A rendőrök egyelőre nem tudják biztosan, gyújtogatás történt-e a jászberényi ferences templomban, ahol az a pap dolgozott, aki állítólag egy melegpornóstól pénzért kért szexuális szolgáltatásokat. A tűz és a botrány közötti összefüggést a rendőrség akkor vizsgálja, ha a szakértők megerősítik a gyújtogatást.

A tűzvizsgáló az elsődleges vizsgálatok alapján nem tudta kizárni az idegenkezűséget a jászberényi ferences templomban történt október 23-ai tűzeset kapcsán. A rendőrség rongálás bűntett miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen – mondta el a Velvetnek Szabó Zita a megyei sajtóreferens.

Arra a kérdésre, vizsgálja-e a rendőrség a tűzeset és a ferences templom papjának botránya közti összefüggést, Szabó elmondta, minden attól függ, mi áll majd a szakértői véleményben. „Az, hogy milyen összefüggéseket vizsgálnak a kollégák az eljárás során, az attól függ, bebizonyosodik-e a szándékosság. Ezt csak a szakértői vélemény után lehet kijelenteni, vagyis vagy véletlen parázs miatt, vagy szándékos gyújtogatás következtében alakult ki a templomban a tűz. Ha szándékosság, akkor a szükséges körülményeket is vizsgálni fogják”.

Halmai Ferenc rendőrkapitány azt mondta, az ügyben minősítő körülménynek számít az, hogy egyházi szertartás helyszínén történt a kár, illetve, hogy műemlék sérült a tűzben. A rongálás elkövetője minősített esetben akár 10 év büntetést is kaphat. Egyelőre nem tudni, mekkora kárt okozott az 1460-ban épített műemlék épületben a tűz. A füst elsősorban a falat díszítő freskókban tehetett kárt, a polgármester azt mondta, milliós nagyságrendű is lehet a helyreállítás költsége, melyhez a város is hozzájárul – írja a Független Hírügynökség.

Ebben a templomban dolgozott az a pap, akit egy meleg pornószínész azzal vádolt meg, hogy fizetetett neki szexuális szolgáltatásokért. A 19 éves férfi azt állította, Budapesten ismerkedett meg L. atyával, aki eleinte készségesen fizetett a szexuális szolgáltatásokért, azonban később nem akart pénzt adni. Ezért a pornószínész rögzítette beszélgetéseiket – melyből kiderül, az atya a kezdetektől tudta, hogy a férfiakhoz vonzódik –, és ezt a történettel együtt közreadta a Blikknek.

A templomtűz után a helyi polgármester úgy nyilatkozott, mindenképpen ki kell vizsgálni, van-e összefüggés a két eset között.

Miután a pornós szerint a templomban is együtt volt a pappal, olyan híresztelések jelentek meg, hogy újraszentelik a templomot. Dr. Medvegy János, a jászberényi főplébánia címzetes apát plébánosa a szoljon.hu híroldalnak elmondta, újraszentelés nem lesz, viszont 2009. október 26-án délután fél öttől engesztelő imaórát tartanak.