Egy Németországban élő egykori brit katona beperelt egy állami egészségbiztosítási pénztárat, ugyanis nem voltak hajlandóak kifizetni hatezer eurós mellműtétjét, amire azért van szüksége, hogy végre teljes értékű nőnek érezhesse magát. A biztosító arra hivatkozva utasította el a transzszexuális Sarah Jane Smith kérését, hogy nincs semmilyen kóros elváltozás a mellében. Elvileg az állam csak a nemi szerve átalakítását állja, ám mivel Sarah Jane Smitht leszázalékolták, így nem tudja kifizetni a műtétet, amire állítása szerint égető szüksége lenne a lelki békéje miatt. A bíróság egyelőre köztes megoldásra jutott az ügyben, vagyis Smithnek először egy olyan orvoshoz kell ellátogatni, akinek a szakvéleményét elfogadja az egészségbiztosítási pénztár.

Egy volt brit katona beperelte az egyik állami egészségbiztosítási pénztárat Németországban, akik nem voltak hajlandóak kifizetni hatezer eurós mellműtétjét, pedig transzszexuálisként ez a műtét óriási minőségi változást hozna az életében. A kenti születésű Smith, aki eredetileg férfi, nyolc évig szolgált a hadseregben, majd 1985-ben leszerelt. Még katonaként ismerkedett össze egy német nővel, akinek egy kislányt nemzett. Pedig állítása szerint mindig is úgy érezte, hogy ő valójában egy nő, aki rossz testbe született. „A mellműtét nélkül nem leszek igazi nő, szükségem van erre a beavatkozásra, hogy teljes értékű nőnek érezzem magam. Szerintem a biztosítónak igenis fedeznie kellene a műtét költségeit” – nyilatkozta a tágyralás előtt az 50 éves, ma már Sarah Jane Smith néven nőként élő egykori katona, aki jelenleg Hannoverben lakik.

Kész pokol az élete

Ügyvédje, Mark Hartmann természetesen megpróbálta meggyőzni a bíróságot arról, hogy lelkileg mennyire megterhelő segélyből élő ügyfele számára ez a köztes állapot, és min is megy most keresztül Smith. Mirja Rieckborn bírónőt azonban nem sikerült igazán meggyőznie arról, hogy jogosak az igényei, mivel az egészségpénztár ugyanakkor azzal védekezett, csak olyan nőknek térítik a mellplasztikáját, akiknek valamilyen egészségügyi ok indokolja ezt (például rákos megbetegedés miatt elvesztették valamelyik mellüket). Smithnek így most egy olyan szakorvost kell felkeresnie, akinek a véleményét a biztosító is elfogadja. Amennyiben ő úgy ítéli meg, hogy - ha nem is testi, de pszichés okokból - valóban indokolt a műtét, tovább lehet lépni az ügyben. A tárgyalás után az egykori katona állítólag sírva fakadt. „Pokollá teszik az életemet. Nem bírom tovább, nem akarom, hogy tovább kínozzanak” – panaszkodott.

A melltartó nem segít

A DAK (Deutsche Angestellten-Krankenkasse, Német Egészségbiztosítási Pénztár) képviseletében Wolfgang Ahrens elmondta, telefonon már elintézte, hogy Smith ügyében előrehozva, jövő héten megszülessen a szakvélemény. A DAK korábban egyébként arra hivatkozva utasította el a kérelmét, hogy a mellében nem található semmi olyan elváltozás, ami kezelést igényelne, majd a Bildnek később azzal egészítették indoklásukat, hogy egy transzszexuális egyénre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a genetikailag is nőnek született személyekre. Dr. Friedrich-Wilhelm von Hesler plasztikai sebész szerint a hormonterápiának köszönhetően egyébként valamelyest nőttek a mellei Smithnek, de túlságosan oldalt helyezkednek el, és ezen a problémán egy melltartó sem tud segíteni.

Minden pillanatot kihasznált

Smith állítása szerint már katonaként bugyit és melltartót viselt az egyenruhája alatt, majd házassága alatt akárhányszor egyedül maradt a lakásban, kisminkelte magát, valamint fehérneműben és női ruhákban járkált. „Minden pillanatot kihasználtam” – nyilatkozta Smith, aki 2003-ban bukott le, ugyanis neje takarítás közben rátalált azon fotóira, amiket egy transzszexuálisoknak rendezett bulin készítettek róla. Miután titkára fény derült, úgy döntött, hogy nem éri be a ruhákkal, hanem valódi nő szeretne lenni. A Bild cikke szerint a nemi szervek átalakítását fizeti az állam – ez akár 30 ezer euró (kb. 8 millió forint) is lehet - , a mellműtétet azonban a páciensnek magának kell állnia. Smith azonban nem tudja előteremteni a szükséges pénzt, mivel egy betegsége miatt nem tud dolgozni, így leszázalékolták.

Nővé operálva tért vissza a szabadságról egy osztrák katona

2007-ben egy osztrák katona a túlzott stresszre hivatkozva három hónap szabadságot vett ki, és állítólagos vakációja alatt az orvosok nőt operáltak belőle. A vezetőség végül úgy döntött, hogy a nemet váltott századost nem fokozzák le. Az osztrák védelmi minisztériumban szintén elfogadták a kétgyermekes katona döntését. „A kollégák eddig nagyon pozitívan viszonyulnak hozzám” – mondta Jasmin, aki az ORF értesülései szerint kezelés alatt áll, és egy pszichiáter is a segítségére van. „Az, hogy az egyik bajtársunk férfiként távozott az épületből, és nőként tért vissza a szabadsága után, több mint furcsa. Egyelőre várunk, és meglátjuk, hogy ez milyen problémákat fog okozni”- nyilatkozta az egyik katona az osztrák sajtónak.