A 19 éves Taylor Mitchell első lemezével turnézott a kanadai keleti parton, amikor szerdai fellépése előtt kirándulni indult Új-Skócia egyik nemzeti parkjába. A lányt itt támadta meg két prérifarkas, és bár kiabálására felfigyelt két kiránduló, már nem sikerült megmenteni. Az állatok úgy szétmarcangolták, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe.

A 19 éves Taylor Mitchellt a kanadai folkzene egyik legígéretesebb ifjú énekesi és dalszövegírói tehetségének tartották, pedig csak két évvel ezelőtt került be a zeneiparba. Rövid pályafutása ellenére hamar feltűnt a neve a Kanadai Folkzenei Díjra jelöltek listáján, első lemeze ez év tavaszán jelent meg. A tragikus balesetkor épp ezzel turnézott Kanada keleti részén. „Odavolt a természetért és imádott kirándulni” – nyilatkozta a Canadian Pressnek Mitchell menedzsere, Lisa Weitz, aki arról is beszámolt, a fiatal lány nagyon lelkes volt, hogy végre új közönség előtt mutathatja be For Your Consideration című első albumát. Taylor Mitchell weblapján több mint 45 oldalnyi részvétnyilvánító bejegyzés született, amióta menedzsere közzétette halálának hírét.

Szétmarcangolták a prérifarkasok, nem élte túl

Mitchell, akinek egy tucat koncertet kellett volna lenyomnia a Kanada keleti részén található tengeri tartományokban [Maritimes – a szerz.], kedden döntött úgy, hogy mivel csak szerdán kell legközelebb fellépnie, kirándul egyet az Új-Skóciában fellelhető Cape Breton Highlands Nemzeti Parkban. A lány, aki egyébként szeretett egyedül túrázni járni, egy olyan ösvényen indult el, ahol - mint később kiderült - már történt prérifarkas-támadás, igaz, akkor nem volt végzetes.

Az énekesnőre ezúttal két prérifarkas támadt rá, és mire segélykiáltásait meghallotta egy arra kiránduló pár, már több súlyos sebből vérzett. A kirándulók hívására kiérkező rohammentősök a helyi kórházba szállították, ahonnan mentőhelikopterrel vittek át Halifaxba. Megmenteni azonban már nem tudták, a súlyosan sérült énekesnő szerdán hajnalban fél négykor hunyt el.

Paul Maynard, az Emergency Health Service munkatársa a Canadian Pressnek elmondta, sokat nem tehettek a folkénekesnőért, állapota már akkor is kritikus volt, amikor a rohammentősök megérkeztek a nemzeti parkba. „Rengeteg vért vesztett. Korábban még sohasem hallottam ilyen durva prérifarkas-támadásról” – mondta Maynard. Biológusok szerint a prérifarkasokra nem jellemző, hogy emberre támadjanak, mivel ragadozónak tekintik, ezúttal inkább fiatal, tapasztalatlan példányok vakmerősége állhatott a háttérben, ami - Mitchell szerencsétlenségére - eredményesnek bizonyult.

Még sosem öltek embert

A parkőrök még kedden, a baleset napján lelőttek egy példányt, ám a nemzeti park főfelügyelője, Helen Robichaud nem biztos benne, hogy a támadó állatok egyikét lőtték ki. A főfelügyelő arról is felvilágosította a Canadian Press-t, hogy bár az elmúlt 15 évben több prérifarkas-támadást is feljegyeztek – a média legutóbb Jessica Simpson prérifarkas által elragadott kutyáját őrizte meg az örökkévalóságnak -, de még sohasem hallottak olyan agresszivitásról, ami végzetesnek bizonyult volna. Ilyen adatokról még a Környezetvédelmi Minisztériumnak sincs tudomása, amióta az állatokat az 1970-es években felfedezték a környéken. A Mitchell által is látogatott ösvényen 2003-ban már történt egy prérifarkas-támadás: akkor egy tinédzser karjára ugrott rá egy példány, ám a szüleinek sikerült elkergetniük az állatot.

Germain LeMoine, a kanadai nemzeti parkok biológusa szerint vajmi kevés az esély arra, hogy az agresszív állatok veszettség vagy kölykeik védelme miatt marcangolták szét a fiatal énekesnőt. A vadállatokat tanulmányozó új-skóciai biológus, Bob Bancroft vizsgálatai azt mutatják, a prérifarkasok inkább távolmaradnak az embertől, ugyanis ragadozóként tekintenek rá. Ez azonban nem igaz a fiatalabb, tapasztalatlan példányokra. „Ezek az egyedek valószínűleg úgy ítélték meg, hogy az áldozat könnyen megtámadható, és próbálták megszerezni maguknak". Más vélemények szerint a Mitchellre támadó állatok prérifarkas és farkas keverékek lehettek, ami szintén magyarázhatja szokatlan merészségüket. Ez utóbbit alátámaszthatja az is, hogy a környéken található egyedek állítólag nagyobbak átlagos társaiknál, súlyuk akár a 27 kilót is elérheti.

A halifaxi Dalhióouise Egyetem professzora, Simon Gadbois a védekezésre is adott tippet a Canadian Pressnek nyilatkozva. Eszerint „a legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy elszaladsz. Integetni kell és kiabálni, hogy kinyilvánítsd, te vagy az erősebb” - tanácsolja.

Ethel Merry, aki a támadás helyszínétől mindössze tíz kilométerre üzemeltet egy szállodát, már többször is találkozott a környéken prérifarkasokkal. Elmondása szerint olyan is előfordult, hogy az állatok csapatban indultak a szomszédos farmra, és állatokat gyilkoltak meg. Merry úgy véli, a folyamatosan szaporodó prérifarkasok számát kontrollálni kellene, ugyanis ő sokszor már a házból is fél kilépni.