talent tehetségkutató elődöntőjén bemutatott lendületes breaktánc-tudásával. Az öregúron azonban most 3000 fontnyi (kb 850 ezer forint) jogosulatlanul felvett járandóságot követel a rokkantsági segélyét folyósító hivatal, mivel rájöttek, nem is lehet annyira rokkant, mint amennyire a nyilvántartásukban szerepel.

A nyugdíjazása óta kertészkedéssel (és break-táncolással) foglalkozó, Sutton-Bonningtonban élő idős úr a tehetségkutatón rövid bemutatkozásában elmondta, öt éve gyakorolja ezt az idősektől nem megszokott mozgásformát, és imádja. Ezután adta elő műsorszámát, melyben hajlott kora ellenére több tigrisbukfencet, fejenpörgést, sőt még egy óvatos, de korrekt propellert is bemutatott. A zsűri egy emberként lelkesedett, a közönség nagyon sok emberként tette ugyanezt, Bowers csont nélkül tovább is jutott, bár a középdöntőben később már azért kiesett.

A rokkantsági segélyeket folyósító társadalombiztosítási intézetnél azonban az adás után felülvizsgálatot indítottak, jogos-e a Bowersnek évek óta folyósított juttatás, amit az idős férfi beteg lába miatt kap. A vizsgálat most arra jutott, Mr. Bowers nem felel meg a rokkantsági kritériumoknak, tehát jogosulatlanul vette fel a támogatást, így most 3000 fontot (kb 850 ezer forintot) kell visszafizetnie heti 10 fontos részletekben.

Bowers a Daily Mailnek tagadta, hogy a tévéműsorbeli szereplése miatt indult volna vizsgálat ellene, szerinte egyszerűen egy ügyviteli hibát orvosoltak most: „Igen, tévesen fizettek nekem, de ez a hivatal hibája. Nem vagyok táppénzcsaló, sose tennék ilyesmit, egyszerűen hibáztak és túl magas járulékot állapítottak meg nekem. Mindig mondtam, hogy visszafizetem, amivel adós vagyok. Kicsit aggódtam is, hogy végül a bíróságon kötök ki, de úgy tűnik ezt azért megúszom” – nyilatkozta a Mailnek. Az idős úr azt is állítja: valóban rossz a bal lába, de "mivel a táncoláskor főleg a nyakam, hátam és a fejem használom, ez nem zavar". Mint májusban elmondta: úgy tervezte, mihelyt képes lesz táncfellépéseivel is pénzt keresni, azonnal kapcsolatba lép a segélyét folyósító intézettel, és leállíttatja a túlfizetést. "Egyszerűen csak irigy volt valaki, erről van szó" - véli.

A hivatal azonban a jelek szerint nem várta meg, míg a brékelő rokkantnyugdíjasuk karrierje felível, 11 hete felfüggesztették a támogatását, most pedig a többlet visszafizetésére kötelezték. Szóvivőjük úgy fogalmazott: „Nem szeretnénk egyéni eseteket kommentálni, de minden esetben komolyan vesszük és kivizsgáljuk a visszaélésre vonatkozó bejelentéseket”.

Mr. Bowers a Mail szerint már azelőtt is a hely diszkók emblematikus figurája volt, hogy a showban felfedezték volna. Most heti 10 fontos törlesztéssel fizeti vissza az eddig kapott többletet, miközben rendszeresen fellép breaktánc-tudásával, tervei közt pedig az is szerepel, hogy újra próbálkozzon a tehetségkutatóban.