A lovaglás és vadászat szerelmeseinek készült a Foxy Hunters Calendar aktnaptár, melynek résztvevői az angoloknál már megszokott módon, jó ügy érdekében vetkőztek. A tízfontos naptár bevételét légimentők és egy mellrákkal foglalkozó alapítvány kapja. A fekete-fehér fotók szereplői nyilvánvalóan mindkettőben érintettek: mellük szemmel láthatóan van, hisz topless pózolnak, miközben bevallottan a vadászat és lovaglás a hobbijuk.

A január közeledtével egy újabb naptárral bővült azoknak a kiadványoknak a sora, amikben egy-egy szakma, vagy terület fiatal, vállalkozó szellemű képviselői vetkőznek le, hogy egy jó ügyet támogassanak. Az RSPCA, a floridai tűzoltók, a francia munkások és a német, osztrák és svájci mezőgazdászok kiadványa után itt a rókavadászat szerelmeseinek készült naptár, a Foxy Hunters Calendar (a cím szójáték, a fox rókát, a foxy dögöst jelent – a szerk.), amelynek szereplői fekete-fehér fotókon mutatják be bájaikat a témának megfelelő vidéki környezetben, jellegzetes kiegészítőkkel. A naptár különböző támogatók segítségével készült el, és az eladásból befolyt összeg egy mellrákkal foglalkozó alapítványt, valamint két légimentő szolgálatot illet meg.

Jó ügy érdekében vetkőztek

Ahogy a többi ilyen jellegű naptárra is jellemző, David Betteridge fotós modelljei szintén amatőrök, többségük először állt modellt. Ami összeköti őket, az a lovaglás, amit van, aki versenyszerűen űz, van, aki csak hobbiból. A fotós szerint a modellek szívesen vetkőztek le a mentősöket támogató naptár kedvéért, hiszen pontosan tudják, hogy sportjuk milyen veszélyekkel jár. „Egyiküket sem kellett győzködni. Szerintem ennek az az oka, hogy tisztábban vannak azzal, hogy akár ők is orvosi segítségre szorulhatnak, amikor legközelebb nyeregbe ülnek” – próbálta megfejteni a lányok motivációját David Betteridge.

Lovagolni veszélyes

Ezt igazolja a naptár címlapján szereplő Laura Eyles véleménye is. „Gyerekkorom óta rendszeresen lovaglok, ez egy nagyon fontos része az életemnek. Bárki, aki olyan sportot űz, mint például a rókavadászat, tudja, hogy mennyire értékes az a munka, amit a légimentők végeznek. Ha valaki véletlenül balesetet szenved vidéken, akkor könnyen előfordulhat, hogy kilométerre van bármilyen járható úttól, így a mentőautók nem tudnak eljutni hozzá” – nyilatkozta a 23 éves lány, aki egy agrártudományi főiskolán tanul, és rendszeresen jár rókavadászatokra.

Ízléses képek

Bár a legtöbb szülő nem veszi jó néven, ha gyermekéről meztelen, vagy erotikus képek készülnek, a nemes cél még őket is meg tudta győzni. „Eleinte nem voltam biztos abban, hogy valóban jó ötlet-e szerepelni ebben a naptárban, mert féltem attól, hogy mit gondolnak majd a szüleim. De amikor megmutattam nekik a képeket, úgy vélték, hogy azok nagyon ízlésesek, és azért is támogattak ebben, mert egy jó ügy érdekében tettem mindezt” – idézi a Telegraph a 21 éves Jess Henryt, vagyis Miss Februárt, aki szintén mezőgazdásznak tanul, és korábban rendszeresen vett részt vadászatokon. A lányok mellett egyébként egy férfi is feltűnik a fotókon.

A 10 fontért (kb. 3000 forintért) árult naptár munkálatai már áprilisban elkezdődtek, és augusztusra készültek el az összes képpel. A naptár egyébként a fotós ötlete volt, aki korábban rengeteg lovas eseményen – többek közt számos vadászaton – vett részt, és ekkor szembesült azzal, hogy milyen komoly veszélyekkel jár ez a sport.

Nagy-Britannia két táborra szakadt

Bár a szándék nemes, nem tudni, hogy mennyire örülnek majd a naptárnak azok, akik vehemensen ellenzik a Nagy-Britanniában egyébként tiltólistás rókavadászatot. A két tábor között ugyanis óriási ellentét feszül, amit jelenleg épp a Lush natúrkozmetikai cég brit üzletei ellen intézett támadások bizonyítanak. Miután ugyanis a cég úgy döntött, hogy piacra dob egy szappant, amivel a Hunt Saboteurs' Associationt (HSA, a rókavadászat tilalmát kijátszók ellen szigorúbb fellépést követelő civilszervezet - a szerk.) kívánja támogatni, országszerte több boltjukat is megrongálták azok, akik szerint a rókák mészárlása Nagy-Britannia értékes történelmi hagyományainak része, úgyhogy nemhogy tiltani, de egyenesen újra legalizálni kellene.