Ausztriában 2001-ben dobták piacra az első olyan naptárat, amiben mezőgazdaságban dolgozó lányok vetették le a ruháikat. Egy évvel később előrukkoltak egy férfiak főszereplésével készült változattal is, majd 2006-ban a német lányokat is bevonták, így most már három naptárban csodálhatunk meg pucér gazdálkodókat. A túljelentkezés tömeges, van miből válogatni. 2005-ben Svájc is elirigyelte a naptárbizniszt, sőt jövőre hazai pályán akarják megverni a konkurenciát.

Az év végén egyre több civil szervezet, mozgalom, vagy bármilyen közös kritérium alapján közösségbe sorolható csoport dönt úgy, hogy a jövő évre saját naptár készít. Ezek egy része az aktnaptárat is jó ötletnek tartja, így nem egy olyan kiadvány is forgalomba kerül, amin teljesen hétköznapi foglalkozást űző emberek láthatóak hiányos öltözetben vagy meztelenül. Az angol állatvédelmi hatóság, az RSPCA munkatársai, vagy a floridai tűzoltók például a jó ügy érdekében vetkőztek, a francia munkások tüntetésükhöz akarnak pénzt gyűjteni vele, de tudunk hagyományőrzési céllal ledobott bugyikról is.

A 2010-es Jungbauernkalender German Girls Edition bajorországi és osztrák menyecskéi ugyanis bevallottan egy közel tízéves hagyományt szeretnének továbbvinni. Az lenge öltözetű osztrák „parasztlányokat” felvonultató naptár első szériája 2001-ben készült, mindössze 2000 példányban, és alig három nap alatt elkapkodták. Egy évvel később tehát evidens volt az újrázás, sőt ekkor már a női vásárlókra is gondoltak a készítők, és piacra dobták a férfifotókkal teletűzdelt naptárt is. (Klikk ide az aktuális osztrák naptárokért!)

Ezen a sikeren felbuzdulva 2006-ban megjelent a németországi különszám is, így ma már minden évben három naptár közül isválaszthatnak, akik agronómiai kötődésű fiatalok meztelen testével illusztrált naptárra vágynak. A szereplők természetesen nem profi modellek, a jelentkezőkkel szemben pedig csak annyi a követelmény, hogy mezőgazdasággal kell foglalkozniuk, vagy legalább valamilyen rokoni kapcsolatban kell, hogy legyenek olyasvalakivel, aki ezen a területen dolgozik, vagy saját gazdasággal rendelkezik. A készítők rugalmasak, aki még ezeket a kritériumokat se tudta felmutatni, annak kellő indoklás esetén bármilyen laza kötődést is elfogadtak. A 2010-es németországi kiadás lányai közt így vetkőzhetett például egy nevelőnő, aki gyakran besegít nagyszüleinek vagy barátjának a tanyán – írja a Stern.

Csupasz mell helyett sejtetés

A vállalkozó szellemű lányok egyébként már jelentkezhetnek is a 2011-es naptárba. A most megjelent verzióba állítólag 250 fiatal próbált bejutni Németországból. A naptárt egyébként szinte minden évben más fotós jegyzi. Az első bajorországi sorozatot Cathrine Stukhard készítette, akit Luise Hardegg és Marcel Schnellinger, majd Irina Gavrich és Christoph Pirnbacher követett a sorban. A 2010-es naptár fotózásához Suzy Stöcklt kérték fel, aki korábban modellként dolgozott, majd férjhez ment egy híres fotóshoz, és elsajátította a szakmát.

A 2010-es németországi naptár kedvéért egyébként hat bajorországi és hat osztrák lány vertkőzött le. A Stern szerint az idei modellek kicsit kevesebbet mutatnak meg magukból, mint elődeik, ugyanis a fotós rájuk bízta, hogy meddig mennek el. Suzy Stöckl a Focus című műsornak elmondta, nem is baj ez, hisz a meztelenség manapság meglehetősen hétköznapi dolog, és sokkal többet lehet elérni azzal, ha egy csupasz mell helyett csak sejtetünk. A 2010-es naptárt ötezer példányban nyomták ki, és darabja 27 euróba (kb. 7150 forintba) kerül azoknak számára, akik nem tagjai a kiadványt gondozó szervezetnek.

Svájc hadat üzen

A naptárüzletbe egyébként Svájc is beszállt 2005-ben, hogy valamivel javítsák a mezőgazdaságról és a benne dolgozókról kialakult képet, és sokkal vonzóbbá tegyék ezt a területet a fiatalok számára. A hivatalos honlap szerint a német és az osztrák verzióval ellentétben ezt a naptárat nem támogatják különböző mezőgazdasági szervezetek, hanem egy kisebb kiadó döntött úgy, hogy próbát tesz a lengén öltözött, ám nagyon elkötelezett fiatalokkal, és rögtön ötezres példányszámmal indítottak. A svájciak egyébként azt tervezik, hogy jövőre felveszik a harcot a konkurenciával, ugyanis 2010-ben szeretnének előrukkolni egy-egy olyan különkiadással, amit kifejezetten az osztrák és a német piacra készítenek helyi fiatalokkal.

Ön melyik ország pucér mezőgazdászaival követné az idő múlását 2010-ben?

A kiadó egyébként eleinte csak női fotókkal teletűzdelt naptárt adott ki, és 2009-ben jelent meg az első olyan verzió, amiben férfiak szerepeltek. Emellett fontosnak tartják leszögezni, hogy 2006-tól rendszeresen ajánlanak fel adományokat különböző alapítványok számára. Idén állítólag a jelentkezők száma ötszáz fővel haladta a német lányokét, és a naptárban szereplők kilétéről egy olyan zsűri döntött, amiben többek közt Renzo Blumenthal, egykori Mr. Svájc is szerepelt. A svájci kiadó valamivel olcsóbban adja naptárát, mint a konkurencia, ugyanis egy darabot 38,50 svájci frankért, azaz közel 6700 forintért lehet megrendelni. (Klikk ide és ide az aktuális svájci naptárokért!)