A Lush natúrkozmetikai cég egy háromfontos szappanjának eladásaiból befolyó összeggel támogatja azt a szervezetet, ami a rókavadászat ellen küzd. Ez ugyan már 2004 óta tilos, de a rendőrség nemtörődömségének köszönhetően továbbra is sokan űzik, ez pedig szúrja a Lush és a Hunt Saboteurs' Association szemét. A rókavadászoknak viszont az ő tevékenységük nem tetszik, ezért a Lush több Nagy-Britanniai üzletét is megrongálták vagy megfenyegették.

A Lush natúrkozmetikai cég piacra dobott egy Fabulous Mrs Fox fantázianevű szappant, hogy egy olyan szervezetet támogasson, ami Nagy-Britanniában az illegális rókavadászat ellen küzd. A borsmenta illatú, vörös róka-lábnyommal díszített szappan közel három fontba kerül, és a bevétel a Hunt Saboteurs' Associationt (HSA) illeti meg, aminek tagjai úgy vélik, hogy a rendőrség nem igazán tesz semmit annak érdekében, hogy mindenki betartsa a rókavadászati tilalmat - írja a Daily Mail. A vadászatpártiak azonban nem nézik túl jó szemmel ezt a kampányt, az elmúlt pár napban több brit Lush-üzletet is támadás ért.

Kitartó hagyományőrző

Volt, ahol csak a telefonos fenyegetőzésig jutottak el, volt, ahol matricákat ragasztottak a kirakatra, de az is előfordult, hogy egy illető rendszeresen randalírozott egy üzletben. „Először kedden jött be a boltba. Leverte a habfürdőket és a szórólapokat, majd azt mondta, hogy addig mindennap meglátogatja a boltot, amíg nem ér véget a kampány. Ezután elszaladt. A harmadik alkalommal egy éppen szolgálaton kívüli rendőr is volt az üzletben, és megkérte a férfit, hogy távozzon. Ekkor tárcsáztuk a segélyhívót ” – nyilatkozta Sue McKenna, egy essexi Lush üzletvezetője. A minap a cég közétett egy fotót az illetőről, aki visszajárt hozzájuk, és beígérte, ezt egész addit csinálja, míg véget nem ér a kampány.

Eközben egy kenti üzlet bejáratára döner kebabot kentek, és valaki a következő szavakat véste a kirakat üvegbe: „Kapjátok be!”, míg egy somerseti bolt alkalmazottait egy ismeretlen illető telefonon keresztül fenyegette meg. A kampány hirdetőtáblájára pedig olyan matricákat ragasztottak amiken mindenkit arra buzdítanak, hogy csak nyugodtan vadásszanak. Az összematricázott hirdetőtáblákról készült fotók pedig feltűntek a Horse & Hound magazin fórumán.

Csak semmi erőszak!

Manchesterben felkérték a HSA tagjait, hogy az üzletben osszanak szét pár szórólapot, de pár nappal a kitűzött időpont előtt valaki megfenyegette őket. Igaz, végül nem történt rendbontás. Plymouthban a Countryside Alliance matricáit ragasztották fel a kirakatra. Bár ez a szervezet is szeretné, ha újra legális lenne a rókavadászat, elhatárolták magukat az akciótól, és arra kérik támogatóikat, hogy ne folyamodjanak erőszakhoz.

Nagy-Britanniában 2004 óta tiltja törvény a rókavadászatot, ennek ellenére továbbra is vannak szervezett vadászatok, hiszen az országban ez a sportág komoly hagyományokkal rendelkezik. Az állatvédők természetesen rendre megpróbálják szabotálni a vadászatokat különböző módszerekkel. A Konzervatív Párt egyébként nemrég felvetette, hogy esetleg hatályon kívül helyezné ezt a törvényt. Igaz, lehet, hogy létrehoznának egy felügyelő szervezetet, aminek arra kellene ügyelnie, hogy az állatok minél kevesebbet szenvedjenek. Nick Herbert a párt illetékes szakállamtitkára elmondta, valószínűleg senki nem szeretné, ha teljesen visszaforgatnák az idő kerekét, és minden ugyanúgy lenne, mint 2004 előtt. Hozzátette, hogy természetesen megszavaztatják majd a kérdést, és elég időt adnak majd a kormánynak arra, hogy meghozzák a megfelelő döntést.

Szükség van a szabotőrökre

„Nagy-Britanniában a rókavadászat továbbra is komoly zavaró tényező a vadvilág számára. A rendőrség nem igazán tesz semmit ennek megakadályozására, így minden maradt a régiben. Ezért van egyre nagyobb szükség a barátainkra a Hunt Saboteurs Associationnél” – áll a Lush hivatalos nyilatkozatában. Sean Gifford, a cég egyik vezetője elmondta, akárcsak a szervezet tagjai, ők is alig várják azt a napot, amikor végre nem vadásznak majd a rókákra.

„A britek többsége szeretné, ha ezzel a véres sporttal végre felhagynának. Minket nem lehet megfélemlíteni, és továbbra is ki fogunk állni azon ügyek mellett, amik kedvesek nekünk, mint például a környezetvédelem, az állatvédelem és emberi jogok. Úgy gondoljuk, hogy ez így helyes” – tette hozzá Gifford, aki azt is elárulta, hogy levelezőlapok segítségével folytatják a kampányt. A Lush korábban egy másik ügyet támogatott hasonló módszerrel, akkor Guantanamo Garden néven fürdőgolyócskákatdobtak piacra, amiken olvadás közben egy-egy fogvatartott képe és a szervezet weboldalának címe rajzolódott ki.