horoszkóp

Felháborodott nézői küldték a rendőrséget a netes állatkínzóra

2009.11.20. 08:38 Módosítva: 2009-11-20 11:56:50
A férfi kiválóan szórakozó haverjai mobiltelefonjának kamerái előtt dobta le kutyáját egy hídról. A netezők annyira kiakadtak a filmen, hogy nemzetközi összefogással lenyomozták.

Nem egészen két hete került fel az internetre egy mobiltelefonnal készült felvétel, melyen egy litván férfi baráti társasága egyetértésével ledob egy kutyát egy hídról. Az állat szemmel láthatóan megbízik gazdájában, nyugodtan ül a karjában, míg az odaviszi a korláthoz, körülnéz, nem jön-e autó, majd „itt a bizonyíték, hogy a kutyák tudnak repülni!” felkiáltással ledobja az állatot. A baráti társaság kiválóan szórakozik eközben, többen filmezik is a történteket, és persze azt is felveszik, ahogy a csodamód még élő, de nyilvánvalóan súlyosan sérült állat a fájdalomtól szűkölve vonaglik a híd alatt vezető úton. A videó kegyetlensége miatt a legtöbb videomegosztón csak vágott vagy módosított változatokban terjedt, az eredetit legtöbb helyen törölték durvasága miatt, mi is csak fotókat találtunk belőle.

Kattintson a további képekért. Ha akar.
Kattintson a további képekért. Ha akar.

A felvétel így is nagyon hamar nemzetközi figyelmet kapott,  a felháborodott állatvédők pedig végül maguk nyomozták le a kutyatulajdonost. A felvétel alapján sikerült megtalálniuk a hidat, amiről kiderült, hogy Litvánia második legnagyobb városa, Kaunas Vilkija nevű kerületében van. Ekkor egy közösségi oldal segítségével azonosították a férfit is, a 22 éves Svajunas Beniukast, aki – időközben értesülve az utána indított hajtóvadászatról – inkább önként feladta magát a rendőrségen. Ez már csak azért is időszerű volt, mert mint később kiderült, egyébként is körözték egy rablás gyanúsítottjaként.

Ne dühítsd magadra a netezőket

Hasonló botrány kerekedett abból is, amikor 2008 márciusában bejárta a netet egy videó, melyen egy Irakban szolgáló amerikai tengerészgyalogos egy kutyakölyköt dob egy szakadékba. A felvétel alapján az internetezők szinte órák alatt azonosították a katonát, David Mortarit, aki ellen felettesei eljárást is indítottak.

A vége jó

Mint a Baltic Times kiderítette, a kutya – akit egyébként Pipirasnak hívnak, ez litvánul borsot jelent – túlélte a zuhanást, jelenleg állatorvos kezeli, és úgy tűnik, a súlyos belső sérülései és számos törött csontja ellenére megmarad. Beniukas azzal indokolta tettét, hogy Pipiras megölte anyja egyik csirkéjét, ezért ő – anyja tudta nélkül – úgy döntött, bosszút áll rajta.

A Kaunasban élő férfi ellen állatkínzás miatt emelnek vádat, ha elítélik, akár egy évi börtönbüntetést is kaphat. A rendőrség később közleményben köszönte meg a 15min.lt weboldal közösségének segítségét Beniukas azonosításában.