Tüdőembólia következtében hunyt el vasárnap a 1994-es Miss Argentína győztese, akinek halálát a barátai szerint közvetve a pár nappal korábban elvégzett fenéknagyobbító műtét, pontosabban a beavatkozás során használt anyag okozta. Az ügyben nyomozás indult. Pár héttel korábban egyébként egy mexikói énekesnőnek egy hasonló beavatkozás miatt volt szüksége életmentő műtétre.

Pár nappal egy fenéknagyobbító műtét után elhunyt a 1994-es Miss Argentína győztese, a 38 éves Solange Magnano – írja az Associated Press. A kétgyermekes Solange Magnanót csötörtökön műtötték meg egy plasztikai beavatkozásokkal foglalkozó klinikán, majd másnap légzési problémákkal szállították kórházba. Állapota folyamatosan romlott, majd vasárnap tüdőembólia következtében elhunyt. „Csak azért döntött úgy, hogy megműtteti magát, mert úgy hitte, hogy ez nem egy olyan nagy dolog” – nyilatkozta Magnano egyik közeli barátja, Guillermo Azar. „Egy nő, akinek mindene megvolt, abba halt bele, hogy egy formásabb feneket akart” – tette hozzá egy másik ismerős, a divattervezőként ismert Roberto Piazza. Hozzátette, hogy a szépségkirálynőnek volt már egy mellműtétje, ami tökéletesen sikerült.

Olcsóbb Argentínában műteni

Juan Carlos Seiler, az egyik plasztikai sebészeket tömörítő szervezet egykori elnöke szerint a mostani műtétet végző orvos valószínűleg nem volt elég szakképzett. 2008-ban összesen ötvenezer plasztikai műtétet végeztek el Argentínában, ami hatvan százalékos növekedést jelent 2003 óta. Ez valószínűleg azoknak a külföldi személyeknek köszönhető, akik a kedvezőbb árak miatt döntenek úgy, hogy inkább a dél-amerikai országban fekszenek kés alá. Egyébként az ország lakosainak sem kell szégyenkezniük, hiszen minden harmincadik argentin polgár átesett már egy plasztikai műtéten.

Jennifer Lopez fenekét akarják

A fenékplasztika egyébként nagy népszerűségnek örvend, ugyanis nagyon sok nő szeretne olyan formás idomokat, mint amilyen mondjuk a nemrég az ülepén landolt Jennifer Lopeznek van. A rutin beavatkozásnak számító műtét során egyébként a mellnagyobbító műtétekhez hasonlóan implantátumokkal növelik meg a kívánt testrész méretét, vagy különböző töltőanyagokat injekcióznak a fenékbe. A barátok szerint Solange Magnano ilyen – polimetil-metakrilátot (PMMA-t) tartalmazó – injekciókat is kapott a műtét során, és valószínűleg ezek vezettek a halálához. Férje, Gustavo Rosso mindenesetre tagadja, hogy műhibáról lenne szó – írja a laopinion-rafaela.com.ar.

Egyszerű szövődmény is lehetett

Dr. Ferenczy József plasztikai sebész és igazságügyi szakértő szerint a szépségkirálynő kórtörténetének ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy okozhatta-e a PMMA a halálát, hiszen jó pár olyan rizikófaktor van, ami miatt nagyobb eséllyel jelentkezhet valakinél a tüdőembólia. Ez a szövődmény egyébként bármilyen szokványos műtéti beavatkozás során előfordulhat, és jóval nagyobb a kockázat, ha a páciens idős, túlsúlyos, rossz az általános állapota vagy fogamzásgátló szereket szed. Ami a feltöltéshez használt anyagot illeti, már régóta jelen van a gyógyászatban, és nagyon sok egyéb felhasználási területe van, de a fenékfeltöltésnél használt mennyiség jóval nagyobb, mint amilyen mennyiségben eddig használták. A tapasztalatok hiánya miatt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy van ilyen hatása, mint ahogy teljesen kizárni sem lehet. Dr. Ferenczy József szerint mindenesetre a plasztikai műtétek kellően biztonságosak, és a szakemberek ügyelnek arra, hogy a rizikófaktorokat a lehető legkorábban kizárják. Hozzátette, hogy az esztétikai műtétek utáni haláleset nagyon ritka, amióta plasztikai sebészként praktizál, csupán két magyarországi esetről hallott.

Nem egyedi eset

Közel egy hónappal korábban egy ehhez hasonló beavatkozás egyébként majdnem egy másik híresség életébe került. Alejandra Guzman mexikói énekesnőt októberben meg kellett műteni egy fenékfeltöltő beavatkozás után, ugyanis a terület elfertőződött. Az orvosok megpróbálták eltávolítani a beinjekciózott töltőanyagot, és egyúttal megvizsgálták, hogy a fertőzés miatt mennyire károsodtak a szövetek. Az ominózus beavatkozást végző klinika vezetőjét egyébként már őrizetbe vették, ugyanis más páciensek is panaszt tettek az intézményre. Egyikük szerint egy képzetlen munkatárs például doktornak adta ki magát. Az énekesnő utólag természetesen már megbánta, hogy rászánta magát erre a beavatkozásra.