Twittelésért megy börtönbe a Pulp Fiction forgatókönyvírója

2009.12.04. 10:57
Roger Avarynek már október óta rácsok mögött kellene ülnie, akkor ítélték el ugyanis ittas vezetés során okozott halálos balesetért. A forgatókönyvíró állítólag meg is kezdte egyéves börtönbüntetése letöltését. Mivel viszont twitter-oldalán folyamatosan tudósított börtönkalandjairól, valaki végül gyanút fogott: milyen börtön is az, ahonnan bárki bármikor internetezgethet?

A Pulp Fiction forgatókönyvéért Oscar-díjat nyert Roger Avary 2008 januárjában ittasan vezette autóját, mellyel halálos balesetet okozott. A karambolban Avary felesége súlyosan megsérült, egy velük utazó olasz férfi pedig meg is halt. A forgatókönyvírót egyévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték, melyet októberben kellett megkezdenie a Ventura megyei börtönben. Twitter-oldalán el is kezdtek forgatókönyvbe illő börtönsztorik megjelenni, egész addig, míg valakiben fel nem merült a kérdés: mégis hogyan netezhet valaki a börtönből? Ez a hatóságokat is erősen érdekelni kezdte.

Drog, keményfiúk és testüregi motozás

Avary ugyanis Twitter-oldalán folyamatosan vadregényes börtönsztorikat osztott meg a közzel, melyekben magára csak „34-es” számon hivatkozott. Október és november közt többek közt megtudhattuk, hogy „a börtön épülete a Brutál építészeti stílus kiemelkedő alkotása”, vagy hogy undorító az ágynemű: „Mosás-nap! A „friss” lepedők kábé ezer pasi izzadt fejétől bűzlenek. Kézzel kell leszedegetni a szőr- és hajszálakat, mielőtt felhúzod az ágyad”.

Persze, mint minden rendes börtönfilm-forgatókönyvben, itt is van kábítószer, razzia, és keményfiúk: „Egy tömb fekete heroin-masszát találtak az egyik rabnál. A börtönőrök villámgyorsan léptek, mindent lezártak és felgöngyölítik a hálózatot”- írja, később pedig: „34-es új cellatársa, EZ Yeyo régi ágyát, szekrényét és számát kapta. Eszelős sztorijai vannak a régi életéről, meg az oxnardi gruppenszex-partikról”. Természetesen a testi kalandok sem maradhattak ki, bár a börtönfilm-klisékhez képest egész olcsón megúszta: „34-est épp most vetette alá szúrópróbajellegű testüregi motozásnak egy kis kacsingatós, gömbölyded börtönőr”.

Börtönfilmje még nem volt

Roger Avary a Pulp Fictionért a rendező Quentin Tarantinoval közösen nyerte meg 2005-ben a legjobb forgatókönyvnek járó Oscart. Emellett ő írta és rendezte a szintén díjazott Killing Zoe című krimit, és Neil Gaimannal közösen jegyezte a Beowulf forgatókönyvét, melyért szintén több díjra jelölték.

Forrás: IMDB

És ezt így hogy?

A Los Angeles Times újságírójában, Mark Milianben azonban felmerült a kérdés, valóban a börtönből twittel-e Avary? Ezek az intézmények ugyanis a látogatókkal való kommunikációt is szigorúan monitorozzák, a rabok leveleit és csomagjait átnézik, ehhez képest igazán meglepő lazaság volna, ha valaki teljesen kontrollálatlanul tudósíthatna a neten percről-percre a benti eseményekről. Avary feljegyzései azonban általában napközben, 8 és 17 óra közt születtek, és többségük web-böngészőből érkezett, csak néhány jött a mobiltelefonokon is használható Twitterrific nevű programból, ami azt feltételezte, hogy rabként folyamatos hozzáférése van az internethez - nyomozta ki Milian.

A cikk nyomán kiderült: Avaryt a börtönélet helyett egy napközbeni eltávot biztosító programba osztották be, melynek értelmében kijárhatott folytatni a munkáját, és csak este kellett visszatérnie a büntetőintézménybe. Ez viszont korántsem jelent olyan kemény élettapasztalatot, mint amiket Twitter-oldalán kamuzott, és főleg nem az a súlyú büntetés, mint ami az ítélet alapján kijárt volna neki.

Nem is olyan durva

Az elítéltet letöltendő börtönbüntetés helyett eltávot biztosító munkavégzési programba átvezényelni nem szokatlan az USA igazságszolgáltatási gyakorlatában. Általában azoknak a raboknak engedélyezik, akiknek van munkahelye, nem erőszakos cselekményért ítélték el őket, és 30 napnál hosszabb időt kell letöltelniük.

Az ebben résztvevők katonai stílusú barakkokban laknak a Camarillo reptér közelében, és napközben munkavégzés céljából elhagyhatják az intézményt, ahová csak este, illetve a hétvégékre kell visszatérniük. Itt nincs internetkapcsolatuk, közös ebédlőben étkeznek, tévét csak a tévészobában nézhetnek.

Észbekaptak

Ezért most  sürgősen elrendelték a szigorítást, és Avary büntetését most már valóban letöltendőre változtatták: 2010 júliusában szabadulhat. „Ezt jól megkavarta. Az egy év helyett megúszhatta volna 9 hónappal, és még csak nem is bezárva, holott mégiscsak megölt valakit. Most mindenesetre az állami börtönben fogja letölteni ezt az időt” – kommentálta a hírt a Ventura megyei rendőrség szóvivője, Ross Bonfiglio kapitány.

Avary Twitter-oldalán ezután már csak egyszer, november 27-én jelentkezett, és szólásszabadsága megsértésére célozgatott: „34-est áthelyezték egy magasabb biztonsági fokozatú intézménybe, amiért élni mert az alkotmányban rögzített jogával. Az általa feltárt igazság túlságosan veszélyes”. (Ezt az üzenetet ugyan később törölte, de a Google cache-ben még megtalálható). A Ventura megyei rendőrség szerint azonban a Twitterezés nem játszott valódi szerepet a szigorításban: „Mr. Avaryt biztonsági problémák miatt szállítottuk át máshová” – indokolt a szóvivő, Ross Bonfiglio kapitány.

Roger Avary
Roger Avary

Michael Lief ügyész és Avary védője, Mark Werksman a Los Angeles Times érdeklődésére megerősítette, hogy a forgatókönyvíró számára Edward Brodie bíró engedélyezte a munkaprogramot. Lief eredetileg hat évet és nyolc hónapot kért Avaryre, a bíró azonban – tekintetbe véve a forgatókönyvíró büntetlen előéletét és társadalmi szerepét –, úgy döntött, egy év elég lesz. Az ügyész persze nem igazán értett ezzel egyet: „A bíróság már így is menekülőútvonalat adott neki azzal, hogy csak 365 nap letöltendőt és ötévi próbaidőt szabtak ki rá. A kijárós munkavégzés még ezen felül is további könnyítést jelent. Milyen érdekes, hogy Mr. Avary még arra sem volt képes, amit elvártak tőle, hogy távoltartsa magát a bajtól és a börtöntől” – kommentáta most a történteket Lief.