Számítógépes szoftverrel hatévessé öregítették a három éve, hároméves korában eltűnt Madeleine McCain fotóját egy gyerekvédelmi szervezet kampányában. A vírusvideó formájában a netre került fotóktól a szülők és a szervezet azt reméli, új lökést adhat a megfeneklettnek tűnő kutatáshoz. Mint mondják: talán épp az új fotókat látva döbben majd rá valaki, hogy a világszerte körözött kislány a közvetlen környezetében él.

Egy angol gyerekvédelmi szervezet egy új szoftveres eljárás segítségével mesterségesen öregített fotókat tett közzé a 2007 májusában, háromévesen eltűnt – vélhetően elrabolt – majd évekig világszerte keresett Madeleine McCannról. A kislány, ha még él, hatéves lehet, de a világot bejárt, három évvel ezelőtti fotója alapján már nem sok esély lehet rá, hogy bárki is felismerje. Egy új szoftver segítségével azonban a szakemberek megmutatják, hogy nézhet ki most.

Az angol McCann-család hároméves kislánya 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai nyaralás alatt, és azóta sem került elő. Egyesek szerint pedofil gyerekrablók állnak a háttérben, más verziók szerint maguk a szülők tüntették el lányukat, az elmúlt három évben azonban egyikre utaló valódi bizonyítékokat nem talált a rendőrség, amely nemzetközi összefogással kereste a kislányt. A mai napig a világ különböző pontjairól érkeznek bejelentések, ahol Maddie-t látni vélték, a nyomozás hozadékaképp pedig lebukott már egy egész európai pedofilhálózat is.

Madeleine McCannt azonban ettől még továbbra sem találják, sőt a portugál rendőrség már nem is nyomoz utána, lezártnak tekinti az ügyet. A szülők azonban nem nyugszanak bele ebbe, a mai napig magánnyomozók dolgoznak lányuk megtalálásán. Őket segíti egy angol gyermekvédelmi szervezet akciója, akik egy új online videoüzenetet készítettek és terjesztenek világszerte. A nyomozók abban bíznak, hátha valaki épp ennek hatására döbben rá, hogy látta a kislányt, vagy fontos információkkal rendelkezik az ügyben.

A gyermekek internetes biztonságáért küzdő angol szervezet, a CEOP új videokampányában egy hasonló profilú washingtoni társszervezet szoftverének segítségével modellezték Madeleine McCann jelenlegi lehetséges külsejét. A kislány hároméveskori fotója, illetve arcának jellegzetességei alapján megalkották a hatéves Maddie arcképét, sőt, az eredeti szőke, kékszemű fotókból még egy sötét hajú, erősen napbarnított bőrű verziót is készítettek, mivel a nyomozás egy szakaszában több olyan bejelentést is kaptak, ami alapján elképzelhető, hogy a kislány Dél-Afrikában, vagy a Közép-Keleten tartózkodik. A fotókból készített egyperces videoklip, ami az A Minute for Maddie (Egy perc Maddie-nek/ért) címet viseli, futótűz-gyorsasággal terjed a blogokon és internetes weboldalakon: a CEOP szerint már az első órában százezren látták. A klip az angol mellett további hat világnyelven is elérhető.

Nagyon hasonlít

Az újfajta módszerrel előállított öregített fotókon ma már megdöbbentően jó hatásfokkal reprodukálhatóak az eltelt évek alatti külső változások. A közelmúltban jó példa volt erre a 11 évesen elrabolt, majd 18 évi fogvatartás után szeptemberben előkerült amerikai Jaycee Dugard: bár a lányról csak egy kislánykori fotója volt a médiának, de az alapján megrajzolták a felnőtt Jaycee arcképét. A lány első nyilvános szereplésekor kiderült: a számítógépes program megdöbbentő eredményességgel működik, a valódi Jaycee szinte megszólalásig hasonlít a számítógép által, gyerekkori fotója alapján gyártott képre.

A szervezet és a McCann-szülők azt remélik, az új Maddie-videó új lendületet adhat a kutatásnak, és talán eljut olyasvalakihez is aki tudhat Madeleine jelenlegi tartózkodási helyéről, de eddig esetleg fel sem merült benne, hogy az általa ismert hatéves lány azonos lehet a három éve eltűnt angol kislánnyal. Emellett a kislány elrablóinak – vagy környezetük – lelkiismeretére is apellálnak vele. „Ha ismer valakit, akinek köze lehet ehhez, jusson eszébe: soha sincs késő, hogy megfelelően cselekedjen” – próbál a kislány elrablójának esetleges bűntársaira, családagjaira, ismerőseire hatni a narrátor a kisfilmben. „Nem kizárt, hogy valamelyikük, vagy valaki hozzájuk közelálló a neten ellenőrzi, hogy áll a nyomozás. Ma ezzel a videóval üzenni szeretnénk ennek az embernek, és mindenkinek, aki fenn van a világhálón: kérem, segítsenek nekünk. Kérem, terjesszék ezt a videót, ahogy csak tudják” – mondta el a CEOP elnöke, Jim Gamble.