Amennyiben Roman Polanskit valóban kiadja Svájc az Egyesült Államoknak, úgy a rendező legrosszabb esetben két év börtönbüntetésre számíthat. Szerencséje van, egy 1977-es törvénymódosítás enyhítette a kiskorúakkal folytatott nem aktus megítélését, így 1978-as ügye már az enyhébb megítélés alá esik. Néhány ügyvéd viszont azt mondja, Polanski az egészet elkerülhetné, ha visszavonná korábbi tanúvallomását, és mégsem vallaná magát bűnösnek, mert akkor az ügy elévülés miatt megszűnne.

"Az Egyesült Államok kiskorúval folytatott szexuális aktus miatt kérte a kiadatását. Az államok törvényei szerint egy maximum két év börtönt vonhat maga után" – nyilatkozta hétfőn a svájci igazságügyi minisztérium szóvivője a Reutersnek Roman Polanski rendező ügyéről. Az esetnek a mai napig számos tisztázatlan körülménye van, például az is, hogy a 13 éves lány mennyire volt aktív résztvevője az eseményeknek, ezért is nem nemi erőszak, hanem kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat a vád.

Az Egyesült Államokban ez utóbbit is szigorúan büntették, de 1977-ben egy törvénymódosítás után enyhítettek a megítélésen, és innentől kezdve maximum két év börtön jár az USA-ban az ilyesmiért. Polanski ügyét, melyben azzal vádolták, hogy egy 13 éves lánnyal folytatott szexuális kapcsolatot 1978-ban kezdték el tárgyalni, így a rendezőre mindenképpen az új törvény vonatkozott volna már. "Polanski a bűntényt a törvénymódosítás előtt követte el, de csak a törvény 1997. július elsejei hatályba lépése után hirdettek ítéletet, ami azt jelenti, hogy az új törvény vonatkozik rá" – mondta a minisztériumi szővivő

A különféle lapoknak nyilatkozó jogászok szerint ha Polanski beleegyezik a kiadatásba, akkor viszonylag gyorsan megtörténhet a dolog, egyébként viszont akár hónapokig is húzódhat. Polanski ügyvédje viszont azt mondja, a rendező tiltakozni fog kiadatása ellen. "Polanski úr folytatni fogja a harcát ez ellen a kiadatás ellen, és azt követeli, hogy mentsék fel" – mondta az MSNBC-nek a rendező ügyvédje, Hervé Temime.

A Los Angeles Timesnak nyilatkozó jogászok azt mondják, az egész ügyet könnyedén meg lehetne szüntetni, ha Polanski visszavonná korábbi tanúvallomását, amiben bűnösnek vallotta magát. Ebben az esetben újra kéne tárgyalni az ügyet, amire elévülés miatt nem is biztos, hogy lenne lehetőség, újratárgyalás esetében pedig igen valószínű, hogy a börtönbüntetésnél jóval enyhébb ítélet születne.